Museovirasto

Museovirasto avasi ilmoituskanavan väärinkäytösepäilyille

Jaa
Museovirasto on avannut kanavan, jossa nykyiset ja entiset työntekijät sekä erilaiset sidosryhmät voivat luottamuksellisesti ilmoittaa työnsä yhteydessä havaitsemistaan tai epäilemistään väärinkäytöksistä. Kanava antaa mahdollisuuden kehittää Museoviraston toimintaa vastuullisemmaksi ja ylläpitää hyvää hallintoa.
Messinkinen pilli ilmeisesti höyrykoneesta. Suomen kansallismuseon kokoelmat.
Messinkinen pilli ilmeisesti höyrykoneesta. Suomen kansallismuseon kokoelmat.

Tehokkaimmatkaan sisäisen valvonnan toimet eivät aina pysty estämään kaikkia mahdollisia epäkohtia. Arkaluontoisten asioiden esille tuominen voi myös mietityttää ja tuntua hankalalta. Uuden ilmoituskanavan tarkoitus on madaltaa ilmoittamisen kynnystä ja rohkaista tuomaan epäkohtia esille. Museovirastolle on tärkeää, että epäkohtiin pystytään puuttumaan ja toiminnan vastuullisuutta voidaan parantaa.

Ilmoituskanava on turvallinen ja luottamuksellinen. Ilmoitukset tehdään omalla nimellä, ja ilmoittajaa suojellaan kansallisen lainsäädännön mukaisesti.

Kannustamme kaikkia työntekijöitämme ja yhteistyökumppaneitamme ilmoittamaan mahdollisista väärinkäytösepäilyistä. Suhtaudumme vakavasti kaikkiin ilmoituksiin ja käsittelemme ne lainsäädännön määräämällä tavalla.

Ilmoittaminen ja käsittely

Ilmoitus tehdään ensisijaisesti sähköpostiosoitteeseen ilmoittajansuojelu@museovirasto.fi ilmoittajan omien yhteystietojen kanssa. Tarkemmat ohjeet löytyvät Väärinkäytösilmoitus-sivulta. Mitä yksityiskohtaisempi ilmoitus on, sitä paremmin väärinkäytösepäilyä pystytään tutkimaan.

Ilmoittajalle lähetetään vastaanottokuittaus seitsemän päivän sisällä ilmoituksen jättämisestä. Tämän jälkeen Museovirastoon perustettu riippumaton käsittelyryhmä käsittelee ilmoituksen ja selvittää mahdollista väärinkäytöstapausta ja ilmoituksen aiheellisuutta. Ilmoittajalle lähetetään kolmen kuukauden kuluessa ilmoituksen vastaanottokuittauksesta vastaus toimenpiteistä, joita ilmoituksen perusteella on toteutettu tai aiotaan toteuttaa sekä kyseisten jatkotoimien valinnan perusteet.

Asiakaspalaute eri kanavaan

Asiakaspalautteet Museoviraston palveluista annetaan palautelomakkeen kautta.

Ilmoituskanava on tarkoitettu vain Museoviraston nykyisille tai entisille työntekijöille sekä sidosryhmille. Muut kansalaiset voivat tehdä ilmoituksia viranomaisiin kohdistuvista väärinkäytösepäilyistä Oikeuskanslerinvirastolle.

Taustalla EU-direktiivi

Kanavan käyttöönotto perustuu Euroopan unionin Whistleblowing-direktiiviin (EU) 2019/1937), joka edellyttää, että vähintään 50 työntekijän yksityisen ja julkisen sektorin organisaatioissa on sisäinen ilmoituskanava, jossa voi turvallisesti ilmoittaa väärinkäytösepäilyistä. Direktiiviin perustuva kansallinen ilmoittajansuojelulaki (1171/2022) on astunut voimaan 1.1.2023, ja siinä on määritelty ilmoittajan suojelun soveltamisalat.

Lisätietoja ja ohjeet ilmoituksen tekemiseen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Roni Roihankorpi
lakimies
roni.roihankorpi@museovirasto.fi
p. 0295 33 6057

Kuvat

Messinkinen pilli ilmeisesti höyrykoneesta. Suomen kansallismuseon kokoelmat.
Messinkinen pilli ilmeisesti höyrykoneesta. Suomen kansallismuseon kokoelmat.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme