Selvitys: Inflaatio on vähentänyt perhevapaalle jäävien perheiden ostovoimaa useilla tuhansilla euroilla

Jaa

Vertailupalvelu VertaaEnsin.fi selvitti kuinka paljon inflaatio on vaikuttanut vanhempainvapaalla oleviin perheisiin ja kuinka paljon perhevapaauudistus muuttaa perheen tuloja. Tutustu selvitykseen osoitteessa https://www.vertaaensin.fi/blog/vanhempainvapaa-ja-tulot.

Selvityksen keskeiset havainnot ovat: 

  • Helmikuun 2023 inflaatioprosentilla (8,8%) perheiden ostovoima on laskenut noin 4 000–6 000 euroa vanhempainvapaan ajalta.

  • Perhevapaauudistuksen myötä perheen kokonaisansiot ovat kauttaaltaan noin 1 % matalammat kuin vanhassa perhevapaamallissa. Ainoa poikkeus on tilanne, jossa toinen osapuolista on toista selvästi korkeapalkkaisempi ja kyseinen pitää maksimipituiset perhevapaat. Tällöin kotitalouden tulot itseasiassa kasvavat 2 % muista skenaarioista poiketen vanhaan perhevapaaseen verrattuna.

  • Perhevapaauudistus pienentää kummankin osapuolen eläkekertymää, mutta määrä on loppujen lopuksi suhteellisen pieni. Kotitalouden yhteenlasketut kokonaisansiot ovat noin 87 % maksimimäärästä, jos tätä vertaa tilanteeseen, jossa perheen molemmat osapuolet ovat normaalisti töissä.

Lisätietoja selvityksen tuloksista: 

Sebastian Remes, sebastian.remes@vertaaensin.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tulot vanhempainvapaalla
Tulot vanhempainvapaalla
Lataa

Linkit

VertaaEnsin.fi:n tavoitteena on auttaa suomalaisia kuluttajia tekemään parempia talouspäätöksiä. Sivustomme tarjoaa vertailutyökaluja, ajankohtaisia artikkeleita, talousvinkkejä ja analyysejä. Palveluamme käyttää joka kuukausi noin 200 000 kuluttajaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VertaaEnsin.fi

Selvitys: Vihreän sähkön suosio romahti sähkökriisin myötä - nyt trendi taas nousussa1.8.2023 06:30:00 EEST | Tiedote

Vertailupalvelu VertaaEnsin.fi:n tuorein markkinakatsaus osoittaa, että kuluttajien mielenkiinto vihreitä sähkösopimuksia kohtaan osoittaa elpymisen merkkejä. Tilaston lähteenä on yli miljoonan sähkösopimuksensa kilpailuttaneen kuluttajan data kolmen viime vuoden ajalta (heinäkuu 2020-heinäkuu 2023). Katso tarkemmat tiedot osoitteesta: https://www.vertaaensin.fi/sahko/tuotantotavat