Suomen Jazzliitto ry

UNESCOn Kansainvälinen jazzpäivä juhlii jälleen jazzmusiikkia rauhan ja kulttuurienvälisen vuoropuhelun sanansaattajana 30.4.

Jaa

30.4. juhlitaan jälleen UNESCOn Kansainvälistä jazzpäivää. Jazzin taiteellisen itseisarvon lisäksi päivän viestin ydin on rauhan, kulttuurienvälisen yhteistyön sekä ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioittamisessa. Suomessa viestiä vie eteenpäin Suomen Jazzliiton viikon kestävällä Jazzpäivä-kampanjalla, jonka kasvoina tänä vuonna loistavat jazzlegendat Olli Ahvenlahti ja Iro Haarla.

Huhtikuun 30. päivänä vietettävä UNESCOn Kansainvälinen jazzpäivä juhlii jazzmusiikkia ja sen roolia kulttuurienvälisen vuoropuhelun ja rauhan viestinviejänä. Suomessa tapahtuman juhliminen aloitetaan jo 24.4. alkaen käynnistyvällä Jazzpäivä-kampanjalla, joka nostaa esiin kotimaisia jazztapahtumia ja jazzjuhlallisuuksia koko viikon ajan.

Jazzin itseisarvon lisäksi juhlapäivän laajempi sanoma, kulttuurienvälien yhteistyö, rauha sekä ihmisarvojen ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, on Ukrainan sodan varjossa erityisen tärkeä. Kansainvälisen jazzpäivän johtohahmo, legendaarinen pianisti sekä UNESCOn hyvän tahdon lähettiläs Herbie Hancock on aikanaan pukenut jazzin merkityksen ytimen seuraavasti: “Jazzissa on toivoa ja solidaarisuutta, joita me kaikki tarvitsemme juuri nyt.”

Suomessa jazzmusiikin ilosanomaa edistetään Suomen Jazzliiton järjestämällä Jazzpäivä-kampanjalla. Kampanjan kasvoina toimivat vuonna 2023 pianisti-säveltäjä Olli Ahvenlahti ja pianisti-säveltäjä Iro Haarla.

“Jazzmusiikilla on voima valaista ihmisen mieli”

Olli Ahvenlahti on luonut komean uran yhtenä merkittävimmästä muusikoista Suomen jazzmusiikin kehityksessä aina 1970-luvulta nykypäivään. Ahvenlahti tunnetaan pianistina, säveltäjänä, kapellimestarina, sovittajana, jazzmuusikkona sekä suosittuna tv-esiintyjänä eritoten yhteistyössä Vesa-Matti Loirin kanssa. Tyylillisten raja-aitojen murtajana hänen merkityksensä maamme musiikkimaailmassa on äärimmäisen suuri. Ahvenlahdelle on myönnetty vuonna 1975 Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinto ja vuonna 2009 Musiikkiarkiston Suomen Jazzlegenda -palkinto.

Ahvenlahti kiteyttää näkemyksensä jazzin roolista maailmassa: "Jazz kiinnostaa ja koukuttaa. Jazz yllättää ja lumoaa. Jazzin kieli yhdistää. Jazz on positiivista energiaa.”

Pianisti, säveltäjä ja sovittaja Iro Haarla on yksi arvostetuimmasta suomalaisista jazzmuusikoista niin kotimaisella kuin kansainvälisellä kentällä. 1970-luvun lopulla Haarla aloitti Edward Vesalan kanssa pitkäaikaisen yhteistyön Sound & Fury -yhtyeessä, jossa hän toimi paitsi muusikkona myös Vesalan sävellyksellisten ideoiden viimeistelijänä ja sovittajana. 2000-luvulta eteenpäin Haarla on johtanut omia kokoonpanojaan ja luonut kansainvälistä uraa Euroopassa sekä Pohjois-Amerikassa. Haarla on saanut Yrjö-palkinnon vuonna 2006 ja Jazzlegenda-palkinnon 2020.

“Jazzmusiikilla on voima valaista ihmisen mieli ja herättää havaitsemaan elämän rikkaudet, yhdistäen kansakunnat rakentamaan rauhaa ja suojelemaan yhteistä maapalloamme,” Haarla sanoo jazzin roolista nykypäivänä.

International Jazz Day – Kansainvälinen jazzpäivä ja Jazzpäivä-kampanja

Vuonna 2011 Yhdistyneiden Kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO nimitti 30. huhtikuuta International Jazz Day:ksi eli Kansainväliseksi jazzpäiväksi nostaakseen esiin jazzia ja sen diplomaattista tehtävää yhdistää ihmisiä ympäri maailmaa. Jo yli vuosikymmenen jazz taidemuotona on virallisesti tunnustettu rauhan, kulttuurienvälisen vuoropuhelun, monimuotoisuuden sekä ihmisoikeuksien ja ihmisarvon kunnioittamisen edistäjänä.

Kansainvälistä jazzpäivää johtaa legendaarinen pianisti ja -säveltäjä Herbie Hancock, joka toimii UNESCOn kulttuurienvälisen vuoropuhelun hyvän tahdon lähettiläänä ja Herbie Hancock -instituutin puheenjohtajana.

Vuonna 2023 Suomen Jazzliitto haastaa suomalaisia ottamaan osaa UNESCOn Kansainvälisen jazzpäivän juhlintaan Jazzpäivä-kampanjan myötä. Ohjeet osallistumiseen löytyvät Jazzliiton sivulta: www.jazzliitto.fi/2023/04/kansainvalinen-jazzpaiva

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Jazzpäivä-kampanjasta ja haastattelupyynnöt Olli Ahvenlahdelle ja Iro Haarlalle:
Maura Manninen, tuottaja
Tel. +358 400 45 63 81
maura.manninen@jazzfinland.fi
www.jazzliitto.fi/2023/04/kansainvalinen-jazzpaiva
www.jazzday.com

Kuvat

Lataa
Iro Haarla. Kuvaaja: Maarit Kytöharju.
Iro Haarla. Kuvaaja: Maarit Kytöharju.
Lataa
Olli Ahvenlahti. Kuvaaja: Seppo Sarkkinen.
Olli Ahvenlahti. Kuvaaja: Seppo Sarkkinen.
Lataa
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vuonna 1966 perustettu Suomen Jazzliitto ry on tärkein jazzin edunvalvoja ja kattojärjestö Suomessa. Jazzliitto toimii alueellisesti 47 jäsenyhteisönsä kautta sekä ylläpitää Jazz Finland -sivustoa, joka on suomijazzin tärkein tiedotuskanava, tietopankki ja konserttikalenteri.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Jazzliitto ry

UNESCOn Kansainvälinen jazzpäivä juhlistaa vappuaattona jazzmusiikkia rauhan ja kulttuurienvälisen vuoropuhelun sanansaattajana25.4.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

30.4. vietettävä UNESCOn Kansainvälinen jazzpäivä juhlii jazzmusiikkia ja sen roolia kulttuurienvälisen vuoropuhelun sekä rauhan viestinviejänä. Tapahtumapäivänä järjestetään konsertteja ja muita tapahtumia ympäri maailmaa. Suomessa päivän viestiä vie eteenpäin Suomen Jazzliiton Jazzpäivä-kampanja, jossa ovat mukana muusikot Timo Lassy ja Kaisa Mäensivu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme