Kuvataideakatemia vahvistaa analogisen opetuksen tutkimusta - Saastamoisen Säätiöltä merkittävä lahjoitus

Taideyliopiston Kuvataideakatemia käynnistää Saastamoisen Säätiön rahoituksella tutkimusprojektin, joka keskittyy analogisen kuvan merkityksiin digitaalisen kuvan aikakaudella.
Analogisilla menetelmillä tarkoitetaan projektissa sekä valokuvaa että liikkuvaa kuvaa ja niihin liittyvää taiteellista työskentelyä, jossa valoherkät materiaalit toimivat kuvan tuottamisenalustana. Valoherkkä materiaali voi olla esimerkiksi iho, filmi tai valokuvapaperi. Tutkimuksessa tarkastellaan siis digitalisaatiota edeltäneitä valokuvan ja liikkuvan kuvan tuottamisen tapoja.
Nykyisessä postdigitaalisessa kuvakulttuurissa analogiset menetelmät saatetaan mieltää toissijaisiksi tai jopa vanhentuneiksi. Kuvataideakatemian dekaani Hanna Johansson kuitenkin näkee, että analogiseen kuvaan pureutumisella on paikka juuri tässä ajassa.
”Käsillä ajatteleminen saa digitaalisessa ajassa uusia merkityksiä. Analogisella kuvalla on oma erityinen materiaalinen todellisuutensa, joka suhteellistaa digitaalisen kuvaston maailman. Käynnistyvän tutkimuksen media-arkeologinen näkökulma syventää näkemystämme aikakautemme kuvallisuudesta”, Johansson sanoo.
Johansson muistuttaa, että yhteiskunnan digitalisoituminen synnyttää lieveilmiöitä, joiden seurauksena ihmisiltä on vaarassa kadota ymmärrys virtuaalisen ja fyysisen todellisuuden eroista.
Saastamoisen Säätiön rahoituksella palkataan tutkijatohtori
Suomessa korkeakoulut ja yliopistot ovat 1990-luvulta alkaen pitkälti luopuneet analogisen kuvatuotannon välineistöstä ja osaamisesta, vaikka kuvataiteen alueella kiinnostus erilaisiin analogisiin ja erityisesti ekologisiin kuvan tekemisen muotoihin on jatkuvasti vahvistunut. Kuvataideakatemiassa filmipohjaisella työskentelyllä on pitkä perinne ja toimivat puitteet, joita tutkimusprojekti vahvistaa.
”Analogisissa prosesseissa kuvan materiaalisuus ja teknologiasidonnaisuudet tulevat tekijälle näkyville sekä koettavaksi ja avaavat siten toisenlaisia pedagogisia mahdollisuuksia. Siksikin haluamme Kuvataideakatemiassa olla turvaamassa ja vahvistamassa analogisten menetelmien osaamista Suomessa”, Johansson toteaa.
Tutkimusprojektin mahdollistaa Saastamoisen Säätiön 180 000 euron rahoitus, jolla palkataan projektiin tutkijatohtori kolmen vuoden ajaksi. Rekrytointi toteutetaan avoimella kansainvälisellä haulla kesän ja syksyn 2023 aikana, ja projekti käynnistyy vuoden 2024 alussa. Rekrytoitavan tutkijatohtorin työ jakautuu tutkimukseen ja opetukseen ja sijoittuu Kuvataideakatemian tila-aikataiteiden opetusalueelle.
“On ilo huomata, että panostuksemme analogisen opetuksen esiselvitykseen johti tähän kansainvälisestikin merkittävään tutkimushankkeeseen. Pidämme tärkeänä tutkia analogisen kuvan merkitystä digiajassa. Tutkimusprojekti on luonteva jatkumo säätiön aiemmin myöntämälle taiteilijapedagogiikan tutkimukselle”, kommentoi Taideyliopiston yhteistyöstä vastaava Marja Karttunen Saastamoisen Säätiön hallituksesta.
Lisätietoja:
Hanna Johansson, Kuvataideakatemian dekaani
puh. 040 541 9733
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Leena KummuViestinnän asiantuntija
Puh:050 407 5429leena.kummu@uniarts.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Jan-Erik Andersson, Annette Arlander ja Anna Kuoppamäki ovat Taideyliopiston Vuoden alumnit 202322.9.2023 15:30:00 EEST | Tiedote
Vuoden alumnit ovat Taideyliopistosta valmistuneita taiteilijoita ja esikuvia, jotka ovat vahvistaneet toiminnallaan taiteen ja taiteilijakoulutuksen ainutlaatuista arvoa ja merkitystä. Vuoden 2023 alumnit ovat yhteiskunnallisesti vaikuttavia taiteilija-tutkijoita.
Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén: Heikennykset kansainväliseen yhteistyöhön ovat myös heikennyksiä tieteen ja taiteen tasoon22.9.2023 14:29:35 EEST | Tiedote
Taideyliopisto juhli 10-vuotista taivaltaan lukuvuoden avajaisissa perjantaina 22.9. Rehtori Kaarlo Hildén totesi avajaispuheessaan kansainvälisyyden vaalimisen olevan tärkeää Taideyliopistolle. Taideyliopistosta on kasvanut kymmenessä vuodessa taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen edelläkävijä, joka houkuttelee kasvavassa määrin huippuosaajia myös ulkomailta.
Kandinäyttelyssä esillä nykytaiteen monet tekotavat, materiaalit ja aiheet21.9.2023 10:50:00 EEST | Tiedote
Nuorten kuvataiteilijoiden näyttelyssä voi kokea taidetta maalauksesta osallistavaan taiteeseen. Teokset näyttävät suuntia, joihin nuori sukupolvi vie taidetta ja aiheita, jotka he kokevat merkityksellisiksi.
Sibelius-Akatemian DIG.-festivaali avaa näyteikkunan jazzartistien maailmaan Musiikkitalossa 4.–7.10.202321.9.2023 09:58:14 EEST | Tiedote
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian vuosittainen DIG.-jazzfestivaali valtaa Musiikkitalon Black Boxin 4.–7. lokakuuta. Järjestyksessään 19. festivaali esittelee kattauksen huippumuusikoiden konsertteja. Festivaali tarjoaa konserttien lisäksi eturivin paikan kuulla artistien ajatuksia ja mahdollisuuden keskustella heidän kanssaan ajankohtaisista aiheista, kuten laulajan roolista jazzmusiikissa ja alan sukupuolittuneisuudesta.
“Luovan työn ja tekoälyn välille luodaan turhaa vastakkainasettelua” –Tekoälyasiantuntija ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun dekaani keskustelevat tekoälystä Uniarts Festissä 22.9.14.9.2023 04:21:00 EEST | Tiedote
Tekoälyllä on potentiaalia luovan työn kumppanina, sanovat Mikko Koskinen ja Otso Huopaniemi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme