Gummerus

Historiallinen romaani nuijasodasta on teemoiltaan pelottavan ajankohtainen – Paula Havaste pohtii Lieka-teoksessaan sodan julmuutta, sotilaan moraalia ja siviilien kärsimyksiä

Jaa
Historiallisista romaaneistaan tunnetun Paula Havasteen Lieka (Gummerus) on nuoren huoviksi kouluttautuvan miehen kasvukertomus ja sotatarina. Se kuvaa nuijasodan kiihkeitä kuukausia 1500-luvun lopussa, kun kuninkaan sotajoukot kukistavat kapinaan nousseet talonpojat. Kirja muodostaa viime vuonna ilmestyneen Laahuksen kanssa kahden itsenäisen romaanin teosparin, joka tarkastelee nuijasotaa vastakkaisista näkökulmista.
Paula Havaste (kuva: Marek Sabogal)
Paula Havaste (kuva: Marek Sabogal)

Risto lähetetään enon kasvattipojaksi Turkuun, jossa hän pääsee katedraalikouluun kuunteluoppilaaksi. Kun isä saa hankittua hevosen, Risto kouluttautuu huoviksi. Jo ensimmäinen veronkanto muuttaa elämänsuunnan. Toipuessaan onnettomuudesta munkkiveljien luona hän saa uuden nimen: Kristof. Nuijasota kiskaisee Kristofin taisteluihin, ja lopulta hän on todistamassa sodan julminta hetkeä. Kaipaako sota kunnian miestä?

”En osannut kuvitella, kuinka ajankohtainen nuijasotaan sijoittuva teosparini olisi. Romaanit näyttävät kaksi puolta repivästä sodasta: sotilaan ja siviilin. En päästä Lieka-kirjan päähenkilöä helpolla. Huovi Kristof joutuu pohtimaan tarkkaan, mikä on sotilaan moraali ja mikä siviilien asema sodan jaloissa”, Paula Havaste kertoo.

FT, kirjailija Paula Havasteen tavaramerkiksi on muodostunut huolella tehty taustatyö entisaikojen ihmisten elämästä. Hän kirjoittaa suosittuja historiallisia romaaneja sekä tietokirjoja ja työskentelee Heurekassa.

Paula Havaste: Lieka
388 sivua
Ilmestyy myös äänikirjana 19.6., lukija Jussi Lehtonen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja sekä haastattelu-, arvostelukappale- ja kuvapyynnöt:
Eeva Herrainsilta, viestintäpäällikkö, p. 040 514 6360, eeva.herrainsilta@gummerus.fi

Kuvat

Paula Havaste (kuva: Marek Sabogal)
Paula Havaste (kuva: Marek Sabogal)
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 1000 / Käenkuja 3 A
00501 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi

Gummerus

Vuonna 1872 perustettu Gummerus on Suomen vanhin yleiskustantamo. Toteutamme edelleen perustajamme Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Nimitysuutinen: Gummerus vahvistaa suomennetun kaunokirjallisuuden osastoa – Petri Leppänen toimituspäälliköksi ja Leo Taanila kustannustoimittajaksi29.9.2023 11:28:36 EEST | Tiedote

Gummeruksen suomennetun kaunokirjallisuuden osastolle on nimitetty kaksi uutta ammattilaista. Lähes 20 vuotta kirja-alalla työskennellyt Petri Leppänen ryhtyy toimituspäällikkönä rakentamaan Gummeruksen kunnianhimoista käännösfiktiolistaa yhdessä toimituspäällikkö Leenastiina Kakon ja kustantaja Johanna Laitisen kanssa. Leo Taanila aloittaa uudessa tehtävässä suomennetun kaunokirjallisuuden kustannustoimittajana.

Tämän seksikkäämpää ei yleissivistys voi olla! – Silvia Hosseinin mehukas tietokirja vie eroottiselle aikamatkalle länsimaisen kirjallisuuden riettaimpiin kolkkiin26.9.2023 07:55:58 EEST | Tiedote

Kirjallisuuden kiihottava historia (Gummerus) kertoo, miten seksiä ja kuumia tunteita on kuvattu kaunokirjallisuudessa antiikista nykypäivään. Kirjailija ja kirjallisuustoimittaja Silvia Hosseini pohtii teoksessaan, mitä erotiikka, pornografia ja kiihottavat klassikot kertovat aikansa kaunokirjallisista ihanteista, seksuaalimoraalista ja mieltymyksistä – moralisoimatta.

Rehellisyys vai ystävyys? – Pakistanilaissyntyisen Kamila Shamsien uutuusromaani pureutuu ystävyyden, vallan ja siirtolaisuuden teemoihin22.9.2023 08:36:03 EEST | Tiedote

Ystävistä parhain (Gummerus) on Karachissa kasvaneen ja Lontooseen asettuneen Kamila Shamsien tarkkanäköinen kuvaus kahden siirtolaistaustaisen, vaikutusvaltaiseen asemaan nousseen naisen ystävyydestä, 1980-luvun Pakistanista ja nyky-Lontoosta. Shamsien edellinen romaani Joka veljeään vihaa (Gummerus, 2018) sai arvostetun Women’s Prize for Fiction -kirjallisuuspalkinnon. Hänen lukuisia tunnustuksia saaneita teoksiaan on käännetty 34 kielelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme