Tom of Finland – kansallissankarin kotiinpaluu!

Tom of Finlandin eroottiset fantasiapiirustukset ovat seksuaalisten alakulttuurien ja yhteisöjen pysyviä ikoneja, jotka tunnistetaan myös yhä laajenevan katsojakunnan keskuudessa. Huippuunsa estetisoidut ja teknisesti täydellisyyttä hipovat piirustukset ovat vaikuttaneet maailmanlaajuisesti myös muotiin, tuotesuunnitteluun ja trendeihin.
”Yhden pornosta on tullut toisten taidetta”, museonjohtaja Leevi Haapala kirjoittaa esseessään, joka käsittelee kaarinalaissyntyisen, Helsingissä vaikuttaneen mainosmiehen ja muusikon tietä tunnustetuksi taiteilijaksi. Tutkija Kati Mustola on toimittanut taiteilijan biografian. Kuraattori João Laia käsittelee tekstissään Tom of Finlandin luomien hahmojen yhteisöllisyyttä, iloa ja ylpeyttä kruisailukulttuurin näkökulmasta. Tutkija Harri Kalhan artikkeli taustoittaa näiden alkujaan perisuomalaisten miestyyppien maailmanvalloitusta – aina Los Angelesiin asti, jossa sijaitsee nykyään Tom of Finlandin nimeä kantava säätiö. Kuraattori Alvin Lin essee tarkastelee piirustusten radikaalisuutta, hypermaskuliinisuutta ja fetissejä.
Runsaasti kuvitettu kirja esittelee Tom of Finlandin tuotantoa 1950-luvulta alkaen, ja se ilmestyy Nykytaiteen museo Kiasman kokoaman laajan näyttelyn yhteydessä. Mukana on myös uudelleenjulkaistu Prätkäposti-lehdessä vuonna 1990 ilmestynyt kattava elämäkerrallinen haastattelu, joka tehtiin taiteilijan täyttäessä 70 vuotta. Haastattelussa kuuluu taiteilijan oma ääni, ja se taustoittaa hänen homoeroottisen kuvamaailmansa teemoja. Samalla se on aikalaisdokumentti gay-kulttuurin kansainvälistymisestä ja sukupuolivähemmistöjen aseman muutoksista Suomessa yhtenäiskulttuurin aikaan.
Tom of Finland – Rohkea matka | Bold Journey
Toim. Leevi Haapala, João Laia ja Jari-Pekka Vanhala
160 sivua, kielet suomi ja englanti
Parvs ja Nykytaiteen museo Kiasma, 2023
Kirja julkistetaan Nykytaiteen museo Kiasmassa avautuvan Tom of Finland – Rohkea matka -näyttelyn yhteydessä. Näyttely on avoinna 28.4.–29.10.2023.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna KarppanenkustantajaKustannusosakeyhtiö Parvs
Puh:+358 40 684 9188hanna.karppanen@parvs.fiKuvat










Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs
Serlachius-museoiden Taidesauna tarjoaa elämyksen kaikille aisteille13.9.2023 12:14:02 EEST | Tiedote
”Museoon saunomaan? Mitä ihmettä – eihän museoon mennä heiluttamaan vihtaa vaan ihailemaan ylevää taidetta tai pällistelemään vanhoja rukinlapoja?” kirjoittavat Serlachius-museoiden kehitysjohtaja Päivi Viherkoski ja johtaja Pauli Sivonen uunituoreen kirjan esipuheessa.
Emil Cedercreutzin ainutlaatuinen ateljeekoti Harjula esitellään runsaasti kuvitetussa uutuuskirjassa30.8.2023 09:40:58 EEST | Tiedote
Kuvanveistäjä Emil Cedercreutz (1879–1949) rakennutti 1912 valmistuneen taiteilijakotinsa Harjulan Kokemäenjoen rantatöyräälle Harjavaltaan. Runsaasti kuvitettu teos esittelee Harjulaa ympäristöineen sekä luo katsauksen Emil Cedercreutzin elämään taiteilijakodissa ja siellä syntyneeseen taiteeseen.
Maria Matinmikon uutuuskirja "Valohämy" julkistetaan Runokuu-festivaalilla24.8.2023 11:57:21 EEST | Tiedote
Valohämy on kirjailija Maria Matinmikon kaunokirjallinen kuvakirja, jossa sekä tekstit että kuvat osallistuvat kerrontaan täydentäen ja haastaen toisiaan. Valohämy-teoksen ovat kustantaneet yhdessä Kustannusosakeyhtiö Siltala ja Kustannusosakeyhtiö Parvs.
Vertaisarvioitu tiedekirja avaa uusia näkökulmia Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmaan17.8.2023 12:48:52 EEST | Tiedote
Taidehistoria menee metsään! -antologia yhdistää taiteen, tieteen ja museon. Monipuolisessa ja ajankohtaisessa artikkelivalikoimassa käsitellään taiteilijoita, taideteoksia, keräilyä ja taidehistoriaa. Julkaisu aloittaa uuden taidehistorialliseen tutkimukseen perustuvan kirjasarjan. Se valottaa uusista näkökulmista Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmaa, johon kuuluu niin vanhaa eurooppalaista taidetta, Suomen kultakauden taidetta kuin nykytaidettakin.
Mediataiteen ensimmäinen vuosisata Suomessa15.8.2023 12:08:27 EEST | Tiedote
Suomalaisen mediataiteen ensimmäinen vuosisata -antologia on ensimmäinen kattava esitys Suomen mediataiteen monialaisesta kentästä. Teos kartoittaa mediataiteen historiaa alkaen varhaisista kokeilijoista ja keksijöistä 1900-luvun alkupuolella. Mediataiteen lajeista esillä ovat muun muassa video-, valo- ja äänitaide, elektroninen kirjallisuus, digitaalinen ja vuorovaikutteinen taide sekä biotaide.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme