Museovirasto

Museovirasto jakoi maailmanperintökohteiden hoitoavustusta 20 hankkeelle yhteensä 235 000 euroa

Jaa
Museovirasto osallistuu maailmanperintökohteiden korjaus- ja muutostöiden ohjaukseen sekä jakaa vuosittain avustuksia maailmanperintökohteiden hoitoon ja kehittämiseen. Avustusta myönnettiin vuodelle 2023 muun muassa Petäjäveden vanhan kirkon maisemasuunnitelman tekemiseen, Vanhalle Raumalle sekä Verlan puuhiomolle ja pahvitehtaalle.
Jalmari Laihinen korjasi Petäjänveden vanhan kirkon portaita kesällä 2022. Kuva: Perinnerakentaja Leo Lönnroth
Jalmari Laihinen korjasi Petäjänveden vanhan kirkon portaita kesällä 2022. Kuva: Perinnerakentaja Leo Lönnroth

Hakemuksia arvioitaessa ja vertailtaessa otettiin huomioon kohteen kulttuurihistoriallinen arvo ympäristössään, suunniteltujen toimien vaikuttavuus rakennuksen ja sen arvojen säilymiselle, hankkeen laatu säilyttävän restauroinnin hengessä ja sen yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Tyypillisiä avustettavia korjaustoimenpiteitä maailmaperintökohteissa ovat vesikattojen kunnostaminen, rakennusrunkoon liittyvät korjaukset sekä julkisivujen ja ikkunoiden korjaaminen.

“Maailmanperintökohteilta avustuksen saamisen edellytyksenä on, että tutkimus- tai suunnitteluhanke tai korjaaminen ovat rakennuksen kulttuurihistorialliset arvot säilyttäviä eli restauroivia tai konservoivia”, kertoo erikoisasiantuntija Jaakko Holma Museovirastosta.

Avustuksella tuetaan kohteiden kulttuurihistoriallisen arvon säilymistä.

Unescon yleissopimus maailman kulttuuri- ja luonnonperinnön suojelemiseksi kuuluu ppetus- ja kulttuuriministeriön alaisuuteen, ja Museovirasto vastaa maailmanperintösopimuksen toimeenpanosta Suomessa. Osana tätä kokonaisuutta Museovirasto jakaa avustuksia Suomen maailmanperintökohteiden hoitoon sekä tutkimus- ja kehittämishankkeisiin. Museoviraston jakamia maailmanperintökohteiden hoitoavustuksia myönnetään sellaisiin tutkimus-, suunnittelu-, entistämis-, hoito-, kunnostus- ja korjaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan kohteen säilyminen maailmanperintöstatuksensa arvoisena.

Esteettömyyden lisääminen Petäjäveden vanhassa kirkossa

Verlan puuhiomolla avustusta myönnettiin muun muassa seinämuurien korjaamiseen. Vanhassa Raumassa suurimmat avustukset myönnettiin vesikattojen korjaamiseen. Petäjäveden vanha kirkko sai avustusta 31 400 euroa. Avustus on myönnetty maisemanhoidon yleissuunnitelman ja pihasuunnitelman laatimiseen. Suunnitelma huomioi erityisesti esteettömyyden pihalla liikuttaessa.

”Petäjäveden vanhan kirkon pihapiiri ei ole tällä hetkellä esteetön, mutta tutkimme, onko tätä parannettavissa niin, että mahdollisimman monen olisi mahdollista kokea kirkko myös sisältä. Kirkon esteettömyyden parantaminen on tyypillinen restaurointitehtävä, jossa joudutaan punnitsemaan kohteeseen tehtävät lisäykset hyvin tarkkaan. Varmaa on, että kohdetta ei saada täysin esteettömäksi, mutta nykytilannetta on varmasti mahdollisuus parantaa erilaisin toimenpitein”, Petäjäveden seurakunnan kirkkoherra Laura Laitinen sanoo.

Suomessa maailmanperintökohteita on tällä hetkellä seitsemän. Näistä kuusi on kulttuurikohteita: Suomenlinna, Vanha Rauma, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, Sammallahdenmäki ja Struven ketju. Seitsemäs kohde on luontokohde, Merenkurkun saaristo.

Myönnetyt avustukset Museoviraston verkkosivulla:
https://www.museovirasto.fi/fi/avustukset/maailmanperintokohteet/myonnetyt

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

erikoisasiantuntija Jaakko Holma, jaakko.holma@museovirasto.fi, p. 0295 33 6288 (paikalla 13.4. alkaen)


Lisätietoa avustusten käytöstä kohteilta.

Kuvat

Jalmari Laihinen korjasi Petäjänveden vanhan kirkon portaita kesällä 2022. Kuva: Perinnerakentaja Leo Lönnroth
Jalmari Laihinen korjasi Petäjänveden vanhan kirkon portaita kesällä 2022. Kuva: Perinnerakentaja Leo Lönnroth
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme