Vasa Elektriska Ab

Närmare 600 reflexflaggor för fåglarnas säkerhet

Dela
Att hänga upp reflexflaggor i luftledningarna har konstaterats att vara ett effektivt sätt att hindra fåglar från att krocka med ledningarna. Vasa Elnät hänger upp reflexflaggor årligen. Reflexflaggorna placeras runtom distributionsområdet på ställen där man märkt att kollisioner sker mest.

‒ I år installerar vi 550 reflexflaggor sammanlagt på en 7 kilometer lång sträcka. Arbetet är i god fart och vi kommer att få det klart inom april, säger Vasa Elnäts underhållsplanerare Marko Hakamäki.

Att hindra fåglar från att flyga in i elledningarna är en viktig del av Vasa Elnäts miljöansvar. Reflexflaggor som fladdrar i vinden är lättare att upptäcka för fåglarna än bollarna som förr användes i samma syfte.

‒ Kollisionerna kan enligt forskningarna minska med upp till 60 procent tack vare reflexflaggorna. Också fågelbeskyddare rekommenderar dem.

Problemets omfattning varierar årligen. Situationen påverkas till exempel av fåglarnas flygrutter, mängden fåglar, översvämningsläget och om fåglarnas föda frusit på åkrarna.

‒ Vi gör vårt bästa i att skydda fåglarna från dessa olyckor. När kollisionerna minskar, minskar också elavbrotten.

Nyckelord

Kontakter

Marko HakamäkiUnderhållsplanerareVasa Elnät Ab

Tel:06 324 5450

Bilder

Länkar

Om

Vasa Elektriska Ab
Vasa Elektriska Ab
Kyrkoesplanaden 0
65100 Vasa

06 324 5750http://www.vasaelektriska.fi

Vasa Elektriska är en stark energikoncern inom elhandel, elöverföring och fjärrvärme. Till koncernen hör dotterbolaget Vasa Elnät Ab. Koncernen sysselsätter ungefär 135 personer och omsättningen år 2022 utgjorde ca 330 milj. euro. År 2022 fyllde Vasa Elektriska 130 år.

Följ Vasa Elektriska Ab

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vasa Elektriska Ab

Värmelagret expanderas i Vasklot, Vasa30.6.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Det värmeenergilager som år 2020 togs ibruk i Vasklot i Vasa kommer under pågående år att expanderas med cirka tre gigawattimmar. Lagret är ännu det största i sitt slag i Finland. I samband med expansionen kommer två nya elpannor att tas ibruk. De ökar effekten i fjärrvärmeproduktionen med sammanlagt 120 megawatt. Lösningarna tillför viktig flexibilitet i energisystemet och utökar samhällets självförsörjningsgrad vad gäller energi.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum