Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Kutsu: Tulevan hallituksen on toimittava suomalaisten työ- ja toimintakyvyn parantamiseksi - THL ja Kela julkaisevat hyvinvointikatsauksen ti 11.4. klo 14

Jaa

Hyvät toimitukset,

THL:n ja Kela julkaisevat tiistaina 11.4. Väestön terveys- ja hyvinvointi 2023 -katsauksen. Katsaus on laadittu tulevia hallitusneuvotteluja varten. Siinä avataan suomalaisten terveyden ja hyvinvoinnin tilaa useasta ajankohtaisesta näkökulmasta ja esitetään toimia, joilla ongelmiin voidaan puuttua.

Järjestämme katsauksesta mediatilaisuuden 11.4. klo 14–15. Tilaisuuteen voi osallistua paikan päällä THL:ssä tai etänä Teamsin välityksellä.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta, Kelan pääjohtaja Outi Antila ja STM:n strategiajohtaja Pasi Pohjola pitävät tilaisuudessa puheenvuorot.

Lisäksi THL:n tutkimusprofessori Seppo Koskinen kertoo suomalaisten työ- ja toimintakyvyn heikkenemisestä sekä Kelan tutkimusprofessori Hennamaria Mikkola (etänä) mielenterveysoireilun yleistymisestä.

Katsauksen mukaan suomalaisten työ- ja toimintakyky ovat heikkenemässä muun muassa mielenterveysoireilun lisääntymisen ja elintapojen takia.

”Väestön ikääntymisen takia meidän on löydettävä keinoja, joiden avulla mahdollisimman moni työikäisistä on töissä”, Tervahauta sanoo.

Osallistuminen tilaisuuteen

Tilaisuuteen tulee ilmoittautua ennalta. Lähetämme etäosallistumista varten Teams-linkin niille, jotka ovat ilmoittautuneet.

Mahdollisille kamerahaastatteluille on varattu aikaa tilaisuuden jälkeen.

Aika: Tiistai 11.4.2023 klo 14–15

Paikka: THL:n päärakennus, Salit, Mannerheimintie 166, Helsinki

Ilmoittautuminen: ilmoittaudu tilaisuuteen meilitse viimeistään 11.4. klo 12 Eija Petäjäjärvelle osoitteeseen eija.petajajarvi(at)thl.fi. Kerro ilmoittautumisessa nimesi, edustamasi media, yhteystietosi sekä tieto siitä, tuletko paikan päälle vai osallistutko etänä. Kerro samalla, jos toivot haastattelua tilaisuuden jälkeen.

Lähetämme ilmoittautuneille osallistumislinkin tiistaina viimeistään klo 13.

Hyvinvointikatsaus sekä siihen liittyvä diasetti ja tiedote ovat saatavissa ennakkoon embargolla to 6.4.

Lisätiedot ja materiaalipyynnöt:

Piritta Rautavuori
viestintäpäällikkö
THL
puh. 029 524 7120
piritta.rautavuori(at)thl.fi

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Yhä useampi vanhuspalveluyksikkö ylittää jo lakisääteisen henkilöstömitoituksen – palvelujen rakenne kuitenkin nopean muutoksen tarpeessa26.9.2023 02:00:00 EEST | Tiedote

Vanhuspalvelujen toimintayksiköistä 89 prosenttia ylsi lakisääteiseen henkilöstömitoitukseen toukokuussa 2023, selviää THL:n seurantatiedoista. Vanhuspalvelulain mukainen henkilöstön vähimmäismitoitus 0,65 työntekijää asiakasta kohden tuli voimaan 1.4.2023. Henkilöstömitoitus on merkittävästi noussut toimintayksiköissä kahden ja puolen vuoden aikana. Nyt moni yksikkö (40 %) ylittää jo 0,7 mitoituksen. ”Toukokuun seurannassa joka kymmenes toimintayksikkö ei saavuttanut lakisääteistä henkilöstömitoitusta. Näistä kuitenkin valtaosa on jo hyvin lähellä lakisääteistä mitoitusta ja ne ovat saavuttaneet vähintään 0,6 työntekijää asiakasta kohden”, sanoo THL:n johtava tutkija Hanna Alastalo. THL seuraa lakisääteisen henkilöstömitoituksen toteutumista puolivuosittain erilliskyselyllä. Seurannassa yksiköt tallentavat itse työtuntitietonsa ja asiakasmäärän THL:n tietokantaan. Yksiköt vastaavat annettujen tietojen oikeellisuudesta. THL laskee tallennetuista työaikatiedoista mitoituksen vanhuspalve

Tutkimus: vangeilla on Suomessa useita samanaikaisia sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia, kuten päihdehäiriöitä, infektiotauteja ja yksinäisyyttä21.9.2023 10:00:00 EEST | Tiedote

Vangeille on Suomessa kasaantunut muuta väestöä enemmän monia samanaikaisia sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia. Heillä on pitkäaikaisia sairauksia enemmän kuin koko väestöllä, ja päihdeongelmat ovat vankien keskuudessa hyvin yleisiä. Päihteiden käytöstä on yhdeksälle vangille kymmenestä tullut jossain vaiheessa elämää ongelmallista ja monella edennyt riippuvuudeksi. Noin neljännes vangeista on sosiaali- ja terveyspalveluiden suurkäyttäjiä myös vankilan ulkopuolella.

Enkäten Hälsa i skolan 2023: Barn och unga belastas av många faktorer – viktigt med tydliga vardagsrutiner och att få hjälp i tid21.9.2023 02:00:00 EEST | Tiedote

Enligt färska resultat från enkäten Hälsa i skolan uppger en stor del av barnen och de unga att de mår bra, är nöjda med sina liv och har en bra vardagsrytm. Men en del av välbefinnandet belastas av många olika faktorer, exempelvis sjukdom, ångest, mobbning eller social fobi, som kan ha många bakomliggande faktorer. För att förbättra situationen krävs åtgärder av både skolan och elevhälsotjänsterna.

Kouluterveyskysely 2023: lapsia ja nuoria kuormittavat monet tekijät – selkeät arkirutiinit ja ajoissa saatu apu on tärkeää21.9.2023 02:00:00 EEST | Tiedote

Kouluterveyskyselyn tuoreiden tulosten mukaan suuri osa lapsista ja nuorista voi hyvin, on tyytyväinen elämäänsä ja arkirytmi on kunnossa. Mutta osan hyvinvointia kuormittavat monet erilaiset tekijät, kuten sairastelu, ahdistuneisuus, kiusaaminen tai sosiaalisten tilanteiden pelko, joiden taustalla voi olla monia erilaisia tekijöitä. Tilanteen korjaaminen vaatii toimia sekä kouluyhteisöltä että opiskeluhuoltopalveluilta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme