Eläketurvakeskus (ETK)

Podcasten Eläkekomitea: Har det blivit en klassfråga att få barn?

Jaa
Många vill ha barn, så varför föds det inte fler? Hur ska vi få internationell arbetskraft att stanna i Finland? Hur kan vi anpassa oss till en era av låg nativitet? Frågor som håller folk vakna diskuteras av sociologiprofessorn Marika Jalovaara, journalisten Veera Luoma-aho från Helsingin Sanomat och utvecklingschef Heikki Tikanmäki från Pensionsskyddscentralen.

Under den tredje säsongen av podcasten Eläkekomitea (Pensionskommitéen) går telefonlinjerna heta när nattugglorna ringer för att tala om sina pensionsbekymmer.

I vårens tredje avsnitt våndas man över den låga nativiteten.

Linda, som har ultralopp som hobby, talar ut om svårigheten att hitta en partner i huvudstadsregionen. Hon ställer sig också tveksam till familjevardagen. Samtalet får paneldeltagarna att fundera på hur parbildningen lyckas idag och om det har blivit en klassfråga vem som skaffar barn.

Janne är upp över öronen förälskad och undrar hur han ska lyckas få sin colombianska fru Maria att stanna i Finland. Maria är marinbiolog, men har inte hittat jobb inom sin bransch i Finland och planerar nu att flytta tillbaka till sitt hemland. Hur ska Finland kunna locka och hålla kvar mera arbetskraft?

I nattens tredje samtal talar nioåriga Outi om sin ångest för sin egen lilla generations öde. Måste hon och hennes vänner bära hela bördan? Hur kan Finland anpassa sig till de stora förändringar som de låga födseltalen medför?

I studion diskuterar Marika Jalovaara, professor i sociologi och demografi, Veera Luoma-aho, chef för Helsingin Sanomats ekonomi- och politikredaktion och Heikki Tikanmäki, chef för Pensionsskyddscentralens prognoskalkylenhet.   

Diskussionen i pensionskommittén leds av ekonomijournalisten Alma Onali.  

Fräscha tankar och insikter 

Pensionsskyddscentralens podcast Eläkekomitea lovar vara rakt på sak om stora frågor.   

Under våren kommer kommittén att diskutera bland annat nativitet, placeringar och rättvisa.

Podden vill ta fram fräscha synvinklar och tankar, utan att glömma bort det humoristiska.  Samtidigt vill man öka insikterna om de komplexa utvecklingsgångarna som påverkar vår framtid.  

Podcasten kan höras på webbplatsen Etk.fi och de flesta poddplattformer.  Börja följa!  

Lyssna på episoden på Eläkekomitea-poddens webbsida 

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Eläketurvakeskus (ETK)
Eläketurvakeskus (ETK)
Tukkutorinkuja 5
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)

Undersökning: En positiv upplevelse av arbete och arbetsmiljö kan uppmuntra till fortsatt arbete efter den tidigaste pensionsåldern14.9.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Ett trivsamt och meningsfullt arbete, en lägre känsla av stress och färre upplevda förändringar i arbetet är faktorer som hänger ihop med att man arbetar förbi sin lägsta möjliga pensionsålder. Detta framgår av Pensionsskyddscentralens (PSC) enkätundersökning, som riktade sig till personer som ålderspensionerat sig under åren 2019–2021.

Sysselsättningen har ökat betydligt i samband med höjningen av pensionsåldern – men det har också arbetslösheten och arbetsoförmågan15.6.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Den gradvisa höjning av pensionsåldern som det avtalades om i 2017 års pensionsreform har höjt sysselsättningen betydligt bland personer vid tröskeln till pensioneringen. Samtidigt har också arbetslösheten och antalet sjukpensioneringar ökat klart, framgår av en ny undersökning utförd av Pensionsskyddscentralen (PSC).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme