PTT-ennuste: Ruuan hinnannousu hidastuu - korkea kustannustaso kurittaa yhä maatiloja
”Ruuan kuluttajahintojen nousupaineet hellittävät vasta vähitellen. Kustannusten nousu ruokaketjussa on ollut poikkeuksellisen raju, ja se näkyy viiveellä kuluttajahinnoissa, kun hintamuutoksia viedään läpi koko ruokaketjun matkalta. Tänä vuonna myös korkojen nousu sekä tehdyt palkkaratkaisut näkyvät ruokaketjunkin kustannuksissa”, sanoo tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg.
Ruuan kuluttajahintojen nousu jatkuu tänä vuonna yleistä inflaatiokehitystä nopeampana, mutta nousuvauhti kuitenkin hidastuu asteittain viime vuoteen verrattuna. Ruuan hinta, sisältäen elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat, nousee tänä vuonna keskimäärin 7,5 prosenttia, kun yleisesti kuluttajahinnat nousevat PTT:n ennusteen mukaan noin viisi prosenttia.
Ennuste perustuu oletukseen, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan jatkuu nykyisellään. Pahin shokki on jo koettu, ja markkinat sopeutuvat valitsevaan tilanteeseen. Sodan tilannekuva voi kuitenkin muuttua nopeasti, mistä voi seurata markkinahäiriöitä.
Tuotantopanosten hinnat laskevat ja tuottajahintojen nousu hidastuu
Vuosi 2022 oli äärimmäisen vaikea maatiloille tuotantopanosten rajun hinnannousun vuoksi. Lannoitteiden hinnat kohosivat yli 80 prosenttia, ja sähkön hinnasta ja riittävyydestä oli suuria huolia erityisesti syksyllä sekä alkutalvesta. Tänä vuonna tuotantopanosten hinnat laskevat merkittävästi, mutta lainakorkojen nousu lisää kustannuksia erityisesti isoja investointeja tehneille tiloille.
”Kustannustaso jää kuitenkin aikaisempia vuosia korkeammaksi, mikä heikentää kannattavuutta etenkin kotieläintiloilla. Maatalouden kannattavuus pysyy heikkona, ja tilojen väliset erot taloustilanteessa suurenevat”, kertoo vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala.
Erityisesti sikatilojen pärjääminen puhutti viime vuonna. Kustannusten nousu ja viime vuoden talousahdinko näkyvätkin erityisesti sianlihan mutta myös naudanlihan tuotannon vähenemisenä. Suuri vaikutus on kuitenkin kuluttajakysynnällä: inflaatio ja heikko ostovoima yhdessä korkean lihan hinnan kanssa laskevat sian- ja naudanlihan kysyntää ja siirtävät kulutusta halvempiin ruhonosiin. Tuontilihan kulutus on kasvanut muun muassa ruokapalvelu- ja ravintolasektorin palautuessa pandemiasta.
”Lihan tuottajahinnoissa on laskupainetta, mutta niiden odotetaan pysyvän tavanomaista korkeammalla tasolla tänä vuonna, jotta elintarviketeollisuus saa varmistettua kotimaisen raaka-aineen saatavuuden”, sanoo maatalousekonomisti Mauri Yli-Liipola.
Teollisuuden näkymät heikohkot – kuluttajakysynnän kehityksestä epävarmuutta
Elintarviketeollisuuden suhdannenäkymä on edelleen verraten heikko. Talouden epävarmuus ja yleinen kustannustason nousu rasittavat toimialaa, ja ruuan hinnan nousu sekä kysynnän muutokset heikentävät teollisuuden tuotanto-odotuksia ja myyntiä. Heikohko näkymä hidastaa myös investointien toteutusta. Ensi vuotta kohden kustannusten ja hintojen nousupaineet hellittävät, mikä parantaa suhdannenäkymiä.
Kuluttajien hintatietoisuus on lisääntynyt. Kotitaloudet reagoivat hintojen nousuun sopeuttamalla ostoskorinsa sisältöä. Kysyntää kohdistuu yhä enemmän edullisemman hintakategorian tuotteisiin, ja kaupan omien merkkituotteiden myynti kasvaa. Samansuuntaista kehitystä on nähtävissä laajemmin Euroopassa.
Ruuan kulutustottumuksissa tapahtuu niin ikään muutoksia. Sian- ja naudanlihan kulutus vähenee, ja siipikarjanlihan kasvaa hienoisesti. Nestemäisten maitovalmisteiden kulutus laskee, ja samalla kasvipohjaisten välipalatuotteiden suosio jatkuu. Valmisruokien suosio on kasvanut viime vuosina merkittävästi.
Koko ennuste on julkaistu PTT:n sivuilla osoitteessa https://www.ptt.fi/ennusteet/maa-ja-elintarviketalous-kevat-2023/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Päivi Kujala, paivi.kujala@ptt.fi, 040 194 5184
Sari Forsman-Hugg, sari.forsman-hugg@ptt.fi, 0400 639 450
Pekka Kinnunen, pekka.kinnunen@ptt.fi, 040 1545 943
Mauri Yli-Liipola, mauri.yli-liipola@ptt.fi, 040 586 8223
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT
Kutsu: Metsien hiljaisen suojelun laajuus, taustasyyt ja yhteiskunnallinen merkitys Suomessa11.12.2025 10:29:57 EET | Kutsu
Tervetuloa keskiviikkona 21. tammikuuta Pellervon taloustutkimus PTT:n tutkimusraportin julkistuswebinaariin, jonka aiheena on hiljainen suojelu Suomessa.
Kutsu: Suomen puumarkkinoiden toimivuus ja kehityskohteet – Puumarkkinaselvityksen julkistuswebinaari 17.12.9.12.2025 09:14:47 EET | Kutsu
Tervetuloa Puumarkkinaselvityksen julkistuswebinaariin 17. joulukuuta! Webinaarissa esitellään Pellervon taloustutkimus PTT:n ja Luonnonvarakeskuksen raportti, jossa kartoitetaan lähitulevaisuutta puun saatavuuden ja siihen vaikuttavien tekijöiden näkökulmasta sekä annetaan toimenpide-ehdotuksia puumarkkinoiden kehittämiseksi.
Toimivammat ruokamarkkinat tarvitsevat lisää läpinäkyvyyttä, reilua sopimuskulttuuria, ruokavientiä ja tuottajien kaupallista yhteistyötä3.12.2025 09:01:20 EET | Tiedote
Suomen ruokamarkkinoiden toimivuutta pitää vahvistaa lisäämällä markkinoiden läpinäkyvyyttä ja tiedon tarjontaa, parantamalla ketjun toimijoiden sopimuskulttuuria sekä kehittämällä elintarvikevientiä. Tuottajien tulee lisätä keskinäistä kaupallista yhteistyötä neuvotteluaseman vahvistamiseksi ja riskienhallintakyvyn parantamiseksi. Politiikkasuositukset perustuvat Pellervon taloustutkimus PTT:n, Luonnonvarakeskuksen ja REINU econin tutkimushankkeen tuloksiin.
Odotuksiakin huonommat luvut asuntomarkkinoilta26.11.2025 09:01:10 EET | Tiedote
Odotukset asuntomarkkinoiden kehitykselle eivät olleet korkealla, mutta tuoreet luvut olivat vielä niitäkin heikommat, arvioi Pellervon taloustutkimuksen vanhempi ekonomisti Veera Holappa keskiviikkoaamun tilastoja.
Elintarvikeketjun sopimusrakenteet tuovat vakautta hintakehitykseen ja tasoittavat hintamuutosten siirtymistä25.11.2025 13:42:38 EET | Tiedote
Suomessa hintamuutosten siirtyminen viljaketjun portaiden välillä poikkeaa liha- ja maitoketjujen vastaavista, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n raportti. Tällä tarkoitetaan sitä, miten tietyn portaan hintamuutokset tietyssä tarjontaketjun vaiheessa välittyvät seuraavalle tasolle, esimerkiksi alkutuotannosta teollisuuteen. Erot tarkasteltujen ketjujen rakenteissa vaikuttavat hintamuutosten siirtymisen symmetrisyyteen ja hintojen poikkeamien suuruuteen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme
