Schneider Electric

Älykäs sähkökeskus mahdollistaa matalammat elinkaarikustannukset

Jaa

Gistelen ja Schneider Electricin kumppanuus vahvistaa älykkään sähkönjakelun markkinaa

  • Kiinteistöjen energiatehokkuuteen voidaan vaikuttaa huomattavasti älykkäiden sähkökeskusten avulla, sillä sähkökeskuksesta saadaan kaikki kiinteistön sähkönkäytön optimointiin tarvittava tieto.
  • Sähkökeskusten asiantuntija Gistele Oy on Suomessa ensimmäinen Digital Panel EcoXpert, joka valmistaa ja toimittaa energiatehokkuuden mahdollistavia älykkäitä sähkökeskuksia ja sähkönjakelun järjestelmiä.
  • Syventyneen yhteistyön myötä asiakkailla on nyt tarjolla enemmän tukea uusimman teknologian hyödyntämisessä energiahallinnassa.

Tiedote, 19.4.2023 – Suomessa kiinteistöt kuluttavat noin 40 prosenttia kaikesta käyttämästämme energiasta, ja nopeasti kohonneet energianhinnat ovat herättäneet tarpeen olla entistä tietoisempia siitä, miten kiinteistöt sähköä kuluttavat. Kiinteistöissä kaikki sähkö kulkee sähkökeskuksen kautta, ja digitalisoitu sähkökeskus pystyy jalostamaan keskuksen tuottamaa tietoa hyödynnettäväksi muihin kiinteistöjärjestelmiin.

– Keskusten älyominaisuudet tarjoavat keskeistä tietoa kiinteistön energian käytöstä. IT-verkkoon liitetyistä keskuksista saadaan esille tärkeää tietoa siitä, mihin sähköä kuluu, missä voidaan säästää ja ennen kaikkea niistä saadaan tukea ennakoitavien huoltotoimien suunnitteluun. Tämä keskusten tarjoama potentiaali kiinteistöjen energianhallinnassa on suurimmassa osassa kiinteistöjä hyödyntämättä. Vanhanaikaisten sähkönjakelun järjestelmien kanssa energiatehokkuusvaatimuksiin on myös hyvin haastavaa vastata, koska niistä ei saa sähkönkäytön optimointiin tarvittavia tietoja, kertoo Gistele Oy:n toimitusjohtaja Peter Johansson.

Älyominaisuudet tarjoavat keskeistä tietoa kiinteistön toiminnasta, sillä ne auttavat pienentämään sähkön kokonaiskulutusta ohjaamalla energiankäyttöä niille ajankohdille, kun sähkö on edullista ja sitä on runsaasti saatavilla.

– Kiinteistön omistajalle älykkäät järjestelmät tuottavat sekä säästöjä että käytönaikaista tehokkuutta. Älykäs sähkökeskus kykenee seuraamaan omaa kuntoaan hyvinkin tarkasti ja ennakoimaan huollon tarvetta, jolloin huoltojen suunnittelu helpottuu ja odottamattomilta katkoilta vältytään. Lisäksi älykäs järjestelmä osaa seurata kiinteistöä ja tuottaa tietoja sekä konkreettisia ehdotuksia sen tehokkuuden parantamiseen, kertoo Gistelen suunnittelupäällikkö Kimi Siili.

Äly hyötykäyttöön

Jotta älykkäästä sähkökeskuksesta saa kaiken irti, täytyy älykkyyttä voida pystyä hyödyntämään. Datan helppolukuisuutta saa ja pitää vaatia.

– Ei riitä, että on älykäs keskus – älyn tuottamien tulosten pitää olla helposti hyödynnettävissä ja luettavissa.  Etenkin tässä Schneider Electricin kumppanuus on meille arvokas, sillä Digital Panel -ratkaisulla voimme tarjota loppukäyttäjälle sähkökeskuksesta kerättävän tiedon reaaliajassa ja helppokäyttöisessä muodossa, sanoo Gistelen myyntijohtaja Tapio Aro-Heinilä.

– Järjestelmämme mahdollistaa sen, että sähkökeskukset viestivät suoraan kiinteistönhoitajalle. Tiedot näkee digitaalisena vaikka älylaitteen näytöltä. Lisäksi sähkökeskuksen dokumentaatio on erikseen määriteltävien henkilöiden saatavilla digitaalisessa muodossa, eli aina saatavilla ja päivitettävissä. Sähkökeskuksen tiedot ovat myös luettavissa keskuksen kyljestä löytyvän QR-koodin avulla. Näin kiinteistön huoltaja ja kiinteistönomistaja pääsevät aina kiinni ajan tasalla olevaan tietoon heti paikan päällä, eikä tietoa tarvitse enää kerätä paperisena ja liikutella henkilöltä toiselle, kertoo Schneider Electricin kumppanuuksista vastaava Tuomas Mattila.

Älykäs sähkökeskus tukee matalampia elinkaarikustannuksia

Älykkäisiin sähkökeskuksiin investointi voi usein pohdituttaa kiinteistönomistajaa.

– Älykkäät sähkökeskukset tehostavat kiinteistöjen toimintaa niin huomattavasti, että kertakustannus tulee maksamaan itsensä takaisin. IoT-valmis sähkökeskus nopeuttaa asennusta, käyttöönottoa ja järjestelmäluovutusta kiinteistön rakennusvaiheessa. Järkevintä on suunnitella uusiin rakennuksiin alusta asti älykkäitä toimintoja – kalliimmaksi tulee, jos muutoksia halutaan tehdä kesken rakentamisen tai suunnittelun, sanoo Johansson.

– Schneider Electricin ja Gistelen yhteistyö hyödyttää loppukäyttäjää huomattavasti. Voimme yhdessä tarjota uusimman teknologian parasta osaamista, Mattila kiteyttää.

Yhteistyö mahdollistaa loppukäyttäjälle parhaan hyödyn

Gistele on mukana Schneider Electricin EcoXpert-ohjelmassa, jonka myötä yritys saa käyttöönsä edistyksellisintä teknologiaa, ja sen henkilöstö saa erikoisosaamista älykkäiden sähkökeskusten rakentamisessa. Gistele kokoaa keskukset itse Schneiderin komponentteja käyttämällä.

– Olemme tehneet yhteistyötä jo kauan, ja nyt yhteistyö syvenee EcoXpert-ohjelman kautta. Ohjelman ansiosta sähkösuunnittelijat ja -urakoitsijat saavat koulutusta digitaalisten keskusten suunnitteluun, rakentamiseen, määrittämiseen, testaamiseen ja käyttöönottoon. Gistelestä tulee ensimmäinen sertifioitu Digital Panel EcoXpert-kumppanimme Suomessa, joka valmistaa älykkäitä sähkökeskuksia. Sertifikaatti kertoo Gistelen laadusta ja osaamisesta sekä Schneiderille että loppuasiakkaalle, sanoo Tuomas Mattila.

– Valmistamme sähkökeskuksia niin teollisuuteen kuin pientaloihin ja kaikkeen siltä väliltä. Älykkäät sähkökeskukset sopivat kaikkiin kohteisiin, rajoitetta tälle ei ole. Kumppanuus Schneider Electricin kanssa tarjoaa yhä leveämmät hartiat toteuttaa erikokoisia projekteja, toteaa Johansson.

Lisätiedot:

Toimitusjohtaja Peter Johansson, Gistele Oy

puh. 02 211 4242, peter.johansson@gistele.fi

Kumppanuusvastaava Tuomas Mattila, Schneider Electric

puh. 040 829 4224, tuomas.mattila@se.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Schneider Electric
Schneider ElectricTietoa Schneider Electricistä

Schneiderilla tavoitteemme on, että energian saatavuus ja digitalisaation edut ovat kaikkien saatavilla.  Haluamme rakentaa sillan edistyksen ja kestävän kehityksen välille. Meille "Life Is On" kaikkialla kaikille, joka hetki.

Edistämme tehokkuutta ja kestävää kehitystä tarjoamalla digitaalisia energianhallinta- ja automaatioratkaisuja. Yhdistämme alan johtavat teknologiat, reaaliaikaisen automaation, ohjelmistot ja palvelut ja luomme niistä integroituja ratkaisuja koteihin, rakennuksiin, datakeskuksiin, teollisuuteen ja erilaisiin infrastruktuureihin.

Olemme globaaleja, mutta toimimme lokaalisti. Kannatamme avoimia standardeja ja kumppaniverkostoja toimijoiden kanssa, jotka jakavat arvomme: merkityksellisyyden, monimuotoisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien kasvattamisen.

https://www.se.com/fi/fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Schneider Electric

Vaihtoehto perinteiselle PLC-ohjelmoinnille auttaa AFRY Finlandia kurkottamaan tulevaan26.9.2023 08:17:00 EEST | Tiedote

AFRY Finland toteutti automaatioprojektin Schneider Electricin EcoStruxure Automation Expert -automaatioalustalla, joka mahdollistaa valmistajariippumattoman automaation kehittämisen. Projektissa toteutettiin SCADA-näkymä ja tarvittava sovellus, jolla koneen toimintaa pystytään ohjaamaan ja valvomaan. Automation Expert sai AFRYlta kiitosta koodipuolen ja käyttöliittymän helposta yhdistettävyydestä. Euroopan johtava suunnittelu- ja konsultointiyhtiö AFRY Finland toteutti ensimmäistä kertaa automaatioprojektin Schneider Electricin EcoStruxure Automation Expert -automaatioalustalla, joka mahdollistaa valmistajariippumattoman ja ohjelmistokeskeisen automaation kehittämisen. AFRYn tavoite on varautua automaatioalan tuleviin vaatimuksiin etsimällä vaihtoehtoja perinteiselle ohjelmoinnille. – Halusimme hyödyntää uuteen teknologiaan pohjautuvaa Automation Expertiä osana käytännön asiakasprojektia, jossa asiakkaalla on laitteelle selkeät jatkokehitystoiveet. Tämä oli meille hyvä tapa tutustua a

Schneider Electric Finlandin Maaret Mickelsson ja Sanna Repo uusiin rooleihin18.9.2023 12:31:43 EEST | Tiedote

Tiedote, 18.9.2023 – Schneider Electricin Home and Distribution -sähkötukkukanavan vetäjänä aloittaa Maaret Mickelsson 1.9.2023 alkaen. Mickelsson on työskennellyt Schneider Electricilla vuodesta 2008, ja vastannut viimeisimpänä tehtävänään Schneider Electricin energiatehokkuuden lisäämiseen tähtäävien ratkaisujen myynnistä nykyisille asiakkaille. Pitkän työsuhteen myötä Mickelsson tuo uuteen rooliin merkittävää kokemusta myynnin, asiakkuuksien ja liiketoiminnan johtamisesta. Mickelsson seuraa tehtävässään Sanna Repoa, joka siirtyi kesäkuussa Digital Energy Offers and Solutions -tiimin vetäjäksi. – On todella mielenkiintoista päästä 15 kiinteistöliiketoiminnan parissa vietetyn vuoden jälkeen tutustumaan Schneiderin tukkukanavatoimintaan. Otan innolla vastaan mahdollisuuden oppia uutta sekä ennen kaikkea odotan yhteistyötä kumppaneidemme sekä Schneider-tiimin kanssa, Mickelsson sanoo. Sanna Repo vetämään Digital Energy Offers and Solutions -tiimiä Aiemmin tukkukanavan vetäjänä toiminut

Uusi kuusiakselinen Lexium Cobot: yksinkertaisuutta, tuottavuutta ja turvallisuutta14.9.2023 11:47:08 EEST | Tiedote

Uusi Lexium Cobot on erittäin tehokas, edistyksellinen kuusiakselinen yhteistyörobotti, jonka avulla työntekijät voivat suorittaa raskaita, toistuvia tai monimutkaisia tehtäviä. Pienikokoinen Lexium Cobot on ainutlaatuisen helppo asentaa ja integroida täydelliseen robotiikkajärjestelmään. Intuitiivisen sovellusliittymän ansiosta käyttäjät voivat seurata, ohjelmoida ja käyttää Cobotia helposti esimerkiksi Android-tabletin kautta. Lexium Cobotin kaikkia ominaisuuksia pääsee hyödyntämään, kun toimintojen suunnittelussa käytetään Machine Expert Twin -ympäristöä. Ohjelman kehitys ja testaus virtuaalisessa ympäristössä nopeuttaa oleellisesti suunnittelusykliä, kun isommankin kappaletavaran käsittelyn osa-alueet on mahdollista testata yhtenä toimivana kokonaisuutena. Lexium Cobotit voivat toimia myös itsenäisissä kokoonpanoissa. Kompaktista koostaan huolimatta niillä on myös erinomainen kuorman nostokyky sekä monipuoliset ohjelmointivaihtoehdot. Lisätiedot: Heikki Hietanen Offer Manager: Mach

Sähkönhinnan heittely on tulevaisuudessa arkipäivää – Asiantuntijoiden vinkit fiksumpaan sähkönkäyttöön11.9.2023 15:25:35 EEST | Tiedote

Älykotijärjestelmien avulla on mahdollista käyttää sähköä fiksusti ja säästää selvästi sähkölaskussa. Älyn avulla sähköä on helppo käyttää oikeaan aikaan ja välttää pahimmat hintapiikit. Varavirtajärjestelmistä saa parhaan hyödyn irti, kun niiden toimintaa automatisoidaan. Tiedote, 11.9.2023 – Sähkön hinta heilahtelee tällä hetkellä voimakkaasti. Viime talvesta oppineena on hyvä varautua siihen, että hinnat nousevat välillä korkeiksi jopa usean viikon ajaksi. Onneksi hintapiikkeihin voi varautua usein eri keinoin. Yksi selkeä säästötapa on modernisoida kodin sähköjärjestelmät pienissä osissa tai kerrallaan. Yksi suurimmista energiasyöpöistä kotitalouksissa on lämmitys. Lämmityksestä ei kannata liikaa tinkiä etenkään märkätiloissa, mutta lämmitystä on mahdollista säätää tehokkaasti ja älykkäästi. – Omaan kotiin voi esimerkiksi hankkia älykotijärjestelmän, johon on mahdollista saada mukaan lämmönohjaus. Tällöin älyominaisuudet säätelevät termostaatteja ja huolehtivat, että lämmitys tapah

Uusi työkalu paljastaa datakeskuksien hiilipäästöt ja kumppaneiden epäsuorat ympäristövaikutukset1.9.2023 08:13:00 EEST | Tiedote

Schneider Electricin kehittämä Lifecycle CO2e TradeOff on ensimmäinen työkalu, joka auttaa arvioimaan tarkasti datakeskuksien hiilijalanjäljen koko arvoketjun matkalta. Ilmainen Lifecycle CO2e TradeOff -työkalu huomioi kaikki GHG- eli kasvihuonekaasuprotokollan mukaiset Scope 1-, Scope 2- ja Scope 3 -luokkien päästöt. Tiedote, 31.8.2023 – Energianhallintaan ja automaatioratkaisuihin erikoistunut Schneider Electric on julkaissut toimintamallin, jonka avulla yritysten on helpompi hahmottaa kokonaisvaltaisesti omien datakeskuksiensa ympäristövaikutuksia. Malli esitellään Schneider Electricin whitepaperissa, johon kuuluu myös ilmainen Lifecycle CO2e TradeOff -työkalu. Whitepaperin linjaama toimintamalli perustuu tarkkaan dataan, joka auttaa datakeskustoimijoita keskittymään oikeisiin asioihin ympäristötoimenpiteissään. Lifecycle CO2e TradeOff-työkalun avulla yritykset ja organisaatiot pystyvät ensimmäistä kertaa arvioimaan tarkasti datakeskuksiensa suorien ja epäsuorien päästöjen kokonaish

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme