”Iskun paikka Suomelle”, arvioi K3:n Romakkaniemi: Ohjelmistoalan uusi nimi ”Software Finland” kertoo uudesta panostuksesta vientiin

Lehdistötiedote 24.03.2023
Ohjelmistoala on ollut jo pitkään Suomen voimakkaimmin kasvava toimiala ja Suomen 4. suurimman vientialan, tietotekniikan, kiistaton kasvun moottori. Ohjelmistoalan tärkein edustaja ja puolestapuhuja, Ohjelmisto- ja e-business ry, on nyt Software Finland ry. Nimenmuutos tukee suomalaisten ohjelmistoyritysten vientiä nopeasti kasvavilla globaaleilla ohjelmistomarkkinoilla.
”Tärkein tehtävämme on tietenkin auttaa suomalaisia ohjelmistoyrityksiä menestymään. Suomen omat markkinat ovat kuitenkin kovin rajalliset toimialalle, jossa vienti ei edellytä raskasta logistiikkaa, vaan yritystemme tarjoamat digitaaliset ratkaisut ovat helposti käytettävissä ympäri maailmaa. Tietysti olemme vientiä edistäneet tähänkin asti, mutta nyt tähän tulee selkeä painotus. Vienti on meille prioriteetti ja odotamme innolla entistä laajempaa kansallista yhteistyötä viennin edistämiseksi”, toteaa Software Finlandin hallituksen puheenjohtaja Pekka Walkama.
Likeisesti Suomen johtavien yritysten, digitalisaation ja viennin kanssa työskentelevä Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi pitää uutta nimeä tervetulleena.
”Yritystemme huipputason osaaminen, luotettavuus ja vastuullisuus ovat jo vientivaltteja. Tässä on iskun paikka Suomelle, koska digitaalinen osaaminen on joka suhteessa menestyksemme ytimessä. Kun alan kattojärjestöllä on nyt yhtä aikaa sekä kansainvälisyyttä että kansallista merkitystä korostava nimi, entistä laajempi yhteistyö viennin edistämiseksi olisi sekä helppoa että tarpeen. Olisi hyvä esimerkiksi nähdä jatkossa ohjelmistoyrityksiä yhä enemmän mukana, kun Suomi tekee suomalaista osaamista maailmalla tunnetuksi”, peräänkuuluttaa Romakkaniemi.
Vientiä yhä vaativampaan maailmaan – tekoäly loikkaamassa avainrooliin
Päätyönään Avoin.Systems -ohjelmistoyritystä johtava Walkama on itse kokenut vienninedistäjä erityisesti Pohjois-Amerikan huippuvaativille markkinoille.
”Tiedän kokemuksesta, miten tärkeää vientiyritykselle on uskottavuus teknologiaosaamisen lisäksi. Siksi esimerkiksi uuden potentiaalisen asiakaskunnan tapaaminen suomalaisen ministerin johtamassa delegaatiossa olisi myös ohjelmistoyrityksille todella arvokasta. Kun maailma on lisäksi muuttunut siten, että kansallinen politiikka on yhä suuremmassa roolissa paitsi kauppapolitiikassa myös käytännön kaupassa, tämä on entistäkin tärkeämpää”, painottaa Walkama.
Software Finlandin toimitusjohtaja Rasmus Roiha nostaa esiin myös tekoälyn vaikutuksen.
”Kuten olemme nähneet ChatGPT:n räjähdyksenomaisesta leviämisestä, tekoäly väistämättä nyt nopeasti yleistyy. On kaikkien edun mukaista saada vastuullinen suomalainen softa mahdollisimman vahvasti mukaan tekoälyn käyttöön ja kehittämiseen. Tekoälyähän tullaan lukemattomin tavoin linkittämään muihin ohjelmistoihin”, kuvailee Roiha tekoälyajan näkymiä.
Keskuskauppakamarin Romakkaniemi korostaa tekoälybuumin avaamaa tilaisuutta.
”Tekoäly on yksinkertaisesti mahdollisuus, jota meillä ei ole varaa sivuuttaa. Siksi Suomen täytyy brändäytyä maailmalla ykkösluokan ohjelmisto-osaajaksi, ja sitä tätä nimenmuutos edistää.”
Lisätietoja:
Pekka Walkama, Software Finland ry, hallituksen pj, 040 777 2391, pekka.walkama@avoin.systems
Juho Romakkaniemi, Keskuskauppakamari, toimitusjohtaja, 040 050 5269, juho.romakkaniemi@chamber.fi
Rasmus Roiha, Software Finland ry, toimitusjohtaja, 0400 180 434, rasmus@softwarefinland.fi
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Software Finland ry on vuonna 1993 perustettu ainutlaatuinen yritysjohdon yhteisö ja ohjelmistoalan vaikuttaja. Toimintamme tärkein tavoite on jäsenyritystemme ja koko ohjelmistoalan kukoistus. Suomessa nimittäin tehdään huippulaadukasta ja kansainvälisesti kilpailukykyistä softaa, ja me uskomme, että sen avulla ratkaistaan maailman isotkin ongelmat. Mukana alaa koskevaan päätöksentekoon vaikuttamassa, tutkimusta ja koulutusta tukemassa sekä liiketoimintaansa kehittämässä on yli 600 softayritystä Suomesta. Software Finland ry tunnettiin vuoden 2023 alkuun asti nimellä Ohjelmisto- ja e-business ry ja vuoteen 2018 nimellä Ohjelmistoyrittäjät ry.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Software Finland ry
”Saimme oikean Manchesterin ennen Mansesteria” – Mimmit koodaa -palkitun Karoliina Kauhasen Commu tähtää ”auttamisen Tinderiksi”25.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Mimmit koodaa -palkinnon 2025 saa Karoliina Kauhanen, jonka Commu App on kasvussa maailmanmenestykseen. ”Tavoitteemme on kasvaa auttamisen Tinderiksi: tarjota globaalisti helppo ja turvallinen kanava auttamiseen. Olen todella onnellinen tästä tunnustuksesta, jonka toivon rohkaisevan muitakin rakentamaan omaa polkuaan alalla”, kiittää Kauhanen. ”Karoliina osoittaa esimerkillään, että yhä vahvasti miesvaltaisen teknologia-alan tulevaisuus kuuluu myös johtaja- ja yrittäjänaisille”, painottaa Mimmit koodaa -ohjelman vetäjä Milja Köpsi.
Tuottavuusloikkaan Suomelle muhii nyt resepti ohjelmistoalan kattojärjestössä – ”ATK on pian totta”, nauraa alan kestovaikuttaja20.12.2024 08:45:00 EET | Tiedote
Ohjelmistoalan kattojärjestö Software Finland ry (SF) on saanut uuden hallituksen, josta löytyy myös yllätys. ”Granlund Oy on tunnettu yhtenä kiinteistö- ja rakennusalan edelläkävijänä, mutta karsinat ovat turhia digimaailmassa. Granlund on osaaja myös softassa”, perustelee SF:n hallituksen puheenjohtaja Taija Engman, miksi Granlundin Kimmo Mattila nousi hallitukseen. ”Avain Suomen nousuun tuottavuuskuopasta on ymmärrys, että kaikkien yritysten on saatava softan hyödyt täysimittaisesti käyttöön”, visioi Mattila itse.
”Lupaavaa koko Suomelle!”: Ohjelmistoala satsaa taas kasvuun, rekrytointi kiihtyy ja kannattavuus kohentuu – ”Kasvajan markkina!”2.12.2024 10:15:59 EET | Tiedote
Ohjelmistoyritykset ovat alkaneet yhä enemmän panostaa taas kasvuun, kertoo alan uunituore Sykemittari. ”Vuosi sitten kasvuun satsasi ohjelmistoyrityksistä vain 40 prosenttia, mutta nyt jo 60 %. Tämä muutos on kansallisestikin merkittävä uutinen”, analysoi alan kattojärjestön Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. Yksi alan vahva kasvaja näkee tilaisuuden. ”Nyt on kasvajan markkina! Suhdanne on loikkaamassa, mutta osaajia on vielä hyvin tarjolla”, toteaa NAPA Oy:n varatoimitusjohtaja Esa Henttinen.
”RELEX on todiste suomalaisten kyvystä maailmanvalloituksiin” – Vuoden Ohjelmistoyrittäjä -palkinto yksisarvisen perustajatiimille31.10.2024 18:00:37 EET | Tiedote
Vuoden Ohjelmistoyrittäjästä 2024 täytyy puhua monikossa: Palkinnon saa yksisarviseksi moninkertaisesti kasvaneen RELEX Solutionsin kolmehenkinen perustajatiimi. ”RELEX on riemastuttava menestystarina: Suomalainen startup nousee itse kehittämillään teknologiaratkaisuilla koko maailman ykköseksi toimitusketjujen optimoinnissa”, kuvailee Software Finland ry:n hallituksen puheenjohtaja Taija Engman. Johanna Småros, Michael Falck ja Mikko Kärkkäinen perustivat RELEXin vuonna 2005 ja johtavat sitä edelleen.
”Olemme ihmisen ja asiakkaan asialla” – Vuoden Digipalvelu -palkinnon saavat Verohallinnon digitaaliset kansalaispalvelut31.10.2024 17:31:47 EET | Tiedote
Vuoden Digipalvelu -palkinnon on myönnetty Verohallinnon digitaalisille kansalaispalveluille. ”Voittoon oikeuttivat etenkin veropalvelujen yhteiskunnallinen merkitys ja miten ne ovat parantaneet kansalaisten elämänlaatua”, tiivistää tuomariston puheenjohtaja Perttu Tolvanen palkinnon perusteet. ”Olemme lähteneet siitä, että digitalisaation on oltava ihmislähtöistä. On upeaa, että siitä nyt näin hienosti palkittiin”, kiittää palkinnon vastaanottanut OmaVeron tuoteomistaja Joonas Jarva Verohallinnosta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme