Demarinaiset

Turvallisuuspolitiikka on myös tasa-arvotyötä

Jaa
Suomi on osa Nato-puolustusliittoa 4. huhtikuuta alkaen. Suomen jäsenyyden alkutaipale tulee olemaan suuressa osassa seuraavan hallituksen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

”Suomi, pian Ruotsi ja suuri enemmistö EU-maista on Nato-maita, mikä lähentää näitä kahta. Suomelle Naton lisäksi myös Euroopan unioni on tärkeä turvallisuuden tuottaja ja turvallisuus- ja arvoyhteisö”, muistuttaa Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.   

Suomella on korkea profiili laajasti tasa-arvopoliittisissa kysymyksissä ja Naiset, rauha ja turvallisuus teemoissa, mutta turvallisuuspoliittisessa päätöksenteossa ja sotilaallisessa kriisinhallinnossa tasa-arvokysymykset jäävät pienempään rooliin. Ulkoministeriön syksyllä 2022 tilaamassa tutkimuksessa tuli esille, että keväällä 2022 laadituissa Nato-hakemusta pohjustavissa selvityksissä ei mainittu naisten ja tyttöjen oikeuksia, sukupuolianalyysia tai tasa-arvotavoitteita.  

Demarinaisten tavoitteissa on, että Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan on oltava feminististä, sekä tasa-arvoon ja ihmisoikeuksiin painottuvaa. Seuraavan hallituksen kokoonpanon tehtävänä onkin tuoda tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymykset enemmän esille ulko- ja turvallisuuspoliittisessa päätöksenteossa.  

Yksi keino tehdä turvallisuuspolitiikkaa tasa-arvoisemmaksi on kiinnittää huomiota naisten osallistumiseen maanpuolustuksen kaikilla sektoreilla. Suomen maanpuolustusta voidaan kehittää lisäämällä sukupuolten tasa-arvon toteutumista ja lisäämällä naisten edustusta ulko- ja turvallisuuspolitiikassa sekä puolustusvoimien päätöksenteossa. Suomi on edelläkävijä siviilikriisinhallinnassa olevien naispuolisten asiantuntijoiden määrässä, mutta myös sotilaallisen kriisinhallinnan tehtävissä naisten määrää olisi kasvatettava. Tasa-arvoasiantuntijoiden määrää ja statusta olisi nostettava puolustusvoimissa.  

“Hyvä turvallisuuspolitiikka on myös tasa-arvotyötä. Sodan keskellä asuvat naiset joutuvat kokemaan sellaista naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, jota kenenkään ei kuuluisi joutua kokemaan. Suomi on panostanut pitkään rauhantyöhön ja ulkoministeriöön on lokakuussa 2020 perustettu poliittiselle osastolle erillinen rauhanvälityskeskus. Tasa-arvokysymykset on myös vastaisuudessa huomioitava konflikteja ehkäisevässä työssä ja konfliktien jälkeisessä jälleenrakennuksessa”, painottaa Demarinaisten 1. varapuheenjohtaja Emmi Lintonen.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Demarinaiset
Siltasaarenkatu 18-20 C, 6. krs. 00530 HELSINKI


https://www.demarinaiset.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Demarinaiset

Noora Kettunen Demarinaisten toiminnanjohtajaksi1.9.2023 08:20:32 EEST | Tiedote

Demarinaiset ovat valinneet uudeksi toiminnanjohtajaksi Noora Kettusen. Kettunen on toiminut monissa eri rooleissa ja tehtävissä sosialidemokraattisen liikkeen parissa. Viimeisimmäksi hän on toiminut Demarinaisten poliittisena suunnittelijana ja toiminnanjohtajan sijaisena. Hän on myös toiminut edellisellä hallituskaudella pääministeri Marinin kabinetin koordinaattorina ja lisäksi aiemmin Savo-Karjalan Demarinuorten järjestösihteerinä. Koulutukseltaan Kettunen on filosofian maisteri, luokanopettaja. ”Etenkin tämä kesä on korostanut sitä, että meitä Sosialidemokraattisia Naisia tarvitaan ja työtä tasa-arvon, feminismin ja antirasismin eteen tarvitaan. Odotan innolla mahdollisuutta työskennellä yhdessä jäsenistön kanssa ja tehdä Demarinaisista entistä vaikuttavampi naisjärjestö,” kommentoi Noora Kettunen. ”Iloitsen, että saamme Nooran johtamaan Demarinaisia. Hänellä on laaja osaaminen tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden kentältä ja tämän avulla pystymme jatkamaan hyvää yhteistyötä muiden n

Tulevaisuuden tasa-arvotekoja31.8.2023 17:35:27 EEST | Tiedote

SDP kokoontuu pitämään puoluekokousta 1.–3.9. Jyväskylään. Demarinaisilla on viisi puoluekokousaloitetta, joilla edistetään tasa-arvoa tulevaisuudessa. Demarinaisten aloitteet ottavat huomioon tasa-arvon ja hyvinvoinnin monella elämän osa-alueella: kotona, koulussa ja työpaikalla. SDP:n puoluehallitus on yhtynyt näihin kaikkiin. Ensinäkin Demarinaiset haluaa tulevaisuudessa, että sukupuolittunutta koulutuspolkua muutetaan tasa-arvoisemmaksi. Lähitulevaisuudessa on kiinnitettävä erityistä huomiota oppisisältöihin, pedagogiikkaan ja kouluarkeen, jotta kaikille yksilöille voidaan taata mahdollisimman kattava koulutus riippumatta vanhoista toimintamalleista ja oletuksista. Toiseksi työmarkkinoilla on puututtava laajasti työelämässä esiintyvään raskaussyrjintään, jota ilmenee riippumatta työntekijän koulutustaustasta tai ammattialasta. Riski joutua syrjityksi raskauden ja perhevapaiden vuoksi on suuri erityisesti epävarmassa työmarkkinatilanteessa, kuten määräaikaisina, osa-aikaisina, vuokr

Demarinaiset tukevat Jutta Urpilaista SDP:n presidenttiehdokkaaksi26.8.2023 16:49:54 EEST | Tiedote

Eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Vantaalla 16.-17.8.2023 SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin on pyytänyt Jutta Urpilaista SDP:n presidenttiehdokkaaksi. Päätös ehdokkaasta tehdään SDP:n puoluekokouksessa valittavien puolue-elinten toimesta loppuvuoden aikana. Jutta Urpilainen on luvannut harkita ehdokkuutta ja ilmoittaa päätöksestään lähteä ehdolle marraskuuhun mennessä. Demarinaiset tukevat Jutta Urpilaista SDP:n presidenttiehdokkaaksi. ”Luottavaisin mielin voimme antaa tukemme Jutta Urpilaiselle. Urpilainen on toiminut tasa-arvon, ihmisoikeuksien ja demokratian puolesta niin Suomessa kuin Euroopassa komissaarina. Ehdokkaana hänen arvonsa ovat samoja, joita Demarinaiset ajavat”, iloitsee Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen. Presidentin on ymmärrettävä maailmaa laajassa kuvassa. Suomelle on etu, että saisimme presidentin, joka on EU-myönteinen ja kokenut ulkopolitiikan ammattilainen. ”Demarinaiset tukevat Jutta Urpilaista, jos hän päättää lähteä SDP:n ehdokkaaksi tuleviin president

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme