Pohjois-Pohjanmaan järvien happitilanne heikoin pienissä ja matalissa järvissä

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen järvien seurantaohjelmassa on vuosittain noin 30 järveä. Jatkuvassa seurannassa ovat Yli-Kitka syvänne Kuusamossa, Oulujärven Niskanselkä Vaalassa, Iso Vatjusjärvi Haapavedellä ja Komujärvi Pyhäjärvellä. Muut seurantakohteet vaihtuvat vuosittain. Järviä havainnoidaan pääsääntöisesti neljä kertaa vuodessa (maalis-, heinä-, elo- ja syys–lokakuussa). Maaliskuussa seurannalla saadaan tietoa järvien happitilanteesta talvikerrostuneisuuden lopussa. Näytteenottopaikka on yleensä järven syvänne. Tänä vuonna seitsemässätoista järvessä vesisyvyys on niin pieni, että näytteet on otettu vain yhdestä näytteenottosyvyydestä, joka vaihteli puolesta metristä metriin.
Hapenpuute alkaa vaikuttaa kaloihin, kun veden happipitoisuus alittaa 5 mg litrassa. Kalojen hapentarve vaihtelee lajikohtaisesti. Mm. lohikalat, made, ahven ja kuha tarvitsevat paljon happea. Pienimpiä happipitoisuuksia sietävät esim. lahna, ruutana ja pasuri. Ruutana selviää jopa yli puoli vuotta ilman happea. Talven aikana ELY-keskukseen ei ole tullut ilmoituksia kalakuolemista.
Alle kahden neliökilometrin matalissa järvissä heikoin happitilanne oli Pudasjärven Sammakkolammessa ja Sarajärvessä, Haapaveden Iso Rytkynjärvessä, Sievin Sievinmäenjärvessä ja Vaalan Nimisjärvessä, joissa oli lähes hapetonta. Pohjanläheinen hapettomuus vapauttaa pohjasedimentistä ravinteita takaisin veteen, mikä näkyi suurina pohjanläheisinä ravinne- ja rautapitoisuuksina sekä korkeina väri- sekä sameusarvoina.
Pienissä matalissa järvissä paras happitilanne oli Pudasjärven Honkajärvessä, lyhytviipymäisessä Oulun Onkamonjärvessä, Iin Hamarinjärvessä, Oulun Tervajärvessä ja Jäälinjärvessä. Näiden järvien ekologinen tila on hyvä.
Isommissa pinta-alaltaan yli kahden neliökilometrin matalissa järvissä happitilanne on parempi, vaikka myös alle 5 mg/l happipitoisuuksia havaittiin Siikalatvan Mankilanjärvessä ja Haapajärven Kuonanjärvessä. Pudasjärven Ontamojärvessä ja Panumajärvessä sekä Pyhäjärven Komujärvessä happea oli 5,5–6,6 mg/l.
Talvella jääpeite estää hapen liukenemisen ilmasta. Happea kuluu etenkin rehevissä järvissä, joissa on paljon hajotettavaa eloperäistä ainesta. Matalien järvien heikkoa happitilannetta selittää pieni vesitilavuus. Syvemmissä järvissä eri lämpötilassa olevat kerrokset eivät sekoitu ja alusveden happitilanne voi heikentyä. Kuusamon Yli-Kitka syvänteellä, Pudasjärven Puhosjärven Materonselällä, Rytinkijärvellä, Pintamojärvellä ja Kangasjärvellä sekä Taivalkosken Inkeenjärvellä happea oli hyvin, vaikka osassa järviä pohjanläheinen happipitoisuus oli alentunut. Näiden järvien ekologinen tila on Kangasjärveä lukuun ottamatta hyvä tai erinomainen. Paras happitilanne oli Oulujärven Niskanselällä Vaalassa.
Happitilanne voi vaihdella eri puolilla vesimuodostumaa, esimerkiksi Kuusamon Naamankajärven syvänteessä happea oli aivan pohjanläheistä vesikerrosta lukuun ottamatta hyvin, mutta Koppelolammessa happea oli alle 5 mg/l. Raahen Haapajärven tekoaltaalla happea oli pinnassa 11 mg/l ja pohjan lähellä 6 mg/l.
Vuosittain seurannassa olevalla Oulujärven Niskanselällä maaliskuun happitilanne oli hyvin samanlainen kuin vuosi sitten samaan aikaan. Kuusamon Yli-Kitkalla happitilanne oli edellisvuotta heikompi, Haapaveden Iso Vatjusjärvellä ja Pyhäjärven Komujärvellä puolestaan edellisvuotta parempi.
Maaliskuu on ollut ajankohtaan nähden tavallista kylmempi ja happitilanne voi heikentyä edelleen jäiden lähdön viivästyessä. Kevään viivästyessä riski kalakuolemien esiintymiselle kasvaa. Kalakuolemista voi ilmoittaa ELY-keskukseen. Järvien happitilanteeseen tulee täydennystä kevään sulamisvesien mukana.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Biologi Mirja Heikkinen, puh. 0295 038 315
Vesienhoitoryhmän päällikkö Jermi Tertsunen (kalat), puh. 0295 038 423
Vesitalousasiantuntija Jukka Tuohino (kalat), puh. 0295 038 426
Sähköposti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta

Veteraanikatu 1
90130 Oulu
0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Maatuulivoiman vesistövaikutuksia ja vesienhoidon mahdollisuuksia selvitetään uudessa yhteistyöhankkeessa15.5.2025 15:14:20 EEST | Tiedote
Maatuulivoiman ja siihen liittyvän infrastruktuurin rakentamisen vesistövaikutuksista, sekä tuulivoiman ja muun maankäytön yhteisvaikutuksista ei toistaiseksi ole riittävästi tutkittua tietoa. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen (Syke) uudessa yhteistyöhankkeessa Tuulivoiman rakentamisen vesistövaikutukset muuttuvassa ilmastossa –riskinarviointi ja vesienhoidon vaihtoehdot (TURRI) selvitetään maatuulivoimahankkeiden vesistövaikutuksia sekä kumuloituvia vesistövaikutuksia muun maankäytön kanssa muuttuvissa vesi- ja ilmasto-oloissa. Lisäksi hankkeessa etsitään ja arvioidaan ratkaisuja ja yhteistyömahdollisuuksia vesistöriskien vähentämiseksi.
ELY-keskukselta 655 000 € vesistöjen tilan parantamishankkeisiin14.5.2025 14:46:57 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaalla vesienhoito- ja kunnostushankkeisiin myönnettiin ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön rahoitusta rahoitusta tänä vuonna yhteensä 655 000 euroa. Tämä merkittävä panostus kattaa 30 erilaista hanketta, jotka tähtäävät mm. Pohjois-Pohjanmaan vesistöjen tilan parantamiseen. Lisäksi toteutetaan kolme Helmi-purokunnostushanketta.
Viisaan ja turvallisen liikkumisen suunnitelma käynnistynyt Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja kuuden kunnan yhteishankkeena – vastaa asukaskyselyyn!12.5.2025 10:25:25 EEST | Tiedote
Haapaveden, Pyhäjärven ja Nivalan kaupungeissa sekä Kärsämäen, Pyhännän ja Siikalatvan kunnissa on käynnistetty viisaan ja turvallisen liikkumisen suunnitelman laatiminen. Suunnitelman tavoitteena on parantaa alueen liikenneturvallisuutta. Kevään aikana tunnistetaan alueen liikenneympäristön haasteita ja ongelmakohteita, minkä jälkeen laaditaan toimenpidesuunnitelma, jossa esitetään ratkaisut ongelmakohtien parantamiseksi.
LUMO-ohjelmasta tukea Pohjois-Pohjanmaan luonnon monimuotoisuuden edistämiseen7.5.2025 10:09:14 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaalla on käynnistetty luonnon monimuotoisuuden toimeenpanosuunnitelman (LUMO-ohjelma) valmistelu. LUMO-ohjelmatyössä on tähän mennessä koottu yhteen tietoa Pohjois-Pohjanmaan luonnosta ja tunnistettu maakunnan arvokkaimmat luonnon monimuotoisuuskeskittymät. Pohjois-Pohjanmaan LUMO-ohjelma laaditaan osana valtakunnallista Priodiversity LIFE -hanketta.
Kortteisen kalatien rakentaminen käynnistyy toukokuussa6.5.2025 07:51:47 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus rakennuttaa Siikalatvan kunnassa Kortteisen tekojärven yhteyteen kalatien, joka auttaa kaloja ohittamaan nousuesteen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme