Suomen Kennelliitto ry

Hunddagen 24.4: Kom med för att bygga ett hundvänligt Finland!

Jaa
Den nationella Hunddagen firas varje år den 24 april. Finska Kennelklubben, som ansvarar för evenemanget i år, inbjuder alla hundägare, företag, gemenskaper och organisationer att tillsammans bygga ett hundvänligt Finland.

Temat för Kennelklubbens verksamhet i år är Hunden som medborgare. Under året betonas hundens förändrade roll och betydelse i samhället och hurudana fördelar hundar bär med sig som medborgare. Samtidigt betonas hurudana tjänster hundarna behöver.

– Vi bjuder in alla hundägare att spendera en trevlig dag med sin hund genom att delta i Hunddagens utmaningar. Vi uppmanar också olika organisationer och samarbetspartner att delta i Hunddagens utmaningar, säger Kennelklubbens ordförande Esa Kukkonen.

Enligt en bedömning som Taloustutkimus publicerade i februari 2023 finns det cirka 800 000 hundar i Finland. Det underlättar hundägarens vardag att hunden är välkommen på många olika ställen och att det är lätt att röra sig med hunden från en plats till en annan också med kollektiva färdmedel.

Ta hunden med till jobbet på Hunddagen

På Hunddagen utlyser Kennelklubben två utmaningar i de sociala medierna. Den första är Ta hunden med till jobbet-dagen.

Undersökningar visar att hundar får människor att må bra också på arbetsplatsen, om det bara är möjligt med tanke på arbetets karaktär och omständigheterna på arbetsplatsen. Vi uppmuntrar människor att samtala om vilken inverkan hundar har på arbetsdagen och att arbetsplatser tillåter att anställda tar hunden med sig till arbetsplatsen på måndag 24.4 efter gemensamt överenskomna villkor. Arbetsdagens atmosfär och information om förutsättningarna för att ta hundar till den egna arbetsplatsen kan du dela på sociala medier.

Delta i #Laumaliikkuu-promenaden

Enligt beräkningar från Suomen Latu får hundar finländarna att röra på sig nästan 1,3 miljoner gånger i året. Enligt Naturresursinstitutet motionerade nästan en tredjedel av finländare med sin hund i naturen år 2020.

Hunddagens andra utmaning på sociala medier är Hunddagens gemensamma promenad den 24 april. Vi utmanar hundägare att komma med på en stimulerande promenad med hunden på Hunddagen. Vi ger tips om trevliga aktiviteter för hundar och hundägare under en skogspromenad på Kennelklubbens kanaler för sociala medier.

Vi uppmuntrar också Kennelklubbens medlemsföreningar, hobbygrupper och andra som rör sig ute med hunden att ordna egna gemensamma promenader eller dela tips om hur man kan motionera eller ägna sig åt stimulerande aktiviteter med hunden under promenaden. Vi hoppas att en så stor grupp människor och hundar som möjligt sluter upp på Hunddagen för att motionera, antingen på egen hand eller tillsammans med andra hundar och hundägare.

Läromaterial om hundar för skolor och klubbar

Kennelklubben publicerar läromaterial på finska och svenska om hundar för skolor och klubbar på Hunddagen. Med hjälp av materialet vill vi dela information för barn om hundar, hundarnas välmående och deras välgörande inverkan på människor och om fritidsaktiviteter med hundar. Sixten Spetshund - Guide för lärare består av Sixten Spetshunds berättelse som kopplar ihop olika temablock. Utöver handboken publiceras uppgifter för elever.

Vi ger ut mera information närmare Hunddagen om hur man ska gå till väga för att beställa material.

Aktiveringstips och utmaningar på sociala medier

Många medlemsföreningar i Kennelklubben arrangerar olika evenemang under Hunddagen och alla hundvänner och personer som är intresserade av hundar är välkomna att delta. Vi sammanställer information om de här händelserna på Hunddagens webbplats och Facebook-sida. Du kan skicka information om evenemang genom den elektroniska blanketten som finns på Kennelklubbens webbplats.

Vi utmanar alla hundföreningar och hundägare att på olika kanaler dela information och tips om hur man kan dela det goda livet med sin hund med andra. Du hittar material för Hunddagen i Kennelklubbens mediebank. Materialet får användas fritt för andra än kommersiella ändamål.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kennelklubbens kommunikationschef
Liisa Suoninen
liisa.suoninen@kennelliitto.fi
tfn 050 320 3897


Kennelklubbens kommunikation
viestinta@kennelliitto.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kennelliitto ry
Suomen Kennelliitto ry
Kamreerintie
02770 Espoo

09 887 300http://www.kennelliitto.fi

Finska Kennelklubben ry är Nordens äldsta hundorganisation. Som ledande expertorgan samlar vi och delar vi ut information gällande hundar. Vi har en aktiv interaktion med olika intressentgrupper, följer med lagstiftningen samt driver hundars och hundägarnas intressen både nationellt och internationellt. Vi har 144 000 personmedlemmar samt 2000 medlemsföreningar.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kennelliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme