Maanmittauslaitos

Varmat kevään merkit ilmassa: Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi

Jaa
Tänä vuonna ilmakuvaus- ja laserkeilausvuorossa on suuria kaupunkeja. Kuvauskoneen voi nähdä lentävän taivaalla mm. Helsingissä, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä ja Oulussa.

Ensimmäisenä kuvauskoneet voi bongata Paraisten ja Helsingin alueilla. Kevätkauden kuvausten käynnistyminen edellyttää, että lumet ovat sulaneet. Siksi kuvaukset aloitetaan etelästä.

Kaikki kuvauspaikat voi katsoa Tuotannon tilannekartasta.

Aineistoilla on monta käyttötarkoitusta

Ilmakuva- ja laserkeilausaineistot ovat kriittisen tärkeitä useille yhteiskunnan toiminnoille. Aineistoja tarvitsevat ja sen keräämistä rahoittavat Suomen metsäkeskus, Metsähallitus, Ruokavirasto ja Suomen ympäristökeskus. Ilmakuva-aineistoja hyödynnetään esimerkiksi EU-peltovalvonnassa.

Suomen maapinta-alasta laserkeilataan vuosittain pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta noin kuudesosa ja ilmakuvataan kolmannes kansallisen laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelman mukaisesti.

– Laserkeilausmenetelmällä saadaan kolmiulotteinen pistepilvi, jonka avulla nähdään myös puiden oksien alle aluskasvillisuuteen. Pistepilvistä voidaan laskea muun muassa puiden korkeus. Näitä pistepilviä käytetään esimerkiksi metsäinventointiin ja tulvakartoitukseen, sanoo kartastopäällikkö Juha Kareinen Maanmittauslaitokselta.

Uudet laitteet käytössä

Kuvauskausi jatkuu koko kesän. Ilmassa on Maanmittauslaitoksen omien koneiden lisäksi myös konsulttiyritysten koneita. Aikaisemmin konsultit tekivät kaikki laserkeilaukset. Tänä vuonna käyttöön on saatu Maanmittauslaitoksen oma laserkeilauslaitteisto, joita testattiin jo viime kaudella.

– Tänä vuonna tuotamme uudella laserkeilaimellamme testiaineistoa Heinäveden tuotantoalueesta. Aineiston avulla pystymme analysoimaan ja määrittelemään aineistotarpeemme vuonna 2026 alkavaa seuraavaa laserkeilausohjelmaa varten, sanoo kartastopäällikkö Juha Kareinen.

Uudella laitteistolla tuetaan kansallisen laserkeilausohjelman toteutumista. Valtionhallinnon oma laitteisto on tärkeä myös kansallisen varautumisen näkökulmasta.

Ilmakuvat julkaistaan avoimena aineistona

Kuvausten jälkeen aineistot käsitellään julkaisukelpoiseksi. Loppuvuoteen mennessä koko aineisto on asiakkaiden käytettävissä. Aineistoja voi katsella kuka tahansa Karttapaikalla. Karttapaikka on kaikille avoin verkkopalvelu, jossa voi katsella karttoja ja ilmakuvia. Palvelussa voi myös ostaa painettuja karttoja ja tulosteita.

Laserkeilausaineistoista on saatavilla harvennettu versio avoimena datana. Alkuperäisessä pistetiheydessä aineisto on julkista, mutta edellyttää käyttöluvan hyväksymisen ja käyttäjän tunnistautumisen.

Lue lisää laserkeilausaineistojen hankinnasta.

Yhteyshenkilöt

Kartastopäällikkö Juha Kareinen, +358 40 569 7951, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme