Suomen Kiinteistönvälittäjät ry

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n viesti äänestäjille ja uudelle hallitukselle

Jaa
Suomen asuntomarkkinat ovat käyneet kovassa vuoristoratamaisessa käsittelyssä viimeisten viiden vuoden aikana. On koettu pitkään jatkuneen alhaisten korkojen noste. On nähty maailmanlaajuisen epidemian aiheuttama yllättävä suurempien asuntojen ostotarve. Kaiken päälle on jouduttu Venäjän hyökkäyssodan myötä aiheutuneisiin nopeiden talouden muutosten vaikutuksiin kuten kohonnut inflaatio, korkotaso ja energian hinta.
Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.
Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Kevään eduskuntavaaleissa nämä aiheet ovat pinnalla, mutta on syytä myös pohtia Suomen rakenteellisia haasteita ja mihin suuntaan haluamme asumistamme kehittää. Suomalaisten keskeisintä ja suurinta omaisuutta ovat asuinkiinteistöt, asunto-osakkeet sekä loma-asunnot. Yli miljoona suomalaista perhettä asuu omassa omakoti- tai paritalossa sekä yli 250 000 taloutta asuu omassa rivitaloasunnossa. Kerrostaloasujien määrä omassa omistusasunnossa on noin 500 000 asuinkuntaa. Loput noin 28 % väestöstä asuu vuokra-asunnoissa.

Asuminen on kaikille välttämätöntä ja erityisesti työn perässä muuttaminen tulisi olla huomattavasti nykyistä helpompaa. Näemme erityisen tärkeänä, että muuttamisen ja asunnonvaihdon esteet tulisi saada mahdollisimman mataliksi. Moni haluaa tehdä etätyötä omasta kodista käsin ympäri Suomea ja toisaalta monet haluavat muuttaa kasvukeskuksiin. Asuntojen hinnoissa on sijainnin mukaan suuria eroja täysin samanlaisissa asunnoissa. Energian hinnan nousu käynnisti suuren tarpeen saada taloista energiatehokkaampia. Viimeisin haaste EU:n suunnalta tuli, kun energiatehokkuusdirektiivi hyväksyttiin Euroopan parlamentissa. Vielä ei tiedetä varmuudella millä laajuudella tämä vaikuttaa vanhojen talojen energiatehokkuusvaatimuksiin, mutta uusien talojen osalta on melko selvää, että vaatimukset kiristyvät varsin nopeastikin niin sanotun nollaenergian suuntaan.

Nämä asiat yhdessä on koottu muun muassa seuraaviin keskeisimpiin tavoitteisiin, joita pyydämme päättäjien huomioivan, kun asumista ja asunnonvaihtoa viedään suomalaisia hyödyttävään suuntaan seuraavalla hallituskaudella:

  • 4 % varainsiirtoveron laskeminen kiinteistökaupoissa samalle 2 % tasolle kuin asunto-osakekaupoissa.
  • Kiinteistöjen peruskorjaamisen ja erityisesti energiaremonttien tukien säilyttäminen, lisääminen ja remonttien rahoituksen mahdollistaminen esimerkiksi valtion takauksilla.
  • EU:n energiatehokkuusdirektiivin kansallinen täytäntöönpano järkevästi siten, että se ei liikaa vaikuta kiinteistöjen arvoihin.
  • Vastuukysymysten tarkennukset ja järkevöittäminen maakaaressa erityisesti kiinteistökauppojen pitkän 5 vuoden vastuuajan osalta.
  • Asuntoon kohdistuvien työsuoritusten ja perusparannusten nykyistä laajempi kotitalousvähennysoikeus, sisältäen energiatodistukset, kuntotarkastukset ja muut asunnon vaihtoon liittyvät kustannukset.
  • Asuntolainojen korkovähennysten palauttaminen, mikäli korkotaso säilyy nykytasolla.
  • Asuntoihin ja kiinteistöihin liittyvien viranomaisrekisterien kustannustehokkuus ja toteutus sekä tiedon saatavuus pitää saada nykyistä huomattavasti nopeammaksi ja tehokkaammaksi.

Välitysliikelain, välityslain sekä hyvän välitystavan noudattaminen tulee olla paremmin ja tasapuolisemmin valvottua ja erityisesti uusien verkossa toimivien palvelujen osalta lain noudattaminen pitää olla samalla tasolla kuin muunkin välitystoiminnan, jotta kuluttaja ei joudu huonompaan asemaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.
Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry
Suomen Kiinteistönvälittäjät ry
Kalevankatu 4, 3. krs
00100 Helsinki

09 5308 500, liitto(at)skvl.fihttp://www.skvl.fi

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry SKVL. Yhteistyötä turvallisen asunnonvaihdon hyväksi. SKVL jäsenyritykset toimivat koko maassa luotettavan ja reilun kiinteistönvälityksen edistämiseksi. Olemme Suomen vanhin ja suurin asuntokaupan verkosto, jossa on lähes 500 toimistoa ja lähes 1800 asuntokaupan paikallista asiantuntijaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kiinteistönvälittäjät ry

SKVL:n ylimääräinen markkinakatsaus: Vuokra-asuntomarkkinoilla loppukesän aikana selvä käänne ylöspäin – alueelliset erot isoja22.8.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Suomen suurimman välitysalan verkoston Suomen Kiinteistövälittäjät ry:n eli SKVL:n jäsenyritykset välittävät tuhansia vapaiden markkinoiden vuokra-asuntoja kuukausittain. Elokuussa tehdyn ylimääräisen jäsenkyselyn perusteella on havaittavissa selvä piristyminen vuokra-asuntojen kysynnässä. ”Nyt näyttää siltä, että on palattu normaaliin tahtiin kysynnässä ja opiskelijatkin ovat omalta osaltaan etsimässä kohtuuhintaisia asuntoja. Esimerkiksi opiskelijasäätiöiden edullisista asunnoista on kova pula monella paikkakunnalla”, kommentoi SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg. ”Tarjontaa on edelleen hyvin monilla paikkakunnilla, ja vuokralaiset etsivät nyt hyväkuntoisia ja tilavampia asuntoja”, hän jatkaa.

SKVL asuntomarkkinaennuste: Vaaliohjelman linjaukset tuovat tulevina vuosina merkittäviä positiivisia vaikutuksia Suomen asuntomarkkinoihin – Ohjelmaan kirjatut lupaukset tuovat toteutuessaan paljon toivottua tasa-arvoisuutta ja turvaa suomalaisten asumiseen kaikissa muodoissaan21.6.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

”Erityisesti työvoiman liikkuvuuden helpottaminen, kaavoituksen sekä maankäytön sujuvoittaminen ja energia-asioiden järkevä huomioiminen ovat ehdottomasti oikeansuuntaisia linjauksia, joiden toteuttaminen tuovat varmasti vauhtia asuntokauppaan ja selkeyttävät myös vuokralla asuvien oikeudenmukaista kohtelua. Nämä olivat kaikki keskeisiä seikkoja, joita toimme esille ennen vaaleja ja nyt ne toteutuvat. Olemme erittäin iloisia tästä suomalaisten asumisen parantumiseen johtavasta kehityksestä ”, kommentoi Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Suomen Kiinteistönvälittäjien jäsenyrityksillä ei ole välittäjäkatoa, vaikka markkina on hiljaisempi kuin vilkkaimpina vuosina 2020 ja 202110.5.2023 16:10:38 EEST | Tiedote

Helsingin Sanomat kirjoitti 10.5.2023 siitä, että sadat välittäjät pakenevat alalta, kun kauppa ei käy yhtä hyvin kuin viime vuosina. Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n jäsenyrityksissä tätä ei ole havaittu, vaikka kokonaiskauppamäärät ovat jonkin verran alhaisemmat. ”Jäsenmäärämme on itse asiassa jonkin verran kasvaneet”, toteaa toimitusjohtaja Mannerberg. ”Uusia yrityksiä liittyy mukaan viikoittain”, hän lisää.

Suomen asuntomarkkinat elpyvät – mikä on uusi normaali? – SKVL:n ennuste keväälle 202329.3.2023 06:01:00 EEST | Tiedote

Nato tuo lisävauhtia ja uskoa asuntomarkkinoille. Lisäksi vaalien tulosta odotellaan. Suomen Kiinteistönvälittäjien n. 1800 henkilöstä ja 500 toimistosta koostuva koko maan kattava asuntokaupan asiantuntijaryhmä on valmistellut uuden ennusteen tämän kevään ja alkukesän osalta. ”Markkinat elpyvät hyvää vauhtia ja kyselymme perusteella sekä myyjien että ostajien aikomukset asunnon vaihtoon ovat vahvasti nousseet”, kertoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg. On selvästi havaittavissa, että asuntoja vaihdetaan tarpeeseen ja myös ensiasuntoja hankitaan nyt enemmän.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme