Etelä-Savon ELY-keskus

Jäiden sulaminen vauhtiin Etelä-Savossa, turvallinen jäillä liikkuminen on loppunut

Jaa
Etelä-Savon järvien jäiden kokonaispaksuudet vaihtelivat 11.4.2023 tehdyissä mittauksissa 37–48 cm:n välillä. Järven eri osien jäänpaksuuksissa voi kuitenkin olla huomattavia eroja. Alueellisilla seurantapisteillä jään rakenteessa näkyi merkkejä jään kantavuuden heikkenemisestä. Etelä-Savon ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus mittasivat jäänpaksuuksia kuudella järvellä Etelä-Savossa. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta.
Korpijärven rannasta jää on alkanut sulaa. Kuva: Juuso Pätynen.
Korpijärven rannasta jää on alkanut sulaa. Kuva: Juuso Pätynen.

Mittauksissa tehtyjen havaintojen ja aurinkoista säätä lupaavan ennusteen perusteella Etelä-Savon järvien jäätilanne on muuttumassa nopeasti epävakaaksi. Jäillä liikkumista jalan tai moottoriajoneuvoilla ei enää suositella. Jos jäille on pakko mennä, kannattaa pitää mukana turvavälineitä, kuten naskaleita, ja välttää yksin jäille menoa.

Jäiden rakenteessa merkkejä kantavuuden heikkenemisestä

Alueellisilla seurantapisteillä ei mittaushetkellä ollut lumipeitettä jään päällä. Jäiden paksuudessa ei ollut tapahtunut merkittäviä muutoksia edelliseen mittaukseen nähden, mutta jään rakenteessa näkyi kaikilla alueellisilla seurantapisteillä merkkejä jään kantavuuden heikkenemisestä: jään pinnassa risteili halkeamia ja jään pinta oli monin paikoin koloinen sulamisen vaikutuksesta. Peruvedellä ja Pyhävedellä jään sisältä kuului kävellessä natinaa, mitä ei aiemmalla mittauskierroksella havaittu.

Korpijärvellä ja Peruvedellä rantajää oli paikoitellen sulamassa, eikä se kestänyt ihmisen painoa. Jään laadussa oli jälleen suurta vaihtelua parin metrin säteellä. Yövedellä havaittiin teräsjään paksuudessa jopa 13 cm:n ero kahden metrin säteellä, vaikka kokonaisjäänpaksuus oli suunnilleen sama.

Paksukin jää voi pettää

Koska alueellisilla seurantapisteillä ei ole enää lumipeitettä lämpöeristeenä, auringon valo ja lämmin sää voivat nopeastikin heikentää jäitä. Aamulla ihmisen painon kantanut jää ei välttämättä enää kestä iltapäivällä. Halkeamat heikentävät jään kantavuutta, vaikka eivät menisikään jään lävitse. Tämän takia jään paksuudesta ei voi enää luotettavasti arvioida sen kantavuutta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesistösuunnittelija Juuso Pätynen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 273, juuso.patynen(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Korpijärven rannasta jää on alkanut sulaa. Kuva: Juuso Pätynen.
Korpijärven rannasta jää on alkanut sulaa. Kuva: Juuso Pätynen.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Runsasluminen talvi kääntymässä kohti kevättulvia Etelä-Savossa28.3.2024 10:45:02 EET | Tiedote

Talven aikana kertyi lunta Etelä-Savon alueella runsaasti ja sulaminen on jo lähtenyt käyntiin. Mäntyharjun reitillä järvien vedenkorkeudet ovat jo ennen lumien sulamista monin paikoin korkealla ajankohdan keskimääräiseen tasoon verrattuna. Usealle järvelle ennustetaan keskimääräistä suurempaa kevättulvaa. Tulevien viikkojen lämpötilakehitys ja sademäärät kuitenkin viime kädessä ratkaisevat, millaiseksi kevään vesitilanne kehittyy.

Seuranta-asemien perusteella Etelä-Savon jäätilanteessa ei ole muutosta, virtapaikkojen sulaminen jatkunut21.3.2024 14:51:38 EET | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus mittasivat jään paksuuksia kuudella järvellä Etelä-Savossa. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta. Jääpeitteen havaitut paksuudet vaihtelivat järven mukaan 44–52 senttimetrin välillä. Alueellisilla seuranta-asemilla havaittu jääpeite oli ajankohtaan nähden 5–10 senttiä keskimääräistä paksumpaa.

Etelä-Savon ELY-keskus myönsi Itä-Suomen yrityksille ja yhteisöille kehittämisrahoitusta 107 miljoonaa euroa vuonna 202321.3.2024 08:15:00 EET | Tiedote

Uuden oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) käyttöönotto vuonna 2023 lisäsi merkittävästi Etelä-Savon ELY-keskuksen mahdollisuuksia myöntää yrityksen kehittämisavustusta itäsuomalaisille yrityksille. ELY-keskus myönsi vuoden 2023 aikana itäsuomalaisille yrityksille ja yhteisöille yhteensä 107 miljoonaa euroa erilaista kehittämisrahoitusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye