Sosiaalibarometri 2023: Sosiaaliturvan leikkaaminen ei ole tehokkain keino työllisyysasteen nostamiseksi

Sosiaalibarometrissa kartoitettiin työ- ja elinkeinotoimistojen sekä kuntien työllisyyspalveluiden ajankohtaistilannetta tammi-helmikuussa 2023. Vastaajilla on konkreettisia ehdotuksia työllisyyspalveluiden kehittämiseksi, mutta ansiosidonnaisen työttömyysturvan tai kotihoidon tuen keston lyhentäminen eivät nouse tehokkaimpien työnteon kannusteiden joukkoon. Myöskään määrällistä työnhakuvelvoitetta ei pidetä tehokkaana keinona työllistymisen parantamisessa.
Työnteon kannusteita tulisi vastaajien mukaan ensisijaisesti lisätä tarjoamalla ihmisten tilanteen mukaisia palveluita sekä entistä paremmalla etuuksien ja ansiotulojen yhteensovittamisella. Parhaiten työllistymistä parannetaan tunnistamalla ja ottamalla huomioon palveluissa työmarkkinoilta syrjäytymisvaarassa olevat ryhmät.
Työllisyysasteen nostaminen vaatii, että tällä hetkellä työttömänä ja työvoiman ulkopuolella olevat saadaan paremmin työelämään. Erityisesti haavoittuvimmassa työmarkkina-asemassa olevien palveluissa on puutteita. Kysyttäessä, mitkä ryhmät jäävät erityisesti vähille palveluille, melkein neljännes mainitsi osatyökykyiset ja tosiasiallisesti työkyvyttömät. Useat mainitsivat myös kokonaisvaltaisia palveluita tarvitsevat, päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivät asiakkaat sekä pitkäaikaistyöttömät.
Moni vastaaja nosti esille, että työkyvyttömien työttömien tilannetta tulisi parantaa lainsäädännöllisillä uudistuksilla, ja heidät tulisi siirtää työttömyysturvalta jonkin toisen etuuden, kuten eläkkeen, tai jonkin toisen palvelun, esimerkiksi kuntoutuksen, piiriin.
71–85 prosenttia eri ryhmien vastaajista arvioi mielenterveyden ongelmien ja 66–82 prosenttia fyysisen terveyden ongelmien vaikuttavan vähintään melko paljon työllistymiseen vaikeasti työllistyvien työnhakijoiden kohdalla. Samanaikaisesti yli puolet (55–61 %) TE-toimistoja ja kuntakokeilukuntia edustavista vastaajista raportoi työllisyys- ja terveyspalveluiden yhteensovittamisen sujuvan huonosti tai melko huonosti. Puuttuvista palveluista kysyttäessä, yleisimmin mainittiin terveydenhuollon tai työkykyä kohentavat palvelut. Työnhakijapalveluiden osa-alueista vastaajat arvioivat kriittisimmin palveluketjujen eheyttä, joka oli hyvä tai melko hyvä vain vajaa kolmanneksen (26–29 %) mielestä.
"On todella huolestuttavaa, että palveluketjut eivät vieläkään toimi. Oikea palvelu oikeaan aikaan on avaintekijä työllistymisen kannalta”, tuloksia kommentoi SOSTEn erityisasiantuntija Päivi Kiiskinen.
Tasapäistävä pohjoismainen työvoimapalvelumalli ei toimi
Lähes kaikki TE-toimisto- ja kuntakokeiluvastaajat arvioivat viime toukokuussa voimaan astuneen pohjoismaisen työvoimapalvelumallin vaikeuttaneen työn tekemistä vähintään melko paljon viimeisen vuoden aikana. Haasteita on erityisesti ollut asiakkaan työnhaun tukemisessa ensitapaamisen jälkeen. Vastaajat toivat esille, että työnhakuvelvoitteen seuraaminen vie kohtuuttomasti työaikaa, eikä mallin kaavamaisuus palvele työnhakijoiden erilaisia tarpeita.
Tasapäistävä palvelumalli ei nykyisessä muodossaan vastaa haavoittuvimmassa asemassa olevien ja eniten tukea tarvitsevien työnhakijoiden tarpeisiin. Mallin parantamiseksi esitettiin esimerkiksi työnhakuhaastatteluiden aikamääreiden väljentämistä, lainsäädännön yksinkertaistamista sekä asiantuntijoiden harkintavallan lisäämistä. Edellä mainitut muutokset mahdollistaisivat asiantuntijoiden resurssien kohdentamisen niihin työnhakijoihin, jotka erityisesti tarvitsevat tukea ja palveluita työllistyäkseen.
Nyt kun työllisyyden kuntakokeilut ovat olleet käynnissä hieman yli kaksi vuotta, aiempaa harvempi TE-toimistoja ja kuntakokeilukuntia edustava vastaaja uskoo työllisyyspalveluiden järjestämisvastuun siirtämisen kunta- tai paikallistasolle olevan tehokas tapa työllistymisen parantamiseksi.
”Hallinnolliset uudistukset eivät itsessään ratkaise työllistymiseen liittyviä haasteita, vaan niiden lisäksi tarvitaan resurssien tarkempaa kohdentamista sekä aidosti työttömien yksilöllisiä tarpeita paremmin huomioivaa palvelujärjestelmää”, toteaa erityisasiantuntija Päivi Kiiskinen.
Sosiaalibarometri 2023 julkaistaan kolmessa osassa huhti-lokakuun aikana. 18.4. ilmestyvä julkaisu perustuu 323 vastaukseen, jotka kerättiin tammi-helmikuun 2023 taitteessa sähköisellä kyselyllä TE-toimistojen johdolta ja kuntien työllisyyspalveluiden vastaavilta ja työntekijöitä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Linda Typpötutkija
Sosiaalibarometri
Päivi Kiiskinenerityisasiantuntija
työllisyys-, elinkeino-, asunto- ja vammaispolitiikka
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallinen kattojärjestö, joka kokoaa yhteen 250 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä ja yli 70 muuta toimijaa. SOSTEn tavoitteena on sosiaalisesti eheä, terve ja aidosti osallistuva yhteiskunta, jossa järjestöillä on vahva rooli. Sosiaali- ja terveysjärjestöissä toimii 1,3 miljoonaa jäsentä, 0,5 miljoonaa vapaaehtoista, 260 000 vertaistukijaa ja 50 000 ammattilaista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
Hallituksen leikkaukset pahentavat työnteon kannustinongelmia20.9.2023 10:38:31 EEST | Tiedote
Hallituksen kaavailemat leikkaukset sosiaaliturvaan lisäävät merkittävästi pienituloisten ja osa-aikatyötä tekevien työn vastaanottamisen kannustinongelmia. Asumistuen leikkausten seurauksena ero peruspäivärahalla elävän ja pientä palkkaa saavan tuloissa kapenee.
Ensi vuoden talousarvioesitys lisää köyhyyttä ja huono-osaisuutta19.9.2023 21:45:07 EEST | Tiedote
SOSTE on pettynyt siihen, että hallitus ei budjettiriihessään perääntynyt sosiaaliturvaleikkauksista, vaikka niiden on selkeästi osoitettu lisäävän köyhyyttä ja eriarvoisuutta.
SOSTEn laskelmat: Näin sosiaaliturvan kumuloituvat leikkaukset vaikuttavat käteen jääviin tuloihin – köyhyys lisääntyy18.9.2023 08:18:54 EEST | Tiedote
SOSTEn tuoreet laskelmat osoittavat, että hallituksen suunnittelemat indeksijäädytykset sekä työttömyysturvaan ja asumistukeen kohdistuvat leikkaukset lisäävät köyhyyttä. Pienituloisten määrä tulee kasvamaan vuonna 2024 noin 40 000 henkilöllä. Heistä noin 12 700 on lapsia. Ensisijaisten etuuksien leikkaukset kasvattavat toimeentulotuen saajien määrää noin 47 000 henkilöllä. Toimeentulotuki on kaikkein byrokraattisin etuus ja siihen liittyy suurimmat kannustinloukut.
SOSTE budjettiesityksestä: Isku heikoimpien ja sairaimpien auttamiseen28.8.2023 13:33:12 EEST | Tiedote
SOSTE on huolissaan valtiovarainministeriön budjettiesityksen vaikutuksista erityisesti heikoimpien ja sairaimpien toimeentuloon sekä näiden ihmisten auttamiseen. Sosiaaliturvaan kohdistuvien leikkausten kumuloituvat vaikutukset osuvat samoihin ihmisiin leikaten merkittävästi pienituloisimpien toimeentuloa.
SOSTE: Orpon hallitus leikkaa köyhimmiltä ja pettää sopimuksen järjestöjen rahoituksesta16.6.2023 17:30:17 EEST | Tiedote
Petteri Orpon hallitusohjelma nakertaa kaikista heikoimmassa asemassa elävien toimeentuloa leikkaamalla palveluita, perusturvaa ja viimesijaista toimeentulotukea sekä korottamalla asiakasmaksuja. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitukseen kaavaillut leikkaukset vaarantavat katastrofaalisella tavalla järjestöjen tarjoaman tuen ja avun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme