Etelä-Savon ELY-keskus

Merkkejä jäiden heikkenemisestä havaittu Etelä-Savon järvillä

Jaa
Etelä-Savon järvien jäät ovat paksuuntuneet 0–7 cm. Järven sisällä jäänpaksuuksissa voi kuitenkin olla huomattavia eroja. Peruvedellä havaittiin ensimmäisiä merkkejä jään sulamisesta.
Jäänpaksuuden mittaamista. Kuva: Juuso Pätynen.
Jäänpaksuuden mittaamista. Kuva: Juuso Pätynen.

Etelä-Savon järvien jääpeitteiden kokonaispaksuudet vaihtelevat 35–48 cm välillä. Paksuimmat jääpeitteet olivat mittauspäivänä 31.3. Haukivedellä Oravissa (48 cm) ja Kyyvedellä (47 cm).

Havaittu teräsjään paksuus oli kaikilla alueellisilla seurantapisteillä vähintään 16 cm. Jään paksuudessa ja laadussa havaittiin kuitenkin jälleen voimakkaahkoa paikallista vaihtelua: Pyhäveden mittauspisteellä teräsjään paksuudessa oli jopa 12 cm ero muutaman metrin säteellä ja kokonaisjään paksuudessakin havaittiin 7 cm ero. Muilla alueellisilla havaintopisteillä erot jäänpaksuudessa sekä kohvan ja teräsjään osuuksissa olivat 1–5 cm:n luokkaa.

Jääpeitteessä näkyy jo merkkejä jään sulamisesta

Pienet muutokset jäänpaksuuksissa ovat merkkejä siitä, että tämän talven jääpeiteaika on loppumassa. Peruvedellä havaittiin järveen virtaavan ojan kohdalla 3–4 neliömetrin kokoinen alue, joka oli ollut sulana pari päivää ennen jäänpaksuuden mittauskierrosta ja jään paksuus oli kohdassa vain 3 cm.

Yövedellä ja Pyhävedellä kokonaisjäänpaksuudessa ei ollut tapahtunut muutoksia.

Auringonpaiste ja lämpötilojen vaihtelu voi heikentää jäitä nopeastikin

Etenkin pääsiäisen jälkeen lämpötila voi vaihdella vuorokauden sisällä yli 10 astetta, mikä yhdistettynä auringonpaisteeseen voi heikentää jäitä nopeastikin sekä lisätä railojen ja rakojen syntymistä.

Kevyt pakkaslumi on tiivistä lunta parempi lämpöeriste sisältämänsä suuremman ilmamäärän takia. Jään sulaminen alkaa kunnolla kaiken lumen kadottua jään päältä, koska lumeton jäänpinta imee auringon säteilyä tehokkaammin kuin lumipeite.

Railojen ja rakojen esiintymisaika on jo alkanut. Maaliskuun puolessa välissä ELY:n työntekijät havaitsivat Ruokojärvellä jäässä 3 cm syvän railon, jonka pituus oli yli 100 metriä. Nykyisen sääennusteen perusteella turvallinen jäillä liikkumisaika voi hyvinkin olla loppunut huhtikuun puolenvälin tienoilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesistösuunnittelija Juuso Pätynen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 273, juuso.patynen@ely-keskus.fi

Kuvat

Jäänpaksuuden mittaamista. Kuva: Juuso Pätynen.
Jäänpaksuuden mittaamista. Kuva: Juuso Pätynen.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Runsasluminen talvi kääntymässä kohti kevättulvia Etelä-Savossa28.3.2024 10:45:02 EET | Tiedote

Talven aikana kertyi lunta Etelä-Savon alueella runsaasti ja sulaminen on jo lähtenyt käyntiin. Mäntyharjun reitillä järvien vedenkorkeudet ovat jo ennen lumien sulamista monin paikoin korkealla ajankohdan keskimääräiseen tasoon verrattuna. Usealle järvelle ennustetaan keskimääräistä suurempaa kevättulvaa. Tulevien viikkojen lämpötilakehitys ja sademäärät kuitenkin viime kädessä ratkaisevat, millaiseksi kevään vesitilanne kehittyy.

Seuranta-asemien perusteella Etelä-Savon jäätilanteessa ei ole muutosta, virtapaikkojen sulaminen jatkunut21.3.2024 14:51:38 EET | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus mittasivat jään paksuuksia kuudella järvellä Etelä-Savossa. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta. Jääpeitteen havaitut paksuudet vaihtelivat järven mukaan 44–52 senttimetrin välillä. Alueellisilla seuranta-asemilla havaittu jääpeite oli ajankohtaan nähden 5–10 senttiä keskimääräistä paksumpaa.

Etelä-Savon ELY-keskus myönsi Itä-Suomen yrityksille ja yhteisöille kehittämisrahoitusta 107 miljoonaa euroa vuonna 202321.3.2024 08:15:00 EET | Tiedote

Uuden oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) käyttöönotto vuonna 2023 lisäsi merkittävästi Etelä-Savon ELY-keskuksen mahdollisuuksia myöntää yrityksen kehittämisavustusta itäsuomalaisille yrityksille. ELY-keskus myönsi vuoden 2023 aikana itäsuomalaisille yrityksille ja yhteisöille yhteensä 107 miljoonaa euroa erilaista kehittämisrahoitusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye