Taideyliopisto

Kuvataideakatemia vahvistaa analogisen opetuksen tutkimusta - Saastamoisen Säätiöltä merkittävä lahjoitus

Jaa
Digitalisaatio on saanut monet korkeakoulut vähentämään perinteisen valo- ja elokuvauksen opetusta ja välineistöä. Kuvataideakatemia ja Saastamoisen Säätiö näkevät, että juuri tässä ajassa analogisen taiteen tutkimukseen on tärkeää panostaa.
Milja Viita: Bambi, 35mm elokuvainstallaatio. Kuva: Veli Granö 2022. Kuvan käytöstä sovittava Kuvaston kautta.
Milja Viita: Bambi, 35mm elokuvainstallaatio. Kuva: Veli Granö 2022. Kuvan käytöstä sovittava Kuvaston kautta.

Taideyliopiston Kuvataideakatemia käynnistää Saastamoisen Säätiön rahoituksella tutkimusprojektin, joka keskittyy analogisen kuvan merkityksiin digitaalisen kuvan aikakaudella.

Analogisilla menetelmillä tarkoitetaan projektissa sekä valokuvaa että liikkuvaa kuvaa ja niihin liittyvää taiteellista työskentelyä, jossa valoherkät materiaalit toimivat kuvan tuottamisenalustana. Valoherkkä materiaali voi olla esimerkiksi iho, filmi tai valokuvapaperi. Tutkimuksessa tarkastellaan siis digitalisaatiota edeltäneitä valokuvan ja liikkuvan kuvan tuottamisen tapoja.

Nykyisessä postdigitaalisessa kuvakulttuurissa analogiset menetelmät saatetaan mieltää toissijaisiksi tai jopa vanhentuneiksi. Kuvataideakatemian dekaani Hanna Johansson kuitenkin näkee, että analogiseen kuvaan pureutumisella on paikka juuri tässä ajassa.

”Käsillä ajatteleminen saa digitaalisessa ajassa uusia merkityksiä. Analogisella kuvalla on oma erityinen materiaalinen todellisuutensa, joka suhteellistaa digitaalisen kuvaston maailman. Käynnistyvän tutkimuksen media-arkeologinen näkökulma syventää näkemystämme aikakautemme kuvallisuudesta”, Johansson sanoo.

Johansson muistuttaa, että yhteiskunnan digitalisoituminen synnyttää lieveilmiöitä, joiden seurauksena ihmisiltä on vaarassa kadota ymmärrys virtuaalisen ja fyysisen todellisuuden eroista. 

Saastamoisen Säätiön rahoituksella palkataan tutkijatohtori

Suomessa korkeakoulut ja yliopistot ovat 1990-luvulta alkaen pitkälti luopuneet analogisen kuvatuotannon välineistöstä ja osaamisesta, vaikka kuvataiteen alueella kiinnostus erilaisiin analogisiin ja erityisesti ekologisiin kuvan tekemisen muotoihin on jatkuvasti vahvistunut. Kuvataideakatemiassa filmipohjaisella työskentelyllä on pitkä perinne ja toimivat puitteet, joita tutkimusprojekti vahvistaa.

”Analogisissa prosesseissa kuvan materiaalisuus ja teknologiasidonnaisuudet tulevat tekijälle näkyville sekä koettavaksi ja avaavat siten toisenlaisia pedagogisia mahdollisuuksia. Siksikin haluamme Kuvataideakatemiassa olla turvaamassa ja vahvistamassa analogisten menetelmien osaamista Suomessa”, Johansson toteaa.

Tutkimusprojektin mahdollistaa Saastamoisen Säätiön 180 000 euron rahoitus, jolla palkataan projektiin tutkijatohtori kolmen vuoden ajaksi. Rekrytointi toteutetaan avoimella kansainvälisellä haulla kesän ja syksyn 2023 aikana, ja projekti käynnistyy vuoden 2024 alussa. Rekrytoitavan tutkijatohtorin työ jakautuu tutkimukseen ja opetukseen ja sijoittuu Kuvataideakatemian tila-aikataiteiden opetusalueelle.

“On ilo huomata, että panostuksemme analogisen opetuksen esiselvitykseen johti tähän kansainvälisestikin merkittävään tutkimushankkeeseen. Pidämme tärkeänä tutkia analogisen kuvan merkitystä digiajassa. Tutkimusprojekti on luonteva jatkumo säätiön aiemmin myöntämälle taiteilijapedagogiikan tutkimukselle”, kommentoi Taideyliopiston yhteistyöstä vastaava Marja Karttunen Saastamoisen Säätiön hallituksesta.

Lisätietoja:
Hanna Johansson, Kuvataideakatemian dekaani
puh. 040 541 9733

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Milja Viita: Bambi, 35mm elokuvainstallaatio. Kuva: Veli Granö 2022. Kuvan käytöstä sovittava Kuvaston kautta.
Milja Viita: Bambi, 35mm elokuvainstallaatio. Kuva: Veli Granö 2022. Kuvan käytöstä sovittava Kuvaston kautta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
PL 1
00097 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén: Heikennykset kansainväliseen yhteistyöhön ovat myös heikennyksiä tieteen ja taiteen tasoon22.9.2023 14:29:35 EEST | Tiedote

Taideyliopisto juhli 10-vuotista taivaltaan lukuvuoden avajaisissa perjantaina 22.9. Rehtori Kaarlo Hildén totesi avajaispuheessaan kansainvälisyyden vaalimisen olevan tärkeää Taideyliopistolle. Taideyliopistosta on kasvanut kymmenessä vuodessa taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen edelläkävijä, joka houkuttelee kasvavassa määrin huippuosaajia myös ulkomailta.

Sibelius-Akatemian DIG.-festivaali avaa näyteikkunan jazzartistien maailmaan Musiikkitalossa 4.–7.10.202321.9.2023 09:58:14 EEST | Tiedote

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian vuosittainen DIG.-jazzfestivaali valtaa Musiikkitalon Black Boxin 4.–7. lokakuuta. Järjestyksessään 19. festivaali esittelee kattauksen huippumuusikoiden konsertteja. Festivaali tarjoaa konserttien lisäksi eturivin paikan kuulla artistien ajatuksia ja mahdollisuuden keskustella heidän kanssaan ajankohtaisista aiheista, kuten laulajan roolista jazzmusiikissa ja alan sukupuolittuneisuudesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme