Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Möjligt att öka antalet omsorgsassistenter – det viktigaste är dock fortfarande en personalstyrka som motsvarar servicebehovet och en mångsidig personalstruktur

Jaa
När minimidimensioneringen av personal enligt äldreomsorgslagen ökar från början av april är det möjligt att öka antalet omsorgsassistenter vid vårdhem. Minimidimensioneringen av personal som deltar i direkt klientarbete är från den 1 april 2023 0,65 anställda per klient, varvid det nya riktgivande antalet omsorgsassistenter enligt tillsynsmyndigheternas åsikt kan vara cirka två anställda per tio klienter. Ett arbetsskift kan omfatta en omsorgsassistent per två yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården.
Illustration. Freepik.
Illustration. Freepik.

Tillsynsmyndigheterna betonar att antalet omsorgsassistenter är riktgivande.

”I bedömningen av antalet omsorgsassistenter är klienternas servicebehov av största vikt”, betonar Anna Sihvola, överinspektör.

Antalet omsorgsassistenter påverkas också av bland annat hur stort vårdhemmet är, antalet övrig personal och lokaler.

Den ökade personaldimensioneringen får inte heller endast innebära att antalet omsorgsassistenter ökas.

”Det är viktigare att diversifiera personalstrukturen och kompetensen, till exempel genom att inkludera geronomer, fysioterapeuter eller ergoterapeuter i arbetsskiften”, säger Sihvola.

Omsorgsassistenter har en viktig roll i assisterande uppgifter

Yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården bär alltid huvudansvaret för vården och omsorgen för äldre klienter. Omsorgsassistenternas uppgifter fokuserar på assisterande uppgifter, vilket gör att de yrkesutbildade har möjlighet att använda sin arbetstid för uppgifter som motsvarar deras utbildning och kompetens.

Omsorgsassistenter kan räknas in i personaldimensioneringen när de deltar i direkt klientarbete. I direkt klientarbete kan de hjälpa klienterna till exempel med personlig hygien, påklädning, måltider, rörlighet, utevistelse och upprätthållande av funktionsförmågan.

Omsorgsassistenten är inte en yrkesutbildad person inom social- och hälsovården, varför tillsynsmyndigheterna inte kan övervaka assistenten som en yrkesutbildad person.

Välfärdsområdena har det primära ansvaret att utöva tillsyn

Det är i första hand välfärdsområdena och arbetsgivaren som ansvarar för tillsyn över personaldimensioneringens tillräcklighet och personalstrukturens ändamålsenlighet. Personalens antal, utbildning och struktur ska under alla tider och i alla situationer tillgodose antalet klienter vid vårdhemmet och det behov av tjänster som deras funktionsförmåga förutsätter.

Tillsynsmyndigheterna framhäver serviceproducentens ansvar om att personalstrukturen är ändamålsenlig med tanke på klienternas behov och antal. Serviceproducenten ska genom egenkontroll sörja för att omsorgsassistenterna har en lämplig utbildning och behövliga kunskaper för arbetsuppgifterna. Serviceproducenten bedömer även om de kunskaper som en omsorgsassistentstuderande i anställningsförhållande har är tillräckliga för direkt klientarbete.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anssi Tulkki, överinspektör, Valvira, 0295 209 347
Mervi Lukkarinen, överinspektör, Valvira, 0295 209 341
Anna Sihvola, överinspektör, Valvira, 0295 209 389 (fr.o.m. 3.4.2023)
Mari Metsävainio, överinspektör, Regionförvaltningsverket i Östra Finland, 0295 016 800
Merja Isoaho, överinspektör, Regionförvaltningsverket i Norra Finland, 0295 017 047

Kuvat

Illustration. Freepik.
Illustration. Freepik.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården
Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården
PB 43
00521 Helsingfors

https://www.valvira.fi/web/sv

Valvira är ett centralt ämbetsverk som hör till social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde. Valvira övervakar tillbörligheten av verksamheten inom social- och hälsovården, småbarnspedagogiken, alkoholnäringen samt miljö- och hälsoskyddet. Vi beviljar tillstånd inom social- och hälsovårdens förvaltningsområde och handleder regionförvaltningsverken i syfte att skapa enhetlig tillstånds-, styrnings- och tillsynspraxis i hela landet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Valvira följer Finlands lag vid bedömningen av korrekt yrkesutövande6.10.2023 13:57:12 EEST | Tiedote

Kritik har väckts i offentligheten i och med att läkare som dömts för brott i Sverige och förlorat sina yrkesrättigheter där ändå arbetar i Finland, och i och med att Valvira inte har fråntagit deras rätt att utöva sitt yrke. Valvira ser allvarligt på fallen, men enligt Finlands lag är det inte möjligt att frånta en läkare rätten att utöva sitt yrke om hens arbete eller arbetsförmåga, baserat på Valviras utredningar, inte äventyrar klient- eller patientsäkerheten i Finland. Att göra sig skyldig till brott i ett annat land kan dock vara grund för att inleda tillsyn. Eventuell tillsyn som inletts gällande en enskild yrkesutbildad person är sekretessbelagd information. Valvira känner till flera läkare som har förlorat sina yrkesrättigheter på grund av brott som begåtts i Sverige, men som har rätt att utöva sitt yrke i Finland.

Antalet privata serviceproducenter och verksamhetsställen inom den privata hälso- och sjukvården ökar år för år23.3.2023 09:42:48 EET | Tiedote

Antalet serviceproducenter och verksamhetsställen inom den privata hälso- och sjukvården ökar för varje år. 2022 beviljade Valvira 196 nya tillstånd för privat hälso- och sjukvård. Detta innebär en ökning på 27 % jämfört med föregående år. Totalt 1014 ändringstillstånd beviljades vilket är en ökning med 78 jämfört med året innan. Ändringstillstånd ska ansökas när det sker väsentliga förändringar i verksamheten eller när ett nytt verksamhetsställe ska läggas till i ett befintligt tillstånd.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme