Vapriikki

Muumipelejä esillä Pelimuseon Studiossa

Jaa
Suomen Pelimuseo Vapriikissa esittelee Muumipelejä pienoisnäyttelyssään 19.4.-1.10.2023. Näyttelyssä tutustutaan erilaisiin peleihin alun perin 1950-luvulla julkaistusta Muumipelistä tämän päivän mobiilipeleihin.
Kuva: Saarni Säilynoja/Vapriikin kuva-arkisto
Kuva: Saarni Säilynoja/Vapriikin kuva-arkisto

Muumikirjat ovat ilahduttaneet kaikenikäisiä lukijoita ikäluokka toisensa jälkeen. Taiteilija Tove Janssonin (1914–2001) luoman maailman ajattomuus, leikkimielisyys sekä viihdyttävä filosofinen viisaus ovat tehneet Muumeista maailmanlaajuisen ilmiön, joka on löytänyt tiensä myös pelien maailmaan.

Monet näyttelyn pelit voivat olla kävijöille tuttuja omasta lapsuudesta, sillä muumit ovat olleet näkyvä osa suomalaista lastenkulttuuria jo vuosikymmenten ajan. Esillä on lisäksi suurelle yleisölle tuntemattomampia pelejä sekä virallisten lisenssituotteiden rinnalla syntynyttä varjokulttuuria.

Näyttelyssä tutustutaan pelien luomiin muumilaaksoihin. Muumitalo ja Muumilaakso esiintyvät peleissä monessa muodossa heijastaen erilaisten muumisovitusten ominaispiirteitä, kuten japanilaisen televisiosarjan anime-henkistä ilmettä tai Muumilaakso-sarjan kolmiulotteista kuvitusta. Peleissä seikkaillaan Muumilaakson eri kolkissa ja suoritetaan monenlaisia tehtäviä arkisista muumitalon puuhista alkaen. Moni peli perustuu alkuperäisiin kirjoihin, sarjakuviin tai animaatioihin, mutta useista löytyy myös pelintekijöiden itsensä kirjoittamia tarinoita ja juonenkäänteitä.

Muumibuumi aloitti ilmiön, joka jatkuu edelleen. Kaikkien muumipelien kerääminen on todennäköisesti mahdoton tehtävä jopa vankkumattomalle muumifanille. Uusia muumipelejä ilmestyy jatkuvasti, sekä fyysisinä että digitaalisina peleinä. Lisensoitujen lautapelien ja mobiilipelien lisäksi muumeista on tuotettu vuosien varrella erilaista lisensoimatonta varjokulttuuria, kuten pelejä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Henna Välimäki, puh. 044 431 4895

Kuvat

Kuva: Saarni Säilynoja/Vapriikin kuva-arkisto
Kuva: Saarni Säilynoja/Vapriikin kuva-arkisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vapriikki
Vapriikki
Alaverstaanraitti 5
33100 Tampere

http://www.vapriikki.fi

Vapriikissa viihtyvät kaikenikäiset museovieraat. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen näyttelyyn. Historiaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa. Vapriikki kuuluu Tampereen historiallisiin museoihin, joita ovat myös Museo Milavida ja Amurin museokortteli.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vapriikki

Vapriikki avasi Tampere 1918 sisällissotamuseo -sivuston11.9.2023 10:40:35 EEST | Tiedote

Vapriikin suosittu Tampere 1918 -näyttely sulkeutui syyskuun alussa 2023. Jo 15 vuotta esillä olleiden harvinaisten museoesineiden piti päästä huoltotauolle, ja myös näyttelytila on menossa remonttiin. Vapriikki ei silti hylkää Tampereelle tärkeää aihetta. Uusi Tampere 1918 sisällissotamuseo -sivusto tarjoaa nyt tietoa sisällissodan tapahtumista Tampereella 3D-mallinnettujen virtuaalielämysten ja pelillisyyden sekä artikkeleiden, kuvien ja videoiden välityksellä.

Tampere 1918 -näyttely siirtyy verkkoon22.8.2023 09:08:33 EEST | Tiedote

Vapriikin suosittu Tampere 1918 -näyttely sulkeutuu 3.9.2023. Näyttely on vuodesta 2008 alkaen saanut paljon kiitosta niin kävijöiltä kuin historian ja museoalan ammattilaisilta. Jo 15 vuotta esillä olleiden harvinaisten museoesineiden on päästävä huoltotauolle, ja myös näyttelytila on menossa remonttiin. Viimeisten viikkojen aikana museossa on luvassa yleisöopastuksia ja draamakierroksia näyttelyyn sekä Vapriikin kuva-arkiston luento.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme