Juristiliiton vastaus hallitustunnustelijalle: Miten vahvistaa oikeusvaltiota?
Hallitustunnusteluissa oikeudenhoitoa koskeva kysymys on muotoiltu seuraavasti:
”21. Miten vahvistaisitte sisäistä turvallisuutta ja oikeusvaltiota? Oletteko sitoutuneet oikeusjärjestelmän ja poliisin toimintakyvyn takaavien resurssien varmistamiseen? Millä keinoin torjuisitte jengi- ja nuorisorikollisuutta?”
Puolueiden kannattaa tutustua Juristiliiton ytimekkäisiin tavoitteisiin.
Oikeudenkäyntien kestoa pidentää oikeudenhoidon liian alhainen rahoitus. Pitkien käsittelyaikojen vuoksi ihmiset jättävät jopa käynnistämättä oikeusprosesseja. Tämä rapauttaa luottamusta oikeudenhoitoon. Oikeudenhoidon nopeaan hätärahoitukseen tarvitaankin 50 miljoonaa euroa vuodessa.
Työnsä päättäneen hallituksen viimetöinään laatimaan niin sanottuun ”tekniseen menokehitykseen 2024–2027” tulevia vuosia varten on kirjattu parannuksia oikeudenhoidon resursseihin. Hallitusneuvotteluissa tämä kehityslinja on turvattava ja hallituksen on sitouduttava vakavasti oikeudenhoidon ongelmien ratkaisemiseen.
Tarvitsemme Suomeen keskustelua oikeusturvatakuusta.
Oikeusturvatakuu tarkoittaa oikeudenkäyntien:
- kohtuullista kestoa ja kustannuksia sekä
- luottamusta herättäviä oikeusprosesseja.
Oikeusturvatakuun tavoitteena on esimerkiksi laskea käräjäoikeuksien käsittelyajat 4–8 kuukauteen, juttutyypin mukaan.
Oikeusturva ei tietenkään toteudu vain käräjäoikeusvaiheen kohtuullisella kestolla, vaan kehitystyössä on huomioitava koko ketju esitutkinnasta lopulliseen lainvoimaiseen tuomioon.
Mihin kriisirahoitus tulisi konkreettisesti käyttää?
Kriisirahoitus ei ratkaise kaikkia oikeudenhoidon ongelmia. Rahaa tarvitaan enemmän kuin 50 miljoonaa – tämän puolesta puhuu myös tuore Oikeudenhoidon selonteko.
Oikeudenhoidon akuutti kriisi edellyttää nopeaa rahoitusta esimerkiksi seuraaviin kohteisiin:
- Tarvitsemme käräjäoikeuksiin 200 uutta tuomari ja sihteeri -tiimiä, lisää käräjänotaareja sekä Tuomioistuinvirastoon lisäresursseja (30 milj.)
- Lisää syyttäjiä ja tarvittavaa toimistohenkilökuntaa (10 milj.)
- Oikeusavun kriisirahoitusta (5 milj.)
- Oikeudenhoidon infrahankkeiden kriisirahoitusta (5 milj.)
- Riittävää lainkäyttö- ja toimistohenkilökuntaa kaikille oikeudenhoidon sektoreille
Muita tarvittavia toimenpiteitä oikeudenhoidossa
- Vaihtoehtoisia riidanratkaisumenetelmiä on kehitettävä. Tarvitsemme Juristiliiton vaatimaa yksinkertaistettua menettelyä pieniin riita-asioihin sekä lisää sovittelu- ja välimiesmenettelyjä.
- Maksuttoman oikeusavun piiriä on laajennettava, sillä keskituloiset jäävät väliinputoajiksi.
- Oikeusturvavakuutuksien korvaustasoa on päivitettävä ja vakuutusten kattavuutta laajennettava.
- Oikeudenhoidon toimijoita on suojattava ja maalittaminen kriminalisoitava.
Oikeudenhoidon ongelmat eivät ratkea vain lainsäädännöllisin kehitystoimin ja oikeudenhoidon koneistoa virittämällä. Ongelmien ratkaisemiksi tarvitaan ennen kaikkea puutteellisen rahoituksen pysyvää korjausta.
Yhteyshenkilöt
Janne LaukkanenJohtaja, viestintä ja vaikuttaminen
Puh:040 588 1925janne.laukkanen@juristiliitto.fiJore TilanderToiminnanjohtaja
Puh:041 458 0030jore.tilander@juristiliitto.fiTietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Juristiliitto - Juristförbundet
"Valtiontaloudesta etsitään säästökohteita, mutta oikeusturvasta ei voi tinkiä" – Juristiliitto tyytyväinen oikeudenhoidon lisäpanostuksiin1.9.2023 12:18:39 EEST | Tiedote
Juristiliitto on pitänyt kovaa ääntä oikeudenhoidon kriisirahoituksen tarpeesta.
Juristiliitto vaatii 200 tuomarin lisäystä ja oikeudenhoidon kriisirahoitusta17.5.2023 09:15:00 EEST | Tiedote
Juristiliitto vaatii käynnissä olevista hallitusneuvotteluista ratkaisuja oikeudenhoidon kriisiin. Oikeusprosessit ovat pidentyneet huomattavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Lisärahoituksen tarve on vähintään 50 miljoonaa euroa vuodessa. Erityisesti tarvitaan lisää henkilökuntaa. Rahoituksen on kohdistuttava lisärekrytointeihin niin tuomioistuimissa ja syyttäjälaitoksessa. Budjettia tulee kohdentaa myös julkiseen oikeusapuun.
Juristiliitto julkaisi vastuullisten lakipalveluiden työnantajaperiaatteet16.5.2023 08:56:54 EEST | Tiedote
Liki kolmannes yksityisellä sektorilla työskentelevistä juristeista on kertonut työaika- ja uupumisongelmien olevan työpaikallaan vakava ja jatkuva ongelma*. Esimerkiksi työaikalakia ei noudateta. Lainvastaisuuden lisäksi liiallinen työkuorma on ristiriidassa yritystoiminnan vastuullisuuden kanssa. Juristiliitto on julkaissut vastuullisten lakipalveluiden työnantajaperiaatteet, joiden noudattamiseen se toivoo lakialan palveluita tarjoavien yritysten sitoutuvan. Periaatteet kertovat työntekijöille ja asiakkaille yrityksen sitoutuvan työnantajan vastuullisuuteen.
Oikeusguru-kilpailun pääpalkinnot Helsinkiin ja Nurmoon13.12.2022 09:02:03 EET | Tiedote
Neljättä kertaa lukiolaisille järjestetyn Oikeusguru-kilpailun on voittanut Eelis Ojala Helsingin normaalilyseosta. Voittaja ja kisassa toiseksi tullut Tomi Saaranluoma Nurmon lukiosta palkittiin oikeustieteen opiskelupaikoilla. Juristiliiton sekä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton HYOL järjestämän kilpailun finaali ratkottiin 12.12.2022.
Suomen Lakimiesliitto käyttää jatkossa nimeä Juristiliitto21.11.2022 19:45:07 EET | Tiedote
Suomen Lakimiesliitto – Finlands Juristförbund ry ottaa käyttöön brändinimen Juristiliitto – Juristförbundet. Päätöksen asiassa teki liiton valtuuskunta tänään 21. marraskuuta Helsingissä pitämässään kokouksessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme