Suomen startup-yhteisö

Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen: “Kahden viikon palvelulupaus erityisosaajille hallitusohjelmaan.”

Jaa
Suomen startup-yhteisössä on arvioitu, että vuoteen 2030 mennessä startupit muodostavat Suomen talouden uuden, metsä- ja metalliteollisuuden kokoisen tai niitä suuremman kivijalan. Yhteisö toivoo konkreettisia päätöksiä, joilla startup-yritysten kasvu ja sitä kautta kertyneet tulot yhteiskunnalle varmistetaan.
Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.
Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.

Suomen Startup-yhteisö uskoo, että suomalaiset startupit saadaan kasvuun erityisesti kolmella selkeällä kokonaisuudella, jotka tulisi kirjata hallitusohjelmaan.

Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen: “Suurin pullonkaula kasvulle on osaavan työvoiman saaminen. Tarvitsemme yrityksiimme huippuosaajia Suomesta, mutta myös ulkomailta. Kilpailu on globaalia, Suomi ei voi olla kisassa vain ihan hyvä. On oltava maailman paras.”

Suomen startup-yhteisö ehdottaa, että hallitusohjelmaan kirjataan takuu kahden viikon palvelulupauksesta Suomeen tulevalle erityisosaaja-statuksen omaavalle työntekijälle. Tämä palvelulupauksen tulisi pitää sisällään työluvan, pankkitilin avaamisen, puolison työllistymisen sekä tarvittaessa englanninkielisen koulupaikan lapselle. Nämä olisi hyvä saada yhden luukun alle ja koordinaatiovastuu esimerkiksi Migriin.

“Erityisosaajien työlupien osalta ja D-viisumin käyttöönoton myötä itse työlupaprosessi sujuu kyllä nopeasti, mutta se ei kuitenkaan yksistään riitä. DVV:n digitaalisen henkilöllisyyden hanke tulisi myös viedä maaliin ja uudistuksen ambitiotasoa tulisi vahvistaa siten, että oikeasti mahdollistaisi pankkipalvelujen nopeamman avaamisen, Pakarinen toteaa.

Toinen tärkeä kirjaus hallitusohjelmaan liittyy Suomen startup-yhteisön mukaan tutkimukseen ja kehitykseen.

Riikka Pakarinen: “Tulevan hallituksen on laitettava parlamentaarisen T&K-työryhmän raportti täytäntöön. Tämän rinnalla on huolehdittava siitä, että meillä riittää tutkijoita. Lisäresurssit eivät tässäkään auta, jos tekijät puuttuu. On laskettu, että vuoteen 2030 mennessä tarvitsemme jopa 50.000 uutta tutkijaa lisää, jotta voimme saavuttaa tavoitteet ja hyödyntää tarvittavat uudet resurssit.”

Kolmantena selkeänä asiakokonaisuutena Suomen startup-yhteisö mainitsee verotuksen. Erityisryhmien osalta, joita ovat kovatuloiset palkkatyöläiset ja joiden osaaminen ei ole paikkaan sidottu sekä innovaattorit, verokannustimilla näyttäisi startup-yhteisön mukaan olevan merkitys maahanmuuton osalta.

Riikka Pakarinen: “Avainhenkilöverotusta voitaisiin pidentää nykyisestä neljästä vuodesta seitsemään vuoteen, kuten se on Tanskassa. Lisäksi kiinteää veroprosenttia voisi alentaa hieman nykyisestä. Kyselyjemme mukaan Suomen korkeahko verotus ei ole startup-yrityksille kuitenkaan varsinainen kasvun este. Tämä avainhenkilöverotuksen kehittäminen on perusteltua vain siksi, että erityisosaamisen työvoimasta on niin kova globaali kilpailu. Yritykset, joilla on parhaat osaajat, voittavat markkinoilla.

Rahoituksen osalta Business Finlandin startup-rahoitusta tulisi tehostaa ja ilmastorahaston kautta pitää ohjata rohkeampi ja isompi rahoitus climate ja kiertotalous-firmoihin.

Näillä edellä mainituilla selkeillä hallitusohjelmakirjauksilla kasvuyrittäjyys ja startupit ovat taas piirun verran vahvempi talouden kivijalka suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan takaamiseksi”, Pakarinen ynnää. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.
Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen startup-yhteisö
Suomen startup-yhteisö
Lapinlahdenkatu 16
00180 Helsinki

Suomen startup-yhteisön muodostaa lähes 200 eri suomalaista kasvuyritystä kasvun eri vaiheista, aina alkuvaiheen yrityksistä kymmensarvisiin asti. Startup-yhteisö ei ole edunvalvontajärjestö yksittäiselle toimialalle, vaan uskomme yhdessä tekemisen voimaan – uhkien sijaan näemme ympärillämme mahdollisuuksia. Startup-yhteisön tavoitteena on rakentaa Suomesta maailman paras paikka yrittää, opiskella ja elää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen startup-yhteisö

Finnish Edtech Sector Shows Strong Growth and Global Potential Despite Headwinds9.6.2025 10:27:17 EEST | Press release

The Finnish Startup Community, in partnership with Edtech Finland, Education Finland, Helsinki Education Hub, and HundrED, has published a new report on Finland’s education technology ecosystem. The Finnish Edtech Report 2025 highlights the sector’s significance, with total revenue reaching approximately €290 million in 2023 and a workforce of over 2,080 employees. The report includes all firms operating in the education technology sector, not just startup firms. This publication marks the first joint study since Edtech Finland merged with the Finnish Startup Community, an initiative aimed at deepening collaboration and increasing visibility for the evolving Edtech landscape in Finland. The report lays the groundwork for ongoing monitoring of the sector’s development and economic impact. “Companies identified operating in the Finnish edtech sector have nearly quadrupled their net sales since 2010, and the industry now includes more than 270 active firms. While 2023 brought a modest dec

Suomalainen oppimisteknologia jatkaa vahvaa kasvuaan haasteista huolimatta9.6.2025 10:21:09 EEST | Tiedote

Suomen startup-yhteisö on julkaissut yhdessä Edtech Finlandin, Education Finlandin, Helsinki Education Hubin ja HundrEDin kanssa raportin Suomen oppimisteknologiasektorista. Finnish Edtech Report 2025 pyrkii antamaan kokonaiskuvan oppimisteknologia-ekosysteemissä toimivista yrityksistä. Sektorin yhteenlaskettu liikevaihto nousi noin 290 miljoonaan euroon vuonna 2023, ja yritykset työllistivät yli 2 080 henkilöä. Kyseessä on ensimmäinen yhteinen julkaisu sen jälkeen, kun Edtech Finland liittyi osaksi Suomen startup-yhteisöä. Tavoitteena on syventää yhteistyötä ja lisätä oppimisteknologia-alan näkyvyyttä Suomessa. Raportti luo pohjan sektorin kehityksen ja taloudellisen merkityksen systemaattiselle seurannalle tulevina vuosina. "Suomen oppimisteknologialan ekosysteemi on lähes nelinkertaistanut liikevaihtonsa vuosien 2010-2023 välillä ja ekosysteemissä toimii nyt jo yli 270 yritystä. Vaikka vuonna 2023 nähtiin pieni notkahdus työllisyydessä, pidemmän aikavälin kasvutrendi on vahva," kert

Yhteinen selvitys spin-off-yrityksistä: työpaikkojen ja investointien määrä nopeassa kasvussa14.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote

VTT ja Suomen startup-yhteisö ovat julkaisseet yhteisen analyysinsä VTT:ltä lähtöisin olevien startup-yritysten taloudellisista vaikutuksista. Selvityksen mukaan pitkäjänteinen tutkimustyö on muuttunut uusiksi teknologiayrityksiksi, jotka houkuttelevat yksityisiä pääomasijoituksia, luovat työpaikkoja ja lisäävät yksityisiä investointeja tutkimus- ja kehitystoimintaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye