Suomen palliatiivisen lääketieteen yhdistys

Suomen palliatiivisen lääketieteen yhdistys ilmaisee huolensa tämänhetkisestä palliatiivisen hoidon ja saattohoidon toteutumisesta Suomessa: Palliatiivinen hoito on saatava lainsäädäntöön ja alan koulutus tulee varmistaa

Jaa

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on julkaissut suosituksen palliatiivisesta hoidosta ja saattohoidosta. Vaikka suositus on parantanut hoidon saatavuutta, velvoitteen puuttuessa se ei toteudu tasapuolisesti maassamme. Parantumattomasti sairaalle potilaalle tämä voi tarkoittaa sitä, että kärsimyksen lievittymiseen tähtäävää kokonaisvaltaista hoitoa ei saa tai se on heikkolaatuista.

Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon kirjaamista lakiin on esitetty jo useiden vuosien ajan, mutta toistaiseksi asia ei ole edistynyt eduskunnassa. Hyvinvointialueet päättävät resurssien jakamisesta ja vaarana on, että suositustasoiset asiat jäävät toteuttamatta.

Laadukkaan hoidon oleellisena elementtinä on palliatiiviseen hoitoon erikoistunut henkilökunta, joka turvaa hyvinvointialueiden potilaille hyvän elämän loppuvaiheen hoidon laajassa mittakaavassa. Erikoistuneet lääkärit ja sairaanhoitajat tukevat ja kouluttavat alueen perusyksiköiden, kuten kotihoidon ja asumispalvelun lääkäreitä ja hoitajia. Tämän koulutuksen rahoitus tulee varmistaa hyvinvointialueilla, jotta hoidon kehittyminen suositusten mukaiseksi mahdollistuu.

­­­­– Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon ammattilaisten keskuudessa vallitsee yksimielisyys siitä, että saattohoito on vietävä lainsäädäntöön. STM:n suositus antaa lakimuutoksille hyvät puitteet. Jotta voidaan puhua hyvinvointiyhteiskunnasta, on korkea aika turvata parantumattomasti sairaiden potilaiden tasapuolinen ja hyvä hoito viemällä palliatiivisen hoidon asema hallitusohjelmaan ja lainsäädäntöön, Suomen palliatiivisen lääketieteen yhdistyksen puheenjohtaja Anni Karppila korostaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Petra Auramo
Projektikoordinaattori, SPLY
petra.auramo@palliatiivisenlaaketieteenyhdistys.fi

Linkit

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen palliatiivisen lääketieteen yhdistys