Louis Sparren vetoomus Vanhan Porvoon puolesta täyttää 125 vuotta 3.4.2023
Entä jos vanhan Porvoon keskiaikaiset kadut olisi suoristettu, vanhat rakennukset ja aukiot hävitetty eikä Vanhan raatihuoneen kello löisi tasatuntejaan? Entä jos nykyisestä rakkaasta maisemasta olisivat jääneet jäljelle vain kirkko ja joki? Ilman tulisieluista taiteilija Louis Sparrea näin olisi voinut käydä. Kiemurtelevilla kapeilla kaduilla paljastui askel askeleelta uusia maalauksellisia aiheita, kujilla avautui joka käänteessä odottamattomia ja ainutlaatuisia näkymiä, matalan portin läpi nähtynä lähes jok’ikinen piha muodosti taulun. (Louis Sparre: Det Gamla Borgå)

Sunnuntaina 3. huhtikuuta 1898 suuri joukko porvoolaisia kokoontui lyseon saliin kuulemaan taiteilija Sparren (1863–1964) esitelmää Det Gamla Borgå – Vanha Porvoo. Borgåbladet (6.4.1898) tiesi kertoa, että Sparren esitelmä oli kiinnostava, eloisa ja rakkaudella pidetty ja sai yleisöltä raikuvat aplodit! Puheesta ja samannimisestä pamfletista tuli maamme rakennussuojelun merkkipaalu, joka oli samalla taiteellinen teko.
Louis Sparren pamfletti oli rohkeaa aktivismia, joka nosti esiin keskiajalta lähtien orgaanisesti kehittyneen kaupungin arvon. Sparren uhkakuva oli se, että vanha asemakaava katoaisi kokonaan shakkilautamaisen ruutukaavan tieltä.
Louis Sparre sai Porvoossa aikaan paljon ja Vanha Porvoo -pamfletti on yksi hänen merkittävimmistä saavutuksistaan. Sparren esityksestä syntyi julkinen keskustelu ja perustettiin asemakaavakomitea miettimään alueen kauneusarvot huomioon ottavaa asemakaavaa. Sparren näkemykset vaikuttivat vuonna 1911 vahvistettuun vanhan Porvoon kaavaan, jonka laati Gustaf Nyström. Historialliset arvot ja alueen vanhanaikaisen leiman säilyttäminen nostettiin uudisrakentamista ohjaavaksi tekijäksi. Samat tekijät ovat vaikuttaneet myös myöhempään kaavasuunnitteluun. Luultavasti keskustelu vanhan kaupungin suojelusta sai aikaan myös sen, että valtionarkeologi J. R. Aspelin ja tuntemattomaksi jäänyt porvoolainen henkilö tilasivat valokuvaaja Natalia Linséniltä kuvasarjan Porvoosta.
Vanha Porvoo – Det Gamla Borgå on monin tavoin kiinnostava tapaus. Sparre oli jo vuonna 1893, ensi kertaa täällä käydessään, ihastunut kaupungin estetiikkaan ja maalauksellisuuteen. Vuonna 1897 Sparre perusti Aktiebolaget Iriksen (1897–1902), jonka taiteellisena johtajana ja tuotteliaana huonekalusuunnittelijana hän toimi. AB Iriksen tuotanto uudisti suomalaista taidekäsityötä ja taideteollisuutta. Vanha Porvoo oli taiteilijalle tärkeä aihe, joka esiintyy hänen grafiikassaan. Vanha Porvoo -pamfletissa Sparre julkaisi yli 30 tussipiirustusta kaduista, aukioista, rakennuksista ja niiden yksityiskohdista. Pamfletti on ainutlaatuinen visuaalinen kokonaisuus kuvituksineen, kirjasintyyppeineen ja punaisine alkukirjaimineen. Se kuuluu suomalaisen kirjataiteen helmiin.
Vuonna 1896 perustettu Porvoon museoyhdistys oli mukana Sparren puhetilaisuuden järjestämisessä ja epäilemättä sen aktiiveissa toimi samanhenkisiä ihmisiä. Tapahtuman tuotto, runsaat 100 markkaa, kerättiin museoyhdistykselle. Seuraavana vuonna Sparresta tuli yhdistyksen puheenjohtaja ja museon intendenttinä hän toimi 1902–1903. Museon kokoelmissa on laaja kokonaisuus Louis Sparren tuotantoa huonekaluista taideteoksiin. Myös Vanha Porvoo -pamfletin alkuperäiset kuvituskuvat kuuluvat kokoelmaan.
Porvoon museo juhlistaa merkkipäivää julkaisemalla Det Gamla Borgå – Vanha Porvoo -pamfletin tekstistä valituista otteista ja kuvista koostetun videon, jonka äänenä on Porvoon museoyhdistyksen nykyinen puheenjohtaja, arkkitehti Jukka Kullberg. Videon teksti ja kuvat perustuvat Louis Sparren Det Gamla Borgå -kirjaan. Museo haastaa myös muita toimijoita huomioimaan Louis Sparren vaikutuksen omassa toiminnassaan tai omissa sosiaalisen median kanavissaan aihetunnisteilla #louissparre #detgamlaborgå125 #vanhaporvoo125
Louis Sparren työtä Porvoossa esitellään kesäkuussa avautuvassa näyttelyssä Ilmiömäinen Iris – Fenomenet Iris (9.6.2023–1.4.2024)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna Lehto-VahteraMuseonjohtaja
Puh:0440800227johanna.lehto-vahtera@porvoonmuseo.fiMargaretha JämbäckMuseolehtori
Puh:040 566 9663margaretha.jamback@porvoonmuseo.fiKuvat
Linkit
Porvoon museo
Porvoon museo on Suomen vanhimpia museoita. Se perustettiin vuonna 1896 ja sitä on alusta lähtien ylläpitänyt Porvoon museoyhdistys ry. Museo vaalii, ylläpitää, tutkii ja välittää Porvoon ja Itä-Uudenmaan alueen aineellista ja aineetonta kulttuuri- ja luonnonperintöä.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Porvoon museoyhdistys ry, Porvoon Museo
Blå timmen. En utställning om vinterfåglar20.11.2024 14:23:05 EET | Pressmeddelande
I slutet av november flyger en flock i Finland övervintrande fåglar in till Holmska gården vid Borgå museum.
Sininen hetki. Näyttely talven linnuista20.11.2024 14:23:05 EET | Tiedote
Porvoon museon Holmin taloon on lennähtänyt Suomessa talvehtivien lintujen parvi.
Något bekant, något okänt – Borgå museums jul tar besökarna till 1700-talet23.9.2024 09:59:27 EEST | Pressmeddelande
I Borgå museums Holmska gården presenteras en 1700-tals borgarfamiljs julförberedelser och festserveringar. Eftersom de vanligaste jultraditionerna i Finland härstammar från 1800-talet, lyser julgranen med sin frånvaro i ett välbärgat 1700-tals borgahem.
Jotain tuttua, jotain vierasta – Porvoon museon joulu vie kävijät 1700-luvulle23.9.2024 09:59:27 EEST | Tiedote
Porvoon museon Holmin talossa esitellään 1700-luvun porvarisperheen jouluvalmisteluja ja juhlatarjoiluja. Yleisimmät suomalaiset jouluperinteet juontavat juurensa 1800-luvulle, joten mm. joulukuusi loistaa poissaolollaan 1700-luvun varakkaan porvarin kodissa.
Something familiar and something unfamiliar – Christmas in Porvoo Museum takes visitors to the 1700s23.9.2024 09:59:27 EEST | Press release
In Porvoo Museum’s Holm House presents the Christmas preparations and festivities of an 18th century burgher family. As most of the usual Finnish Christmas traditions originate in the 19th century, familiar elements – such as a Christmas tree – are conspicuous by their absene in the home of a wealthy merchant of the 1700s.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme