Vaasan yliopisto

Xiaoshu Lu energiatekniikan professoriksi: ”Uusiutuva energia, energian varastointi ja tekoäly tuovat ratkaisuja rakennusteollisuuden hiilijalanjäljen pienentämiseksi”

Jaa
Tekniikan tohtori Xiaoshu Lu on aloittanut Vaasan yliopiston energiatekniikan professorina, päätutkimusalanaan uusiutuvien energialähteiden hyödyntäminen rakennustekniikassa. Hänen johtamansa tutkimusryhmän tavoitteena on tarjota ratkaisuja kestävän kehityksen edistämiseen ja rakennetun ympäristön hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen muun muassa uusiutuvan energian, energian varastoinnin ja tekoälyteknologian avulla.
Vaasan yliopiston energiatekniikan professori Xiaoshu Lu Kuva: Vaasan yliopisto/Riikka Kalmi
Vaasan yliopiston energiatekniikan professori Xiaoshu Lu Kuva: Vaasan yliopisto/Riikka Kalmi

– Tällä hetkellä rakennussektori vastaa yli 30 prosentista kokonaisenergiankulutuksesta ja yli 36 prosentista hiilidioksidipäästöistä sekä EU:ssa että maailmanlaajuisesti. Tutkimme uusiutuvaa energiaa ja energian varastointitekniikoita hyödyntäviä vähähiilisiä rakennussuunnitelmia ja rakentamisen ohjausmenetelmiä. Pystymme näin tarjoamaan käytännön ratkaisuja rakennusten hiilijalanjäljen pienentämiseksi ja tukemaan samalla maailmanlaajuisia pyrkimyksiä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Omassa tutkimuksessaan Xiaoshu Lu on erikoistunut LVI-järjestelmiin ja sisäilman laatuun eri kokoluokissa, yksittäisistä rakennuksista kokonaisiin kaupunginosiin ja kaupunkialueisiin. Lisäksi hän on tutkinut vähähiilisiä datakeskuksia.

Ilmastonmuutos vaatii kehittämään uusia innovaatioita

Lu uskoo, että tulevaisuuden hänen tutkimuksensa kytkeytyy entistä vahvemmin globaaleihin haasteisiin ja ajankohtaisiin ilmiöihin, kuten tekoälyyn ja koneoppimiseen.

– Tekoäly, big data ja erilaiset digitalisointiteknologiat koskettavat jatkossa yhä enemmän alaani, erityisesti uusien tekoälyteknologioiden syntyminen ja hyödyntäminen. Lisäksi ilmastonmuutokseen liittyvät kiertotalouskysymykset vaativat kehittämään esimerkiksi uusia rakennusmateriaali- ja jätehuoltoinnovaatioita.

Lu johtaa Vaasan yliopistossa tiimiä, joka keskittyy uusiutuvaan energiaan ja rakennettuun ympäristöön. Hänen työtehtäviinsä sisältyy tutkimusta, opetusta, ohjausta ja uusien tutkimushankkeiden kehittämistä.

– Koen, että yksi tärkeimmistä tehtävistäni on uusimpien tutkimus- ja teknologiatrendien tunnistaminen ja strategioiden kehittäminen keskeisten ongelmien ratkaisemiseksi. Olen vastuussa myös tiimini työn ohjauksesta ja tuesta, jotta kukin tiimiläinen menestyy omassa tutkimustyössään mahdollisimman hyvin.

Professoriksi nimitetty Lu on työskennellyt jo aiemmin Vaasan yliopistossa energiajärjestelmien mallintamisen apulaisprofessorina. Hänet valittiin neljä vuotta sitten yliopiston Tenure track -vakinaistamispolulle, jota pitkin voi edetä säännöllisten arviointien kautta professorin tehtävään. 

Ennen Vaasaan tuloaan hän on työskennellyt työterveyden, työturvallisuuden, ergonomian ja biolääketieteellisen data-analyysin tutkimusaloilla, Työterveyslaitoksen (TTL) palveluksessa ja Aalto-yliopistossa muun muassa vt. professorina. Hän valmistui tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2002.

– Valitsin tekniikan tieteenalakseni, koska matematiikan ja fysiikan peruskoulutus oli antanut minulle vahvan pohjan tekniikan ymmärtämiselle ja hyödyntämiselle. Uskon, että teknologia voi olla tehokas väline monimutkaisten ongelmien ratkaisemisessa ja elämämme parantamisessa, ja olen innoissani saadessani olla osa tätä alaa.

Fakta

  • Nimi: Xiaoshu Lü
  • Kotipaikka: Changchun, Kiina
  • Koulutus: Tekniikan tohtori, Teknillinen korkeakoulu 2002
  • Ura: Työterveyslaitos (TTL), Aalto-yliopisto
  • Yllättävää: Työskenteli seitsemän vuotta Työterveyslaitoksessa, jossa erikoistui terveystietojen analysointiin. Työ sisälsi erityyppisten terveyteen liittyvien tietojen, kuten sairauskertomusten, kyselyvastausten ja työpaikkaselvitysten analysointia. Kokemus antoi syvällisen ymmärryksen tiedon merkityksestä päätöksenteon tukena sekä kyvyn hyödyntää kehittyneitä data-analyysitekniikoita käytännön työssä.


Lisätietoja:
Xiaoshu Lu, puh. 029 449 8520, xiaoshu.lu@uwasa.fi

Avainsanat

Kuvat

Vaasan yliopiston energiatekniikan professori Xiaoshu Lu Kuva: Vaasan yliopisto/Riikka Kalmi
Vaasan yliopiston energiatekniikan professori Xiaoshu Lu Kuva: Vaasan yliopisto/Riikka Kalmi
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan yliopisto
Vaasan yliopisto
Wolffintie 32, FI-65200 Vaasa PL 700
65101 Vaasa

http://www.uwasa.fi

***
Vaasan yliopisto on 5500 henkilön kansainvälinen tiedeyhteisö, joka kouluttaa vastuullisia johtajia ja asiantuntijoita tulevaisuuden tehtäviin. Edistämme kilpailukykyä, innovaatioita ja kestävää kehitystä liiketoiminnassa, teknologioissa ja yhteiskunnassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto

Kyberhyökkäykset ovat uhka kriittisille infrastruktuureille – Vaasan yliopiston uusi virtuaalilaboratorio auttaa parantamaan kyberturvallisuutta14.9.2023 10:14:12 EEST | Tiedote

Vaasan yliopistoon on perustettu ainutlaatuinen virtuaalilaboratorio, jonka avulla voidaan parantaa sähköverkkojen ja muiden kriittisten infrastruktuurien kyberturvallisuutta. Lisäksi yliopiston johtamissa hankkeissa on kehitetty uutta laboratoriota hyödyntävä kurssi sekä ohjeistusta älykkäiden sähköverkkojen kyberturvallisuuden koulutukseen.

NextGen-hankkeessa etsitään ratkaisuja ruokahävikin vähentämiseen hotelleissa ja ravintoloissa12.9.2023 12:41:56 EEST | Tiedote

Ruokahävikin vähentäminen on yritysten vastuullisuustavoitteiden ja ruoka-alan kohoavien kustannusten myötä ajankohtaisempaa kuin koskaan. Vaasan yliopiston Tulevaisuuden hävikkiä vähentävä buffetruokailu eli NextGen-hankkeessa kehitetään ruokahävikkiä vähentäviä ratkaisuja matkailu- ja ravintola-alalle uuden teknologian ja sosiokulttuurisen muutoksen avulla. Valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään 11.–17. syyskuuta 2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme