ProCom - Viestinnän ammattilaiset ryProCom - Viestinnän ammattilaiset ry

Toimitukselle olisi pitänyt kertoa selvästi mielipidekirjoituksen toimeksiantaja

Jaa
Viestinnän ammattilaisten tulee tuoda selvästi esille sidonnaisuutensa, toimeksiantajansa ja vaikuttimensa. Näin linjaa Viestinnän eettinen neuvottelukunta VEN* kannanotossa, joka koskee Helsingin Sanomissa 23.11.2022 ilmestynyttä, Doven viestintäkampanjaan kytkeytynyttä mielipidekirjoitusta.

Tapauksessa Doven viestintää hoitanut viestintätoimisto Drum laati viiden sosiaalisen median vaikuttajan ja Mieli ry:n nimissä mielipidekirjoituksen, jossa vaikuttajat ilmaisivat sitoutuvansa olemaan muokkaamatta kuviaan sosiaalisessa mediassa. Kirjoituksessa viitattiin Doven teettämään tutkimukseen, jossa selvitettiin nuorten kokemia ulkonäköpaineita. Drumin toimitukseen lähettämästä materiaalista ei käynyt suoraan ilmi kytkös Doven laajempaan kampanjaan, jossa vaikuttajat puhuivat asian puolesta myös yhtiön omissa materiaaleissa ja tekivät omissa kanavissaan kaupallista yhteistyötä sen kanssa.

VEN arvioi, että Drumin olisi pitänyt selkeämmin ilmaista mielipidekirjoituksen tausta, tarkoitus ja toimeksiantaja. Doven rooli toimeksiantajana jäi epäselväksi, koska mielipidekirjoitus lähetettiin vaikuttajien ja Mieli ry:n nimissä. Vaikutelmaksi saattoikin tulla, että varsinainen toimeksiantaja oli Mieli ry.

VEN pitää tärkeänä, että viestinnän ammattilaiset ovat tarkkoja sidonnaisuuksistaan ja tuovat yksiselitteisesti esille toimeksiantajansa ja vaikuttimensa. Medialle lähetettävissä teksteissä on tuotava selvästi esille sekä kirjoittajien että tekstien taustat. Avoimuus vahvistaa yleisön luottamusta kaikkia osapuolia kohtaan – oli kyse sitten somevaikuttajista, viestintätoimistoista ja niiden toimeksiantajista tai mediasta.

Kannanotto:
https://ven.fi/ven-2023-1-toimeksiantaja-esiin-kun-mielipidekirjoitus-on-osa-viestintakampanjaa

Lisätietoja: Viestinnän eettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja Päivi Sihvola 040 7574992.

* Neuvottelukunnan taustayhteisöjä ovat viestinnän ammattilaisia edustavat ProCom ry, Viesti ry ja julkisen alan viestijöiden JAT ry sekä markkinointia ja viestintää tekevien ja ostavien yritysten verkosto Marketing Finland. Neuvottelukunnan tehtävänä on ottaa kantaa viestinnän eettisiin kysymyksiin ja ylläpitää viestinnän eettisiä ohjeita. Lisätietoja ven.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Päivi Sihvola, puh. 040 7574992

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ProCom - Viestinnän ammattilaiset ry
ProCom - Viestinnän ammattilaiset ry
Kasarmikatu 23 A 5, 2. krs.
00130 HELSINKI

+358 (0)9 135 7775http://www.procom.fi

ProCom – Viestinnän ammattilaiset ry (per. 1947) on Suomen suurin viestinnän ammattilaisten järjestö, joka toimii jäsentensä osaamisen kehittäjänä, yhteistyöfoorumina ja alan vaikuttajana. Jäseninä on noin 3 000 viestinnän parissa työskentelevää ammattilaista – asiantuntijoita, viestintäpäälliköitä, viestintäjohtajia, viestintäalan yrittäjiä, konsultteja ja opiskelijoita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ProCom - Viestinnän ammattilaiset ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme