Kohtuuhintaisia asuntoja tulevaisuudessa tarjolla vain harvoille – Kaupunkien elinvoiman kasvu vaarassa
Valtion tukema ARA-asuntotuotanto väheni viime vuonna 37 prosentilla. Asuntoaloitusten määrä ei yllä tavoitteisiin, jotka asetettiin sekä hallitusohjelmassa että maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimuksissa. Syynä ARA-tuotannon merkittävälle hiipumiselle on rakennuskustannusten ja korkojen nousu, minkä vuoksi hankkeiden rakentamiskustannukset eivät läpäise ARAn seulaa. Samaan aikaan myös vapaarahoitteinen asuntorakentaminen on vähentynyt voimakkaasti.
”Uusia kohtuuhintaisia asuntoja on valmistumassa tänä ja ensi vuonna huomattavasti pitkän aikavälin tarvetta vähemmän. Tämä on vakava ongelma koko yhteiskunnan kannalta. Kohtuuhintaiset asunnot ovat avainroolissa yhteiskunnan elinvoiman kannalta. Erityisesti kasvavilla kaupunkiseuduilla asumisen kalleus vaikeuttaa työvoiman saatavuutta ja yritysten kasvuedellytyksiä”, sanoo Asuntosäätiön toimitusjohtaja Esa Kankainen.
Heikko suhdannetilanne kurittaa rakennusalaa. Vapaarahoitteinen asuntotuotanto on käytännössä pysähtynyt täysin. Poikkeuksena edellisiin taantumiin nyt myös ARA-tuotannon määrä on jäämässä pieneksi, eikä uusia hankkeita saada liikkeelle.
”Jaan Rakennusteollisuus RT:n huolen rakennusalan heikosta tilanteesta ja työllisyyskehityksestä. Pidän hyvin tervetulleena ajatuksia ARA-tuotannon lisäämisestä. ARA-tuotannolla on perinteisesti pystytty turvaamaan rakennusalan selviytyminen heikon suhdanteen aikana”, toteaa Kankainen
Vallitseva kustannus- ja korkotaso hidastaa myös asuntojen peruskorjausten rahoitusta. Esimerkiksi merkittävä määrä asumisoikeuskohteista on rakennettu 1990-luvulla ja asuntojen korjausvelka kasvaa vauhdilla.
”Korjausvelkaa ei saa kasvattaa. Kiinteistöjen korjausvelan kasvaessa remontit tulevat suuremmiksi ja vaativammiksi. Vaikutuksia on arvioitava myös ilmastotavoitteiden näkökulmasta. Peruskorjauksissa tehtävät energiaratkaisut tukevat kestävämpää asumista”, Kankainen muistuttaa.
Alueiden eriytymistä ehkäistään monipuolisella asuntotuotannolla
Valtion tukemalla ARA-asuntotuotannolla on merkittävä rooli myös segregaation eli alueiden eriytymisen torjunnassa. Eri asumismuodoilla voidaan ohjata kaupunkien alueellista kehitystä ja ehkäistä ihmisten eriarvoistumista. Asumisoikeusasuminen on yksi esimerkki ARA-tuotannosta. Sen suosio on lisääntynyt samaan tahtiin kuin omistusasuntojen hinnat ovat kallistuneet.
”Asumisoikeusasuntoja rakentamalla saadaan työssäkäyntialueille uusia asuntoja esimerkiksi keskiluokkaisille palkansaajille. Kohtuuhintainen asuntotuotanto on suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan peruspilareita. Turvallinen koti ja asuinympäristö luovat ihmiselle perustan hyvään elämään. Kustannuksia tulisi arvioida pitkäjänteisesti, eikä tehdä korkotilanteen ja inflaation takia äkkinäisiä koko asuntokantaan vaikuttavia päätöksiä, jotka uhkaavat merkittävästi kaupunkien elinvoimaa”, painottaa Asuntosäätiön toimitusjohtaja Esa Kankainen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Esa KankainenToimitusjohtaja
Asuntosäätiö sr. -konserni
Johanna OtranenViestintä- ja markkinointijohtaja
Puh:020 161 2292Puh:040 747 2461johanna.otranen@asuntosaatio.fiTietoja julkaisijasta
Asuntosäätiö on yksi suurimpia suomalaisia asuinkiinteistöjen omistajia Suomessa. Tarjoamme lähes 18 000 kotia 32 paikkakunnalla; asokoteja, vuokrakoteja ja omistuskoteja. Vuosittain käynnistämme noin 400 uuden asunnon tuotannon. Liikevaihtomme vuonna 2021 oli lähes 200 miljoonaa euroa. Kaiken toimintamme ytimessä ovat vastuullisuus ja yleishyödyllisyys: emme tavoittele välitöntä voittoa tai taloudellista etua.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Asuntosäätiö
Asuntosäätiön toimitusjohtaja Esa Kankainen: ”Nyt ei ole oikea aika lakkauttaa asumisoikeusasuntojen uudistuotantoa.”12.9.2023 10:00:00 EEST | Tiedote
Asumisoikeusasuntojen uudistuotantoa on jatkettava, jotta rakennusalan toimintaedellytykset ja kasvukeskusten elinvoima voidaan turvata. Rakennusalan ahdinko ja pula kohtuuhintaisista asunnoista uhkaavat pahentua entisestään tulevina vuosina, mikäli hallitusohjelman kirjaus asumisoikeusasuntojen uudistuotannon lopettamisesta toteutuu.
Tutkimus paljastaa: lähes joka neljäs suomalainen nauttii kodin siivoamisesta8.9.2023 10:00:00 EEST | Tiedote
Asuntosäätiön Kotionnellisuus 2023 -tutkimuksessa selvitettiin kodin merkitystä suomalaisten onnellisuudelle. Kotona koetun onnellisuuden lähteenä siisteys kipuaa kymmenen tärkeimmän asian joukkoon ja ohittaa muun muassa lemmikit, naapurit ja saunomisen. Tuoreimmassa mittauksessa lähes joka neljäs suomalainen kertoo nauttivansa kodin siivoamisesta.
Asuntosäätiöltä 82 uutta asumisoikeusasuntoa Helsingin Jätkäsaareen11.8.2023 13:40:21 EEST | Tiedote
Asuntosäätiö ja YIT ovat allekirjoittaneet urakkasopimuksen 82 asumisoikeusasunnon rakentamisesta Helsingin Jätkäsaareen. Työt aloitetaan elokuussa 2023 ja asuntojen on määrä valmistua huhtikuussa 2025.
Asuntosäätiöltä 36 uutta asumisoikeusasuntoa Jyväskylän Kangasrinteelle10.8.2023 10:00:00 EEST | Tiedote
Asuntosäätiö on allekirjoittanut urakkasopimuksen VRP Keski-Suomi Oy:n kanssa 36 asumisoikeusasunnon rakentamisesta Jyväskylän Kangasrinteelle. Rakentaminen alkaa elokuussa ja kohteen arvioitu valmistumisaika on syksyllä 2024. Uusi asumisoikeuskohde tuo Kangasrinteen alueen asuntotarjontaan toivottua monipuolisuutta.
Asuntosäätiön kaikki Espoon ja Kirkkonummen kiinteistöt lämpenevät päästöttömästi5.7.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Kaikki Asuntosäätiön Espoon ja Kirkkonummen 123 asuinkiinteistöä lämpenevät nyt päästöttömällä kaukolämmöllä. Ilmastoystävällisen kaukolämmön käyttö edistää alueiden siirtymistä täysin hiilineutraalin kaukolämmön tuotantoon tämän vuosikymmenen aikana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme