ELY-keskukset

Harkitsetko lämmitysremonttia? Tuhansien eurojen avustus riittää vielä 12 000 öljy- tai maakaasulämmityksen vaihtajalle

Jaa
Jo yli 24 000 suomalaiselle pientalon omistajalle on myönnetty 2 500 tai 4 000 euron avustus öljy- tai maakaasulämmityksestä luopumiseen. Avustushakemukset käsitellään nyt nopeasti, sillä ELY-keskus on onnistunut purkamaan suositun avustuksen aiemman hakemusruuhkan.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on tukenut öljylämmityksen vaihtajia vuodesta 2020 alkaen ja maakaasulämmityksen vaihtajia vuodesta 2022 lähtien. Omakoti- ja paritalojen omistajille tarkoitetut avustukset olleet erittäin suosittuja, minkä vuoksi öljylämmityksen vaihtajien hakemusten käsittelyaika venyi hetkellisesti lähes vuoden mittaiseksi.

"Tällä hetkellä öljylämmityksestä luopuvat saavat avustuspäätöksen noin kahdessa kuukaudessa, ja jono on lyhenemässä edelleen. Maakaasulämmityksestä luopuville päätös tulee noin kuukaudessa. Oman hakemuksen käsittelyä nopeuttaa tuntuvasti, jos hakemuksessa on mukana kaikki tarvittavat liitteet, mukaan lukien valtakirjat esimerkiksi kiinteistön muilta omistajilta, kuten puolisolta", kertoo ryhmäpäällikkö Vesa-Pekka Heikkilä ELY-keskuksesta.

Avustuksen hakeminen käy kätevästi sähköisessä Aluehallinnon asiointipalvelussa.

Remontteja voi toteuttaa syksyyn 2025 saakka

Avustukseen kohdennettuja määrärahoja on jäljellä vielä yli 48 miljoonaa euroa, mikä riittää noin 12 000 hakijalle. Uusimmat, vuoden 2023 määrärahat ovat käytettävissä syksyyn 2025 saakka.

Avustusta voidaan myöntää 4 000 euroa, kun öljylämmityksestä siirrytään maalämpöpumppuun, ilma-vesilämpöpumppuun tai kaukolämpöön. Muihin lämmitysjärjestelmiin siirryttäessä avustusta voidaan myöntää 2 500 euroa.

Avustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että pientalo on ympärivuotisessa asuinkäytössä. Avustuksen saamiseksi öljylämmitysjärjestelmä tulee poistaa kokonaan säiliöineen, ja kaasulämmityksen vaihtajan on poistettava maakaasulaitteisto putkineen. Avustusta ei myönnetä, jos uusi rakennuskohtainen lämmitysjärjestelmä käyttää fossiilisia polttoaineita, kuten öljyä, hiiltä, maakaasua tai turvetta, eikä myöskään siinä tapauksessa, että uusi laitteisto käyttää biokaasua tai -öljyä. Yhteen remonttiin voi saada vain yhtä valtionavustusta tai kotitalousvähennystä.

Hakijoista 71 % on ilmoittanut vaihtavansa fossiilisen lämmityksen vesi-ilmalämpöpumppuun, 19 % on ollut vaihtamassa maalämpöön ja 7 % kaukolämpöön. Pieni osuus hakijoista on päätynyt muihin ratkaisuihin, kuten sähkölämmitykseen, jota on täydennetty usein ilmalämpöpumpulla.

Öljylämmityksen vaihtaja, lue lisää:

Avustus pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi

Usein kysytyt kysymykset

Maakaasulämmityksen vaihtaja, lue lisää:

Avustus pientalon kaasulämmityksestä luopumiseksi

Usein kysytyt kysymykset

Ota yhteyttä:

Ympäristöasioiden asiakaspalvelu

0295 020 900 (ma–pe klo 9–16, pvm/mpm)

ympariston.asiakaspalvelu@ely-keskus.fi

Lisätietoja medialle:

Vesa-Pekka Heikkilä, ryhmäpäällikkö, Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, 0295 036 324, vesa-pekka.heikkila@ely-keskus.fi

Sabina Mäki, erityisasiantuntija, Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, 0295 036 090, sabina.maki@ely-keskus.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Ansökningarna om utvecklingstjänster för företag upphör22.9.2023 12:32:52 EEST | Tiedote

NTM-centralernas Utvecklingstjänster för företag läggs ned i början av 2024 i enlighet med regeringsprogrammet. Ansökningstiden för Analys- och Konsulteringstjänster går ut i alla landskap senast 30.11.2023. I landskapen Västra och Södra Finland upphör dock anslagen redan tidigare. Minst anslag finns till förfogande i Västra Finland, där man inte längre rekommenderar att lämna in nya ansökningar. Ansökningarna behandlas i den ordning de inkommit och tjänsterna beviljas så länge det finns anslag. Under hösten inleds ännu nya utbildningar.

ELY-keskusten Yritysten kehittämispalvelujen haut päättyvät22.9.2023 12:32:52 EEST | Tiedote

ELY-keskusten Yritysten kehittämispalvelut lakkautetaan vuoden 2024 alusta hallitusohjelman mukaisesti. Analyysi- ja Konsultointi-palvelujen haku päättyy kaikissa maakunnissa viimeistään 30.11.2023. Länsi- ja Etelä-Suomen maakunnissa määrärahat kuitenkin loppuvat jo aiemmin. Vähiten määrärahaa on käytettävissä Länsi-Suomessa, jossa uusien hakemusten jättämistä ei enää suositella. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä ja palveluja myönnetään niin kauan kuin määrärahoja riittää. Syksyn aikana on käynnistymässä vielä uusia koulutuksia.

Korjaamisen jalo taito - suunnitteletko vanhan rakennuksesi korjausta?18.9.2023 14:00:33 EEST | Tiedote

Tervetuloa 10.10.2023 Turussa järjestettävään Korjaamisen jalo taito -seminaariin (etäosallistumismahdollisuus). Seminaarissa pureudutaan korjausrakentamisen taidon tarpeisiin ja uhanalaisuuteen. Tapahtuma on suunnattu valtakunnallisesti kaikille rakentamisen ja kiinteistönhuollon parissa toimiville ja alalle aikoville sekä koulutuksen parissa työskenteleville. Ympäristöministeriö osoittaa ELY-keskuksille vuosittain määrärahaa jaettavaksi avustuksina rakennusperinnön hoitoon. Tänä vuonna rakennusperinnön hoidon avustusten haku käynnistyy 17.10.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme