Suomen opiskelija-asunnot SOA ry

Uusi työkalu tarjoaa tietoa opiskelijoiden asumisesta ja asumistoiveista: opiskelija-asunnossa asuvat useimmiten nuoret ja kansainväliset opiskelijat

Jaa

Uusi Opiskelijabarometrin asumisen raportti -työkalu kertoo, miten opiskelijat asuvat ja mitä he asumiseltaan toivovat. Raportti on Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksen toteuttama ja perustuu vuosina 2019 ja 2022 kerättyyn Opiskelijabarometri-aineistoon. Aineisto antaa kattavan kuvan Suomessa opiskelevien korkeakouluopiskelijoiden asumisesta. Työkalu on kaikkien käytettävissä ja vastausaineistoa voi suodattaa erilaisten muuttujien avulla.

”Opiskelijat ovat moninainen joukko, mikä näkyy myös asumistarpeissa ja -toiveissa. Työkalun myötä saamme tarkempaa kuvaa opiskelijoiden asumisesta, mikä auttaa myös poliittista päätöksentekoa,” SOAn toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu selittää.

Raportin perusteella esimerkiksi nuoret opiskelijat (alle 24 vuotta) asuvat selvästi useammin opiskelija-asunnossa (32-34%) kuin kaikki opiskelijat keksimäärin (23-25%). Erityisen moni kansainvälinen opiskelija asuu opiskelija-asunnossa (53-60%). Muulla tavoin asuvista kansainvälisistä opiskelijoista moni asuu kumppanin kanssa – eli on esimerkiksi muuttanut yhteen Suomessa tavatun kumppanin kanssa.

”Suomessa opiskelija-asunnoissa asuvien kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden osuus on Euroopan korkein. Monella niistäkin, jotka nyt asuvat nyt muuten, asumispolku Suomessa on kulkenut opiskelija-asunnon kautta. Opiskelija-asuntojen tarjoajat ovat siis kansainvälisten opiskelijoiden keskeisin asuttaja,” Lehtoruusu kertoo.

Suomessa on tavoitteena nostaa koulutustasoa ja lisätä kansainvälisten opiskelijoiden määrää. Koulutuspoliittisen selonteon mukaan kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden määrä on tarkoitus kolminkertaistaa vuoteen 2030 mennessä. Koulutustasoa nostetaan lisäämällä aloituspaikkoja, sujuvoittamalla siirtymiä toiselta asteelta ja vauhdittamalla opintoja. Toisin sanoen opiskelijoita on jatkossa enemmän ja useampi heistä on opiskelija-asuntojen ydinkohderyhmää: ulkomailta muuttavia kansainvälisiä opiskelijoita tai suoraan toiselta asteelta siirtyviä nuoria.

”Opiskelija-asuntojen tarve on huomioitava koulutuspoliittisten päätösten yhteydessä. Parhaimmillaan laadukas ja riittävä opiskelija-asuntotarjonta voi olla kunnianhimoisen koulutuspolitiikan mahdollistaja, pahimmillaan muodostua sen pullonkaulaksi. Valitettavasti jälkimmäisestä on kansainvälisiä esimerkkejä,” Lehtoruusu painottaa.

Esimerkiksi Hollannissa kansainvälisten opiskelijoiden määrä on kasvanut, mutta riittämätön asuntotarjonta on muodostunut esteeksi. Kesällä 2022 korkeakoulut joutuivat viestimään hyväksymilleen opiskelijoille, ettei maahan kannata tulla, jollei asuntoa ole järjestynyt. Sittemmin kansainvälisten opiskelijoiden määrän rajoittamisesta on puhuttu maan parlamenttia myöden.

”Hyvä opiskelija-asuntotarjontamme voi olla yksi valttikorttimme kansainvälisten opiskelijoiden houkuttelussa. Toisaalta kohtuuhintainen opiskelija-asuntotarjonta voi mahdollistaa täyspäiväisen opiskelun ja siten vauhdittaa valmistumista,” Lehtoruusu summaa.

Opiskelijabarometrin asumisen raportti -työkaluun pääsee tutustumaan täältä.

Lisätietoja raportista sekä käyttöohjeet löytyvät täältä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
Suomen opiskelija-asunnot SOA ryhttp://www.opiskelija-asunnot.fi

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry on opiskelija-asuntoyhteisöjen valtakunnallinen edunvalvonta- ja yhteistyöjärjestö. Yhdistys valvoo opiskelija-asuntoyhteisöjen yleisiä ja yhteisiä etuja, edistää jäsentensä välistä yhteistoimintaa ja parantaa alan yleisiä toimintaedellytyksiä sekä edistää opiskelija-asuntopoliittisten tavoitteidensa toteutumista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen opiskelija-asunnot SOA ry

Korona muutti opiskelijoiden asumistoiveita: toiveissa lisätila tai -huone4.7.2022 06:00:00 EEST | Tiedote

Yhä useamman opiskelijan toiveessa on lisätila tai -huone, käy ilmi Suomen opiskelija-asunnot SOA ry:n tuoreesta selvityksestä. Selvitys perustuu Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksen keräämään Opiskelijabarometri-aineistoon. Vuosina 2019 ja 2022 kerätyt aineistot kertovat, miten opiskelijoiden asumistoiveet ovat muuttuneet korona-aikana. Tulokset kertovat, että yhä useampi yksinasuva toivoisi kaksiota ja pariskunnat kolmiota. Yksinasuvista jopa liki kolmannes valitsisi kaksion, ja kaksiota toivovien osuus on kasvanut yhdeksän prosenttiyksikköä koronapandemian aikana. Pariskunnista 38 prosenttia toivoo kolmiota, mikä on 14 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2019. Vastaavasti kaksiota toivoo enää 45 prosenttia pariskunnista, kun osuus oli 63 prosenttia kolme vuotta aiemmin. Vastaukset liittyvät etäopiskelun yleistymiseen, arvioi Suomen opiskelija-asunnot SOA:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu: ”Etäopiskelu on tullut jäädäkseen. Kun koti on entistä enemmän myös pääasialline

Vuoden opiskelijapuutarhuri on Olivia Kuronen Lappeenrannasta28.6.2022 13:50:27 EEST | Tiedote

Vuoden opiskelijapuutarhuri 2022 löytyy Lappeenrannasta. Olivia Kuronen voitti opiskelija-asuntoyhteisöjen järjestämän Opiskelijapuutarhurit 2022 -kilpailun hienolla parvekepuutarhallaan. Kilpailun tuomarina toimineen puutarhatoimittaja Kati Jukaraisen vakuutti erityisesti, että pienessä tilassa oli lähdetty rohkeasti toteuttamaan hyötypuutarhaa: ”Kasveja oli yhdistelty monipuolisesti, esimerkiksi samettiruusut tomaattien kanssa olivat kiva idea. Kokonaisuus oli toteutettu tosi kauniisti. Pieni parveke on tarkoitettu myös oleskeluun, mutta sen yhteyteen oli rakennettu kaunis hyötypuutarha.” Kuroselle parvekepuutarhasta on sekä iloa että hyötyä: ”Puutarha merkitsee minulle ennen kaikkea viihtyisää parveketta. Parvekepuutarhan ei tarvitse olla heti täydellinen vaan sitä voi tuunata kesän mittaan. Tomaattien kasvua on piristävää seurata ja oman parvekkeen yrtit nostavat arkiruuan tasoa kummasti!" #Opiskelijapuutarhurit2022-kilpailussa etsittiin opiskelija-asuntojen asukkaiden hienoimpia k