Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingissä selvitettiin päivähoitotilojen hygienia- ja siivouskäytäntöjä

Jaa
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut toteutti vuosina 2021–2022 Päivähoitotilojen hygienia- ja siivouskäytännöt Helsingissä -valvontaprojektin. Sen tavoitteena oli saada tietoa päivähoitotilojen hygieenisistä järjestelyistä, kartoittaa keskeisimpiä hygieniaan liittyviä riskejä sekä tukea toiminnanharjoittajia omavalvonnan kehittämisessä.
Kuva: Tiina Rastas.
Kuva: Tiina Rastas.

Syksyllä 2021 toteutettiin Helsingin päivähoitotiloille kysely, minkä jälkeen päiväkoteihin tehtiin tarkastuksia. Kyselyyn vastasi 259 päiväkotia ja 22 ryhmäperhepäiväkotia. Tarkastuksia tehtiin 57 päivähoitotilaan.

Tulosten perusteella lähes jokaisessa päivähoitotilassa oli kirjallinen siivoussuunnitelma, toimintamalli siivouksen järjestämiseen, jos siivouksesta vastaava työntekijä oli poissa, sekä ohjeistukset epidemiatilanteisiin.

Omavalvonnasta löytyi kehitettävää: siivousvastuut tulee varmistaa ja siivousohjeiden tulee olla kattavia ja niitä pitää noudattaa. Hyvän siivoustason saavuttaminen vaatii myös säännöllistä siivouksen laadun seurantaa, joka ei vielä ollut päivähoitotiloissa yleistä.

Siivouksen ja hygieniatason toteutuksessa havaittiin puutteita erityisesti lelujen ja muiden toiminnassa tarvittavien välineiden säännöllisessä puhdistuksessa sekä patjojen ja vuodevaatteiden hygieniassa. Ristikontaminaatioriskin todettiin kasvaneen varsinkin lattialla käytettävien patjojen ja niiden vuodevaatteiden säilytyksessä.

Selvityksessä nousi myönteisenä asiana esille käsihygienian huomioiminen, sillä lähes kaikilla päivähoitotiloilla oli ohjeistus henkilökunnan ja lasten käsienpesuun. Lisäksi käsien kuivauksessa oli siirrytty käyttämään lähes yksinomaan kertakäyttöisiä käsipyyhkeitä tai -papereita. Tulosten perusteella on kuitenkin tarpeen varmistaa, että päivähoitotiloissa on riittävästi nestesaippualla ja hygieenisellä käsien kuivauksella varusteltuja käsienpesupisteitä eri tiloissa. Lasten käytössä olevissa tiloissa käsienpesupisteiden tulisi olla helposti lasten käytettävissä.

Puutteita löytyi siivousväline- ja WC-tiloista

Yhtenä keskeisimpänä riskinä tartuntatautien ja loisten leviämisen ehkäisyssä todettiin siivous- ja pyykinhuoltotilojen riittävyys ja niiden varustelut. Siivousvälinetilat olivat usein ahtaita ja esimerkiksi tekstiilihuoltoon liittyi ristikontaminaation riskejä. Tilojen riittävään mitoitukseen ja varustelutasoon voidaan parhaiten vaikuttaa tilojen suunnittelussa. Huolestuttavaa oli, että yli puolessa tarkastetuista päivähoitotiloista puuttuivat t ohjeet eritesiivoukseen tai eritesiivousvälineet.

WC-hygienian keskeisenä riskinä nousi esille erillisten pesupaikkojen puute pienten lasten ja pottien pesua varten. Tarkastuksilla havaittiin myös, että WC-tilat olivat ahtaita eikä niissä ollut aina riittävästi säilytystilaa. Lisäksi niissä säilytettiin usein ylimääräisiä, WC-tiloihin kuulumattomia tavaroita.

Projektin keskeisimmät tulokset otetaan huomioon Helsingin terveydensuojeluvalvonnassa. Päivähoitotiloille laadittiin yleiset toimenpide-ehdotukset, joiden noudattaminen on lähtökohta päiväkotien hygieenisten olosuhteiden ylläpitämiseksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
Terveydensuojelu


Tiina Rastas
Ympäristötarkastaja
Puh. 09 310 21864, 040 1849063
tiina.rastas@hel.fi


Paula Huttunen
Ympäristötarkastaja
Puh.09 310 36792, 040 5199554
paula.huttunen@hel.fi

Kuvat

Kuva: Tiina Rastas.
Kuva: Tiina Rastas.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 27.6.202427.6.2024 17:01:01 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 27.6.2024. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 22.8.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye