Vaasan Sähkö Oy

Kaukolämmön kustannukset nousussa, sähkön hinta jatkaa laskuaan

Jaa
Tammi–maaliskuussa Vaasan Sähkö -konsernin liikevaihto oli 63,4 miljoonaa euroa (62,3 M€). Liikevoitto nousi viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta, mutta jäi edelleen tappiolliseksi ollen -1,2 miljoonaa euroa (-3,3 M€). Omavaraisuusaste nousi 46,4 prosenttiin (45,1 %). Kaukolämmön jo viime vuonna kohonneet kustannukset näkyivät tappiollisena lämpöliiketoimintana.

Kaukolämmön alkuvuosi tappiollinen

Vuoden 2022 syksyllä yhtiö teki päätöksen toistaiseksi olla siirtämättä kaukolämmön kohonneita hankinta-, tuotanto- ja jakelukustannuksia asiakashintaan.

- Viime vuoden loppupuolisko oli sähkönkäyttäjille todella hankala hurjasti nousseen sähkön hinnan vuoksi. Emme voineet kuvitellakaan nostavamme myös kaukolämmön hintaa siinä kohtaa, kertaa toimitusjohtaja Stefan Damlin vuoden 2022 tilannetta.

Moni kaukolämpöyhtiö päätyi hintakriisistä huolimatta tekemään korotuksia jo viime vuonna tai tämän vuoden alusta.

Kaukolämpöliiketoiminta on tehnyt tappiota, mikä tarkoittaa muutoksia hintaan alkukesästä. Kaukolämmön omakotiasiakkaille muutos merkitsee keskimäärin noin 11 euron korotusta kuukaudessa. Vaasan Sähkön kaukolämpö on valtakunnallisesta näkökulmasta edelleen halvimpien joukossa. Asiasta tiedotetaan tarkemmin asiakaskirjeellä.

- Tänä vuonna on tärkeää saada sekä sähkön että lämmön myynnistä kannattavaa, Damlin painottaa.

Sähkön hinta jatkaa laskuaan

Damlin muistuttaa, että korkeat sähkön markkinahinnat tarkoittavat yhtiölle suurempia riskejä.

- Nyt näemme hinnoissa laskevan trendin, ja se on hyödyksi paitsi asiakkaille, myös meille. Kalliit tunnit ja suuresti vaihteleva hinta sähköpörssissä lisäävät sähkönmyyjän hintariskiä, siksi matalammat hinnat palvelevat myös Vaasan Sähköä.

Olkiluoto 3:n kaupallisen tuotannon alkaminen on merkittävä virstanpylväs hintakehityksen ja Suomen sähköomavaraisuuden osalta. Jo aikaisemmin etenkin Euroopan kaasuvarastojen hyvä tilanne ja leuto talvi rauhoitti markkinoita, mikä vuoden vaihteen jälkeen näkyi laskevassa sähkön hinnassa niin pörssissä kuin johdannaismarkkinoilla.

- Tämänhetkiset näkymät kertovat edelleen laskevista sähkön hinnoista, kun kesää kohti mennään, toteaa Damlin.
- Tämä on hyvä asia.

Yhtiö määrittelee suositun Perussähkö-tuotteensa hinnan vuoden kolmannelle kvartaalille toukokuun loppuun mennessä. Tuotteen hinta muuttuu neljästi vuodessa.

Sähkön säästötalkoot näkyvät laskevissa kulutusmäärissä. Toinen selkeä muutos viime vuoden alkuun verrattuna on ollut pörssisähkön houkuttelevuus.

Vaasan Sähkö -konserni

1–3/2023

1–3/2022

Liikevaihto M€

63,4

62,3

Liikevaihdon muutos %

1,8

22,2

Liikevoitto M€

- 1,2

- 3,3

Liikevoitto %

- 1,9

- 5,2

Investoinnit M€

3,4

4,8

Omavaraisuusaste %

46,4

45,1

 

   

Sähkön myynti asiakkaille GWh *)

456

552

Sähkön tuotanto *)

515

441

Kaukolämmön myynti GWh

277

272

Sähkönsiirto GWh

264

300

*) Raportointitapa muuttunut

Vaasan Sähkön yhtiökokous: osinkoa jaetaan noin 3 miljoonaa euroa

Vaasan Sähkön varsinainen yhtiökokous päätti tänään 24.4.2023, että osinkoa jaetaan 3 000 375 euroa.

Yhtiökokous päätti myös, että Vaasan Sähkö Oy:n hallituksen kokoonpano säilyy ennallaan:

Joakim Strand
Marianne Munkki
Marko Nylund
Kim Berg
Jukka Mäkynen
Eva Liljeblom

Lue Vaasan Sähkön tänään 24.4. julkaistu vuosikertomus 2022

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tavoitettavissa 24.4. klo 14.30 saakka

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan Sähkö Oy
Vaasan Sähkö Oy
Kirkkopuistikko 0
65100 VAASA

06 324 5111http://www.vaasansahko.fi

Vaasan Sähkö on vahva energiakonserni, jonka liiketoimintoja ovat sähkökauppa, sähkönsiirto ja kaukolämpö. Konserniin kuuluu tytäryhtiö Vaasan Sähköverkko Oy. Konsernissa työskentelee noin 150 henkilöä ja liikevaihto vuonna 2023 oli noin 200 milj. euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan Sähkö Oy

Vaasan Sähköverkko pyytää kommentteja sähköverkon kehittämissuunnitelmaan17.5.2024 07:02:00 EEST | Tiedote

Vaasan Sähköverkko on laatinut verkon kehittämissuunnitelman, jossa esitetään, miten alueen sähköverkkoa aiotaan kehittää tulevina vuosina. Suunnitelma perustuu arvioihin erilaisista yhteiskunnallisista muutostekijöistä, kuten vihreän siirtymän edistymisestä sekä alueen väestön, palveluiden ja teollisuuden kehittymisestä. Merkittäviä tekijöitä ovat myös lämmityksen ja liikenteen sähköistyminen sekä sähkön pientuotanto. Suunnitelmaa voi kommentoida toukokuun loppuun saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye