Rakennusliiton Harjuniemi: Ajatusta kaksivuotisesta ammattikoulutuksesta ei tule hylätä
Esimerkiksi rakennusalan osalta toisen asteen ammatillinen koulutus on edelleen käymistilassa, mikä alkoi jo Sipilän hallituksen massiivisesta koulutusbudjetin leikkauksesta. Sen jälkeen koulutukseen on palautettu rahaa, mutta liian monet opiskelijat keskeyttävät edelleen opintonsa. Koulupäivät ja -viikot ovat rikkonaisia ja poissaolot yleisiä, mikä entisestään heikentää opiskelumotivaatiota. Yrityksistä tulevan palautteen perusteella valmistuvilla opiskelijoilla on puutteita jopa perustason ammatillisissa taidoissa.
– Jos sama raha käytettäisiin laadukkaampaan ja tiiviimpään opetukseen kaksivuotisessa koulutuksessa, säilyisi opiskelijoiden motivaatio paremmin, keskeyttämiset vähenisivät ja myös oppiminen paranisi. Säästöä puolestaan syntyisi siitä, kun koulusta siirryttäisiin työelämään vuotta aiemmin, Harjuniemi uskoo.
Myös vaihtoehtoja kaksi- tai kolmivuotiselle koulutukselle löytyy.
– Rakennusalalla kokeiltu 2+1-malli on osoittautunut hyväksi. Siinä käydään reippaasti kaksivuotiset opinnot ja mennään vuodeksi yritykseen oppisopimukseen, Harjuniemi sanoo.
Jopa toiselta asteelta yliopistoon yltävä opintopolku on merkittävä mahdollisuus nykyisessä muuttuvassa opintoympäristössä ja työelämässä. Toisen asteen opiskelijoiden mahdollisuus jatko-opintoihin olisikin turvattava myös kaksivuotisen koulutuksen yhteydessä. Tämä on mahdollista rakentamalla opintosiltoja koulutusten välille tai sisällyttämällä toisen asteen opetukseen vapaaehtoinen mahdollisuus yleissivistävien opintojen suorittamiseen.
– Itse asiassa monissa ammattikorkeakouluissa on jo olemassa siltaopintoja helpottamaan ylemmälle opintoasteelle siirtymistä, Harjuniemi muistuttaa.
Vähintäänkin koulutuskeskustelussa pitäisi laajentaa keskustelijoiden piiriä ottamalla mukaan kaikki asianosaiset.
– Keskustelussa ovat tähän mennessä olleet äänessä ainakin opettajien edustajat, ammattiliitot, tutkijat ja poliitikot. Olisi reilua kuulla myös ammatillisten aineiden opiskelijoiden mielipide heitä itseään koskevassa asiassa. Myös yrityksillä on kokemusperäistä tietoa toisen asteen koulutuksen tuloksista.
Yhteyshenkilöt
Matti Harjuniemipuheenjohtaja
Puh:040 631 6516matti.harjuniemi@rakennusliitto.fiJanne Mäkinenviestintäpäällikkö
Puh:040 352 1161janne.makinen@rakennusliitto.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta

Siltasaarenkatu 4
00530 HELSINKI
020 774 003 (puhelinvaihde)http://www.rakennusliitto.fi
Rakennusliitto on 66 000 rakentajan muodostama SAK:lainen ammattiliitto. Liitto pyrkii turvaamaan ja parantamaan jäsentensä työoloja ja palkkausta. Liitto solmii rakennusalojen yleissitovat työehtosopimukset.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rakennusliitto ry
Rakennusliiton Palonen: Viranomaiset lietsovat rakentajien työttömyyttä29.9.2023 12:09:33 EEST | Tiedote
Rakennusalan suhdanne synkkenee syksyn edetessä, ja alan työttömyys on voimakkaassa kasvussa. Lomautusten ja ehdollisten irtisanomisten määrä tulee entisestään kasvamaan, kun meneillään olevat rakennuskohteet talven lähestyessä valmistuvat. Rakennusteollisuus RT:n tuoreen suhdannekatsauksen mukaan vapaarahoitteisen asuntotuotannon määrä romahtaa tänä vuonna jopa 80 % edelliseen vuoteen verrattuna.
Työsuhteita naamioitu yrittäjyydeksi espoolaisella rakennustyömaalla25.8.2023 08:53:01 EEST | Tiedote
Hausia Oy:n pääurakoimalla työmaalla Espoossa on laatoitustöistä vastaavan aliurakoitsijan Laatoitus ja Saneeraus Ra-Ve Oy:n alaisuudessa toiminut ukrainalaisia sotapakolaisia, joiden työsuhteet oli naamioitu kevytyrittäjyydeksi. Laatoittajat oli tilattu töihin Dineder Oy:ltä. Pääurakoitsijalle laatoittajat oli esitelty Free laskutus Oy:n työntekijöinä.
Rakennusliitto nostaa järjestöllistä valmiutta24.8.2023 14:34:25 EEST | Tiedote
Rakennusliiton hallitus käsitteli kokouksessaan torstaina laajasti ajankohtaista poliittista tilannetta. Pääministeri Orpon hallituksen ohjelman yksiselitteinen tavoite on tavallisten työntekijöiden toimeentulon heikentäminen, liiton hallitus totesi. Tavoitteeseen pyritään heikentämällä ammattiyhdistysliikkeen mahdollisuuksia puolustaa jäseniään.
Rakennusliiton puheenjohtaja Kimmo Palonen: Hallitus rankaisee syyttömiä19.6.2023 08:45:53 EEST | Tiedote
Uusi hallitusohjelma herättää vakavan huolen palkansaajien asemasta. Hallitus haluaa helpottaa irtisanomista ja heikentää työttömyysturvaa. Samalla se pyrkii monin tavoin heikentämään ammattiyhdistysliikkeen mahdollisuutta puolustaa jäseniään.
Rakennusliiton hallitus: Työvoiman saatavuusharkinta palautettava, muutosturvaa myös rakentajille9.6.2023 12:59:56 EEST | Tiedote
Rakentaminen on suhdannekuopassa ja uusien aloitusten määrä on valahtanut edellisen taantuman tasolle. Rakentajien työllisyys on heikentynyt ja näyttää muuttuvan kesän edetessä kriittiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme