Yrjönkadun uimahallin uudistus etenee

1920-luvulla rakennetun uusklassisen ja tunnelmallisen Yrjönkadun uimahallin palveluita kehitetään entistä asiakaslähtöisemmiksi ja ympäristöystävällisemmiksi perinteitä ja uimahallin upeaa tunnelmaa kunnioittaen.
Uudistusta on valmisteltu kaupunkilaisia kuunnellen, sillä onnistuneen uudistuksen tueksi tarvitaan tietoa asiakkaiden tarpeista, toiveista ja mielipiteistä. Kaupunkilaiset kutsuttiin 30.11.2021−12.1.2022 järjestettyyn Kerrokantasi-verkkokyselyyn, joka tuotti huikeat 968 ideaa ja mielipidettä koskien Yrjönkadun palvelujen kehittämistä.
”On ollut innostavaa huomata, kuinka tärkeä kohde Yrjönkatu on, ja kuinka intohimoisesti siihen suhtaudutaan. Prosessi on ollut monella tavalla antoisa koko tiimille ja lähdemme innokkaina rakentamaan tulevaa Yrjönkadun palvelukokemusta”, sanoo Yrjönkadun uimahallin tiimiesimies Kara Koskinen.
Verkkokyselyn vastausten perusteella Yrjönkadun uimahallin merkittävin asiakaskokemusta muovaava tekijä on rakennustaiteellisesti arvokas, ainutlaatuinen miljöö, joka luo puitteet rentouttavalle ja rauhoittavalle kylpyläkokemukselle. Hallin autenttinen tunnelma ja sen tarjoama ”aikamatka” on asiakkaita houkutteleva tekijä.
Kaupunkilaiset toivoivat, että alkuperäistä tyyliä vaalittaisiin myös yksityiskohtien tasolla. Rakentamisajan henkeen sopivien ratkaisujen toivottiin ulottuvan esimerkiksi opasteisiin, kyltteihin ja lipunmyyntipisteeseen. Kaupunkilaiset toivoivat lisäksi, että hankkeessa vältetään pyrkimystä tehokkuuteen, nopeuteen ja liallisiin virikkeisiin rauhallisen tunnelman ja ympäristön kauneuden kustannuksella.
Kaupunkilaiset kirjoittivat: ”Toivottavasti Yrjönkatu säilyy jatkossakin nimenomaan osana arjen kokemusta, eli säilyttää luonteensa paikkana, joka on ”luxorious without being fancy”. Yrjönkatu ei ole moderni day spa, vaan omanlaisensa ja oman aikansa näköinen” ja ”…se edustaa kaupunkilaisten elämässä toimivaa ajallista kaupungin kerrostumaa, joka kuuluu eurooppalaiseen kaupunkiin.”
Verkkokyselyn vastauksissa nousi esiin myös kehitystoiveita liittyen viestintään, asiakaspalvelukulttuuriin ja informaation saavutettavuuteen. Myös rakennuksen useisiin tiloihin sekä esteettömyyteen ja valaistukseen liittyviä näkökulmia kertyi paljon.
Yrjönkadun perinteet ja käyttösäännöt – alasti uiminen sekä naisten ja miesten omat vuorot – pohdituttivat. Yleisesti palvelutarjoamaa ei haluttu muuttaa radikaalisti, mutta pieniä kehitysehdotuksia kohdistui myös tapahtumallisuuden sekä ravitsemuspalveluiden suuntaan.
Hankkeessa käytettiin palvelumuotoilua tila- ja opastekonseptien sekä asiakaspalvelumallioppaan laadintaan. Työskentely muotoilutoimisto Rune & Bergin kanssa piti sisällään intensiivisen yhteiskehitysvaiheen, johon osallistettiin sekä henkilökuntaa että Yrjönkadun uimahallin kävijöitä syksyllä 2022. Konseptit valmistuivat helmikuussa 2023, ja niitä hyödynnetään jatkosuunnittelussa.
Koska kyseessä on merkittävä helsinkiläinen kulttuuriympäristö, kaupunginmuseo on aktiivisesti mukana hankkeessa.
Uimahallin perusparannuksen hankesuunnitelmalle näytettiin vihreää valoa 20.4.2023 kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostossa. Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta käsittelee hankesuunnitelman puoltoa 25.4.2023. Hankesuunnitelman hyväksymisestä päättää kaupunginvaltuusto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yrjönkadun uimahallin perusparannus:
projektinjohtaja Katri Olli
kaupunkiympäristö / hankeyksikkö 1
katri.olli@hel.fi
040 504 1594
johtava arkkitehti Mia Kuokkanen
kulttuurin ja vapaa-ajan palvelut / tilapalveluyksikkö
mia.kuokkanen@hel.fi
040 544 0247
Helsingin liikuntapalvelut:
Kara Koskinen
Yrjönkadun uimahallin tiimiesihenkilö
kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala / liikuntapalvelut
kara.koskinen@hel.fi
040 183 3676
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Kesä on rakentamisen aikaa – vinkkejä helsinkiläisille pientalotontin hankkeisiin2.7.2025 15:24:49 EEST | Tiedote
Kesä on hyvää aikaa toteuttaa pihan parannuksia ja pieniä rakennushaaveita. Helsinkiläisille on koottu projektin suunnittelun ja toteutuksen avuksi ajankohtaiset vinkit, ohjeet ja ohjevideo.
Planläggningsöversikten presenterar Helsingfors aktuella planer1.7.2025 15:48:38 EEST | Pressmeddelande
Allt fler har sitt hem i Helsingfors. Gamla och nya helsingforsare behöver bostäder, tjänster, rekreationsområden och fungerande transportförbindelser. I planläggningsöversikten presenteras den planering och de planläggningsprojekt som hänför sig till stadsmiljön och är aktuella år 2025.
Kaavoituskatsaus esittelee Helsingin ajankohtaiset suunnitelmat1.7.2025 15:48:38 EEST | Tiedote
Helsinki on yhä useamman kotikaupunki. Vanhat ja uudet helsinkiläiset tarvitsevat koteja, palveluita, virkistysalueita ja toimivia liikenneyhteyksiä. Kaavoituskatsauksessa esitellään kaupunkiympäristöön liittyvästä suunnittelusta ja kaavahankkeista, jotka ovat ajankohtaisia vuonna 2025.
Suojateiden turvallisuutta parannetaan Eläintarhantiellä Kalliossa30.6.2025 09:36:23 EEST | Tiedote
Suojateiden turvallisuutta parannetaan kesän aikana kadun kavennuksilla, keskisaarekkeilla ja hidasteilla. Kaksi vähän käytettyä suojatietä poistetaan.
Hermanninrannan uuteen koulu- ja päiväkotirakennukseen tulee alueella kaivattu nuorisotila27.6.2025 16:33:44 EEST | Tiedote
Hermanninrannan ensimmäinen koulun, päiväkodin ja nuorisotilan rakennus sijoittuu Vanhan talvitien varteen. Rakentaminen on tarkoitus aloittaa vuoden 2026 lopulla ja tilojen valmistua käyttöön vuoden 2029 syksyksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme