Suomen startup-yhteisö

Suomen startup-yhteisön barometri Q1/2023: Luottamus ympäröivään talouteen jatkaa luisuaan, mutta henkilöstön määrän sopeutustarpeet ovat jo takanapäin

Jaa
Startup-yritysten luottamus ympäröivään taloustilanteeseen jatkaa heikkenemistään Suomessa, eikä muutosta parempaan ole ainakaan vielä näköpiirissä. Startup-barometrin vastausten perusteella myös luottamus oman yrityksen taloustilanteeseen on edelleen heikentynyt, mutta muutos ei ole enää niin voimakas ja arvio tulevasta on jo hieman parantunut.
Startup-barometrin keskeiset tulokset. Kuviossa on barometrikysymysten vastaukset havainnollistettuna saldolukuina vuosineljänneksittäin Q2/2022-Q1/2023.
Startup-barometrin keskeiset tulokset. Kuviossa on barometrikysymysten vastaukset havainnollistettuna saldolukuina vuosineljänneksittäin Q2/2022-Q1/2023.

Startup-yritykset ovat sopeuttaneet toimintaansa nopeasti, mikä näkyi työntekijöiden määrän kehitystä kuvaavan indikaattorin nopeana laskuna vuoden 2022 loppupuolella. Vuoden 2023 ensimmäisen vuosineljänneksen barometrin perusteella indikaattorin lasku on tasaantunut ja se on edelleen positiivinen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että henkilöstömäärien arvioidaan edelleen kasvavan, mutta aiempaa hitaammin.

Työntekijämäärän kasvun hidastuminen on täysin intuitiivista muuttuneiden rahoitusolosuhteiden vuoksi. Startup-yritysten on sopeuduttava uuteen rahoitustilanteeseen käyttämällä sijoittajien rahaa maltillisemmin.

Luottamus oman yrityksen taloustilanteeseen on edelleen hieman laskenut, mikä on todennäköisesti seurausta siitä, että pääomasijoitusten saatavuuden pelätään heikkenevän ainakin vuoden 2023 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. On tärkeää huomata, että vielä vuonna 2022 suomalaiset startupit keräsivät ennätysmäärän rahaa sijoittajilta, peräti 1,8 miljardia euroa. Kerätyssä rahoituksessa ei havaittu merkittävää vaimentumista edes vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä. Riskejä on kuitenkin edelleen ilmassa.

“Startup-yhteisön jäsenet ovat edelleen huolissaan siitä, kuinka muuttuneet rahoitusolosuhteet vaikuttavat kasvumahdollisuuksiin vuoden 2023 aikana. On syytä muistaa, että useat startupit tekevät runsaasti tappiota kasvaessaan nopeasti ja harjoittamalla tuotekehitystä. Ympäröivä taloustilanne on muuttunut siten vuodesta 2022, että rahaa on vähemmän saatavilla ja sitä on käytettävä tehokkaammin. Tämän vuoksi startupit ovat joutuneet sopeuttamaan toimintaansa myös Suomessa nopeasti”, tiivistää Youssef Zad, Suomen startup-yhteisön pääekonomisti.

“Tuoreimman barometrin tuloksissa myönteistä on se, että henkilöstömäärää kuvaavan indikaattorin saldoluvun lasku on pysähtynyt ja yritykset näyttävät suhtautuvan myönteisemmin henkilöstömäärän kasvattamiseen. Tämä ennakoi mielestäni sitä, että jäsenistöllämme on edelleen hyvät kasvunäkymät ja tarvetta on uusille työntekijöille ”, jatkaa Zad.

Isossa kuvassa startup-yhteisön jäsenet ovat tällä hetkellä pessimistisempiä vuoteen 2022 verrattuna.

Barometrissa selvitetään myös startup-yritysten keskeisimmät kasvun esteet. Vuonna 2022 osaavan työvoiman saatavuus oli ylivoimaisesti merkittävin kasvun este. Tilanne on kuitenkin muuttunut viimeisimpien lukujen valossa. Osaavan työvoiman saatavuusongelmat eivät enää ole keskeisin kasvun este juuri tällä hetkellä ja tilalle on tullut rahoitus ja talousvaikeudet.

“Tulkitsen vastauksia siten, että startupit ovat vähentäneet rekrytointeja ja samalla rahoituksen kerääminen on vaikeampaa. Kun yritykset rekryävät hieman hitaammin, on työvoiman saantiin liittyvät ongelmat pienemmässä roolissa. Lisäksi teknologiasektorin irtisanomisia seuraavan layoffs.fyi-verkkosivun mukaan vuoden 2022 alusta lähtien laskettuna teknologia-alan yritykset ovat globaalisti irtisanoneet peräti 335 tuhatta työntekijää, mikä todennäköisesti kasvattaa käytettävissä olevan työvoiman määrää niissä teknologiayrityksissä, jotka osaajia tarvitsevat”, toteaa Youssef Zad.

Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen: “Se, että rahoitukseen liittyvät haasteet ovat nousseet työvoiman saatavuuden ohi startupien kasvun esteenä tässä markkinatilanteessa, ei himmennä sitä tosiasiaa, että suurin pullonkaula kasvulle on pitkällä aikavälillä osaavan työvoiman saatavuus. Tarvitsemme yrityksiimme huippuosaajia Suomesta, mutta myös ulkomailta. Kilpailu on globaalia, Suomi ei voi olla kisassa vain ihan hyvä. On oltava maailman paras.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Startup-barometrin keskeiset tulokset. Kuviossa on barometrikysymysten vastaukset havainnollistettuna saldolukuina vuosineljänneksittäin Q2/2022-Q1/2023.
Startup-barometrin keskeiset tulokset. Kuviossa on barometrikysymysten vastaukset havainnollistettuna saldolukuina vuosineljänneksittäin Q2/2022-Q1/2023.
Lataa
Startup-barometrin kasvun esteet Q2/2022-Q1/2023.
Startup-barometrin kasvun esteet Q2/2022-Q1/2023.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen startup-yhteisö
Suomen startup-yhteisö
Lapinlahdenkatu 16
00180 Helsinki

Suomen startup-yhteisön muodostaa lähes 200 eri suomalaista kasvuyritystä kasvun eri vaiheista, aina alkuvaiheen yrityksistä kymmensarvisiin asti. Startup-yhteisö ei ole edunvalvontajärjestö yksittäiselle toimialalle, vaan uskomme yhdessä tekemisen voimaan – uhkien sijaan näemme ympärillämme mahdollisuuksia. Startup-yhteisön tavoitteena on rakentaa Suomesta maailman paras paikka yrittää, opiskella ja elää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen startup-yhteisö

Suomen startup-yhteisö: budjettiriihi lupaa panostuksia tutkimukseen ja kehitykseen – työperäiseen maahanmuuttoon tarvitaan toimenpiteitä välittömästi20.9.2023 10:57:14 EEST | Tiedote

Hallitus sopi budjettiriihessä talousarvioesityksestä vuodelle 2024 ja julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2024–2027. Tärkein viesti startup-yritysten suuntaan on ehdottomasti se, että talouden tila otetaan nyt vakavasti ja kipeitäkin päätöksiä uskalletaan tehdä. Toisaalta panostukset tutkimukseen ja kehitykseen antavat uskoa yrityksille sekä uusien innovaatioiden kehittymiselle.

Suomen startup-yhteisö peräänkuuluttaa hallitukselle kolmen kuukauden maastapoistumisen säännön muuttamista – kiittää kunnianhimoisista TKI-linjauksista29.8.2023 10:48:35 EEST | Tiedote

Valtiovarainministeriö julkaisi tarkennetun suunnitelman vuoden 2024 talousarvioksi. Budjetin hyvistäkin kirjauksista huolimatta hallituksen luoma imagollinen kuva on huolestuttava. Erityisen haitallisena Suomen startup-yhteisö pitää hallitusohjelman kirjausta, jossa Suomessa työtä tekevä henkilö joutuu poistumaan maasta, jos irtisanoutumisen tapahtuessa hän ei löydä uutta työtä kolmen kuukauden aikana. Tämä luo valtavaa epävarmuutta ja imagohaittaa Suomelle.

Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen: “Hallitusohjelmassa luodaan maaperää startuppien entistä vahvemmalle kasvulle.”16.6.2023 17:15:40 EEST | Tiedote

Suomen startup-yhteisö on tyytyväinen siihen, kuinka uudessa hallitusohjelmassa huomioidaan yrittäjyys, uudet innovaatiot ja luodaan vahvat edellytykset tulevien vuosien talouskasvulle. Myös vallitsevaan työvoimapulaan ja erityisosaajien saamiseksi Suomeen esitetään konkreettisia toimia. Näistä tärkein on ehdottomasti viikon palvelulupaus erityisasiantuntijoille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme