Kotitalousvähennyksen pienentäminen vähentäisi remontointihalukkuutta kaikissa tuloluokissa – erityisesti mökkiläisten remontointi-into laantuisi

Jaa
Kotitalousvähennys on remontoijille merkittävä taloudellinen helpotus, sillä sen ansiosta remonttikustannuksissa voi säästää tuhansia euroja. Kotitalousvähennyksen pienentäminen vähentäisi noin joka kolmannen suomalaisen remontointihalukkuutta. Pienennys näkyisi erityisesti mökin tai vapaa-ajan asunnon omistajien remontointihalukkuuden laantumisena. Tämä selviää Starkin helmikuussa 2023 teettämästä kyselytutkimuksesta*.

15 prosenttia suomalaisista tekisi huomattavasti nykyistä vähemmän remontteja, jos kotitalousvähennystä pienennettäisiin. Lisäksi 15 prosenttia tekisi jonkin verran vähemmän remontteja kuin tällä hetkellä.

– Suomalaisten kotien ja vapaa-ajan asuntojen perusparannus- ja kunnostustyöt jäisivät helposti tekemättä, mikäli remontoinnin kustannukset kasvaisivat kotitalousvähennyksen pienentämisen vuoksi. Remonttien tekemättä jättäminen voi mahdollisesti laskea myös asunnon jälleenmyyntiarvoa – puhumattakaan asumismukavuudesta. Projektien väheneminen vaikuttaisi negatiivisesti monien rakennusalan yritysten ja ammattilaisten työmäärään ja toimeentuloon kaikkialla Suomessa. Pahimmassa tapauksessa vähennyksen pienentäminen voisi lisätä myös harmaata taloutta, Stark Suomen toimitusjohtaja Harri Päiväniemi pohtii.

Vain alle viidesosa suomalaisista kokee, että kotitalousvähennyksen määrä ei vaikuta heidän remontointisuunnitelmiinsa.

Kotitalousvähennyksen määrä vaikuttaa remontointihalukkuuteen kaikissa tuloluokissa

– Tutkimuksen mukaan kotitalousvähennyksen pienentäminen vähentäisi remontointihalukkuutta kaikissa tuloluokissa. Läheskään kaikille remontoijille ei ole selvää, mitkä kaikki projektit voi vähentää verotuksessa tai paljonko kotitalousvähennyksestä voi hyötyä. Vähennyksen henkilökohtainen maksimiraja on 3500 euroa vuodessa, eli pariskunta voi saada vähennystä yhteensä 7000 euroa, Päiväniemi muistuttaa.

Kotitalousvähennyksen pienentämisen myötä 41 prosenttia mökkiläisistä tekisi vähemmän remontteja

Jos kotitalousvähennystä pienennettäisiin, 18 prosenttia mökin tai vapaa-ajan asunnon omistajista tekisi huomattavasti vähemmän remontteja. Lisäksi 23 prosenttia tekisi remontteja jonkin verran nykyistä vähemmän.

– Mökkikauden alkaminen tarkoittaa monille mökkiläisille myös remontointikauden alkamista, kun keväthuollot ja mahdollisesti suuremmatkin remontit odottavat taas tekijäänsä kesän lähestyessä. Monet mökillä tehtävät rakennus- ja remontointiprojektit, kuten ulkomaalaukset, laiturin korjaukset tai terassin rakentamisen, voi vähentää kotitalousvähennyksessä, Päiväniemi toteaa.

Mökin tai vapaa-ajan asunnon omistajista vain 18 prosenttia on sitä mieltä, että kotitalousvähennyksen määrä ei vaikuta heidän remontointisuunnitelmiinsa.

 – Tutkimuksen tulosten perusteella on selvää, että erityisesti mökin tai vapaa-ajan asunnon omistajat pitävät kotitalousvähennystä tärkeänä, ja sillä on merkittävä vaikutus remonttien ja rakennusprojektien aloittamiseen, Päiväniemi tiivistää.

*Suomalaiset remontoivat ja rakentavat 2023 -kysely tehtiin Stark Suomen toimeksiannosta. Tutkimuksen suunnitteli ja analysoi Pohjoisranta BCW. Kysely toteutettiin Bilendin M3 Research -verkkopaneelissa helmikuussa 2022. Kyselyyn vastasi 1 000 suomalaista. Otos on iältään, sukupuoleltaan ja alueellisesti kansallisesti edustava.

Yhteydenotot ja lisätietoja:

Harri Päiväniemi, toimitusjohtaja, Stark Suomi Oy, puh. 040 643 1800
Satu Otala, viestintäjohtaja, Stark Suomi Oy, puh. 044 475 7483, satu.otala@stark-suomi.fi

Avainsanat

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Stark Suomi Oy
Olarinluoma 15
02200 ESPOO

09 3541 0000http://www.stark-suomi.fi

STARK - reilusti rakentajan asialla.
Olemme jokaisen rakentajan reilu ja luotettava kumppani, joka tekee työtään intohimolla ja tinkimättömällä ammattiylpeydellä. Meitä 
starklaisia on noin 1 100 ympäri Suomen ja valtakunnallinen 26 myymälän verkostomme, jakelukeskuksemme sekä verkkokauppamme palvelevat ajasta ja paikasta riippumatta. Stark on osa Pohjois-Euroopan suurinta rakennustarvikeyritystä STARK Groupia.

www.stark-suomi.fi 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Stark Suomi Oy

Hinta ohjaa suomalaisten ostopäätöstä rakennus- ja remontointimateriaaleissa – hankintojen pitkäikäisyydellä aiempaa suurempi merkitys22.8.2023 08:40:00 EEST | Tiedote

Suomalaiset eivät ole valmiita ostamaan rakennus- ja remontointimateriaaleja hinnalla millä hyvänsä, sillä hinta vaikuttaa eniten suomalaisten ostopäätökseen lähes jokaisessa tuloluokassa. Viime vuoteen verrattuna hankintojen kestävyyden ja pitkäikäisyyden merkitys on selvässä kasvussa. Tämä selviää Starkin teettämästä tutkimuksesta*.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme