Etelä-Savon ELY-keskus

Merkkejä jäiden heikkenemisestä havaittu Etelä-Savon järvillä

Jaa
Etelä-Savon järvien jäät ovat paksuuntuneet 0–7 cm. Järven sisällä jäänpaksuuksissa voi kuitenkin olla huomattavia eroja. Peruvedellä havaittiin ensimmäisiä merkkejä jään sulamisesta.
Jäänpaksuuden mittaamista. Kuva: Juuso Pätynen.
Jäänpaksuuden mittaamista. Kuva: Juuso Pätynen.

Etelä-Savon järvien jääpeitteiden kokonaispaksuudet vaihtelevat 35–48 cm välillä. Paksuimmat jääpeitteet olivat mittauspäivänä 31.3. Haukivedellä Oravissa (48 cm) ja Kyyvedellä (47 cm).

Havaittu teräsjään paksuus oli kaikilla alueellisilla seurantapisteillä vähintään 16 cm. Jään paksuudessa ja laadussa havaittiin kuitenkin jälleen voimakkaahkoa paikallista vaihtelua: Pyhäveden mittauspisteellä teräsjään paksuudessa oli jopa 12 cm ero muutaman metrin säteellä ja kokonaisjään paksuudessakin havaittiin 7 cm ero. Muilla alueellisilla havaintopisteillä erot jäänpaksuudessa sekä kohvan ja teräsjään osuuksissa olivat 1–5 cm:n luokkaa.

Jääpeitteessä näkyy jo merkkejä jään sulamisesta

Pienet muutokset jäänpaksuuksissa ovat merkkejä siitä, että tämän talven jääpeiteaika on loppumassa. Peruvedellä havaittiin järveen virtaavan ojan kohdalla 3–4 neliömetrin kokoinen alue, joka oli ollut sulana pari päivää ennen jäänpaksuuden mittauskierrosta ja jään paksuus oli kohdassa vain 3 cm.

Yövedellä ja Pyhävedellä kokonaisjäänpaksuudessa ei ollut tapahtunut muutoksia.

Auringonpaiste ja lämpötilojen vaihtelu voi heikentää jäitä nopeastikin

Etenkin pääsiäisen jälkeen lämpötila voi vaihdella vuorokauden sisällä yli 10 astetta, mikä yhdistettynä auringonpaisteeseen voi heikentää jäitä nopeastikin sekä lisätä railojen ja rakojen syntymistä.

Kevyt pakkaslumi on tiivistä lunta parempi lämpöeriste sisältämänsä suuremman ilmamäärän takia. Jään sulaminen alkaa kunnolla kaiken lumen kadottua jään päältä, koska lumeton jäänpinta imee auringon säteilyä tehokkaammin kuin lumipeite.

Railojen ja rakojen esiintymisaika on jo alkanut. Maaliskuun puolessa välissä ELY:n työntekijät havaitsivat Ruokojärvellä jäässä 3 cm syvän railon, jonka pituus oli yli 100 metriä. Nykyisen sääennusteen perusteella turvallinen jäillä liikkumisaika voi hyvinkin olla loppunut huhtikuun puolenvälin tienoilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesistösuunnittelija Juuso Pätynen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 273, juuso.patynen@ely-keskus.fi

Kuvat

Jäänpaksuuden mittaamista. Kuva: Juuso Pätynen.
Jäänpaksuuden mittaamista. Kuva: Juuso Pätynen.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Sinilevähavainnot lisääntyneet – kansalaishavaintoja tullut laajalti Etelä-Savon alueelta3.7.2025 13:10:49 EEST | Tiedote

Kuluvalla viikolla virallisilla havainnointipaikoilla sinilevää on ilmoitettu olevan viidessä paikassa. Sinilevää on ollut hieman Pieksämäen Heiniöllä ja Juvan Murtosella. Runsaasti levää on havaittu Mikkelin Ukonvedellä ja Pitkäjärvellä sekä Mäntyharjun Pyhävedellä. Edeltävään viikkoon verrattuna sinilevämäärät ovat lisääntyneet. Kansalaishavaintoja on tehty sinilevästä ympäri Etelä-Savoa. Levää on havainnoitu suurimmaksi osaksi olevan hieman tai runsaasti, mutta Puumalan Haapaselällä jopa erittäin runsaasti.

Leväseuranta käynnistynyt Etelä-Savossa - levätilanne rauhallinen19.6.2025 12:47:21 EEST | Tiedote

Valtakunnallinen ja maakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt kesäkuun alussa ja seuranta jatkuu syyskuun loppuun saakka. Seurantakaudella sinileviä havainnoidaan ja niiden esiintymisestä tiedotetaan valtakunnallisesti viikoittain kesäkuun alusta elokuun loppuun. Etelä-Savossa tiedotetaan paikallisesti kuukausittain tai useammin sinilevätilanteen mukaan. Etelä-Savon leväseurannasta vastaa ELY-keskuksen kanssa yhteistyössä Suomen ympäristökeskus, kunnat ja yksityishenkilöt. Havainnoitsijat tallentavat levähavainnot Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Järvi-meriwiki-verkkopalveluun tai ilmoittavat havaintonsa ELY-keskukselle havainnon tallentamiseksi. Etelä-Savon alueella on 15 viikoittain seurattavaa havainnointipaikkaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye