Suomen Vuokranantajat ry

Vuokrien nousu taittui pääkaupunkiseudulla ja Tampereella

Jaa
Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2023 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,7 prosenttia. Vuokrien vuosikasvu oli pääkaupunkiseudulla (1,0 %) puolet hitaampaa kuin muualla Suomessa (2,1 %). Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vuokrat jopa hieman laskivat pääkaupunkiseudulla ja Tampereella.

Eniten vuokrat vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa nousivat Hämeenlinnassa (3,1 %), Oulussa (2,9 %) sekä Rovaniemellä (2,9 %). Vähiten ne nousivat Raumalla (0,4 %), Porissa (0,4 %) ja Mikkelissä (0,5 %).

Vantaalla vuokrat nousivat vuodentakaiseen verrattuna selvästi ripeämmin (1,9 %) kuin Helsingissä (0,8 %) ja Espoossa (1,0 %). Tampereella (2,7 %) vuokrien nousu oli hivenen Turkua (2,4 %) nopeampaa.

Vuokrien nousu vauhdittui viime vuoden lopussa pääkaupunkiseudulla, mutta kasvu on taittunut ja vuoden 2023 ensimmäisellä vuosineljänneksellä tammi-maaliskuussa vuokrataso jopa hieman laski (-0,1 %) edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Pieni lasku vuokrissa (-0,1 %) edelliseen vuosineljännekseen verrattuna tapahtui myös Tampereella.

“Vuodentakaiseen verrattuna vapaarahoitteiset vuokrat kyllä nousivat sekä pääkaupunkiseudulla että Tampereella. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Tampereen vuokramarkkinoilla tapahtui kuitenkin alkuvuonna selvä käänne. Viime vuoden lopun nopea nousu vuokrissa vaihtui alkuvuonna pieneksi vuokrien laskuksi. Tärkein selittäjä on vuokra-asuntojen hyvä tarjontatilanne näissä kaupungeissa”, sanoo Suomen Vuokranantajien analyytikko Antti Luukkanen.

Vuodentakaiseen verrattuna suurten vuokra-asuntojen vuokrakehitys oli edelleen kaksioita ja yksiöitä nopeampaa. Koko maassa kolmioiden ja suurempien asuntojen vuokrat nousivat 2,3 prosenttia, yksiöiden vuokrien noustessa 1,2 prosenttia ja kaksioiden 1,6 prosenttia. Sama kehitys näkyy myös pääkaupunkiseudulla, jossa yksiöiden vuokrat nousivat 0,5 prosenttia, kaksioiden 0,8 prosenttia ja kolmioiden sekä suurempien asuntojen 1,9 prosenttia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 29 000 vuokranantajaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Taloyhtiöiden siirryttävä tänä vuonna huoneistotietojärjestelmään – osakkaan toimilla ei vielä kiirettä27.9.2023 08:49:09 EEST | Tiedote

Kaikkien asunto-osakeyhtiöiden on siirrettävä osakeluettelonsa ylläpito Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Osakeluettelon siirron jälkeen osakkeenomistajien tulee hakea oman omistusoikeutensa rekisteröintiä. Osakkeenomistajilla ei kuitenkaan ole vielä kiirettä – aikaa omistuksen rekisteröinnille on lähtökohtaisesti 10 vuotta osakeluettelon siirrosta.

Korkojen tai kustannusten nousu ei automaattisesti oikeuta korottamaan vuokraa – ehdoista kannattaa sopia jo vuokrasopimuksessa16.8.2023 08:15:00 EEST | Tiedote

Vuokranantajien korkokulut ovat voineet moninkertaistua vuoden sisällä ja samalla hoitovastikkeet ovat nousseet monissa taloyhtiöissä 10–20 prosenttia. Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja ohjeistaa, että vuokrankorotusehdoista tulee aina sopia vuokralaisen ja vuokranantajan välillä. Esimerkiksi kustannusten nousu ei automaattisesti mahdollista vuokrankorotuksia. Selkeä vuokrankorotusehto kannattaakin kirjata jo ennalta vuokrasopimukseen.

Vuokralainen vaihtuu – loppu- ja alkutarkastus turvaa sekä vuokranantajan että vuokralaisen selustan27.7.2023 11:45:00 EEST | Tiedote

Moni vuokralainen vaihtaa asuntoa loppukesästä, joka on vuokramarkkinoilla sesonkiaikaa. Vuokrasuhteen päätyttyä vuokralaisen on luovutettava asunto vuokranantajalle avaimineen tyhjennettynä ja siivottuna. Suomen Vuokranantajien lakimies Susanna-Maria Aarnivuo avaa, miksi vuokrasuhteen osapuolten ei kannata tyytyä avainten jättämiseen pöydälle, vaan tehdä huolellinen lopputarkastus ja varmistaa vakuuden palautus täysimääräisesti.

Vuokrien kehitys pääkaupunkiseudulla edelleen vaisua20.7.2023 09:25:38 EEST | Tiedote

Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2023 toiselta neljännekseltä huhti-kesäkuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,3 prosenttia. Vuokrien vuosikasvu oli pääkaupunkiseudulla (0,5 %) selvästi hitaampaa kuin muualla Suomessa (1,8 %). Vuokrat nousivat koko maassa myös edelliseen vuosineljännekseen verrattuna, mutta erityisesti pääkaupunkiseudulla nousu oli vaatimatonta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme