Vihreät Euroopan parlamentissa

Heidi Hautala: yritysvastuudirektiivistä lupaava kompromissi parlamentissa

Jaa
Euroopan parlamentin oikeudellisten asioiden valiokunta hyväksyi tänään yritysvastuudirektiiviä koskevan mietinnön. Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala on tyytyväinen valiokunnassa saavutettuun neuvottelutulokseen. Parlamentin kanta yritysvastuudirektiiviin hyväksytään lopullisesti toukokuun toisessa täysistunnossa.

– Oikeudellisten asioiden valiokunta teki komission esitykseen lukuisia parannuksia, jotka tuovat lakiesityksen paremmin linjaan YK:n yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia koskevien ohjaavien periaatteiden kanssa. Ennakoitava ja johdonmukainen, kansainvälisiin linjauksiin pohjautuva lainsäädäntö on yritysten etu, Heidi Hautala sanoo.

– Valiokunta esittää parlamentin kannaksi, että lainsäädännön tulee kattaa yritykset, joiden henkilöstömäärä on vähintään 250 ja vuotuinen liikevaihto yli 40 miljoonaa euroa. Tämä on merkittävä laajennus komission suuryrityksiin rajoittuvaan esitykseen verrattuna.

– Mietinnössä painottuvat myös yritysten velvollisuus puuttua toimintansa ilmastovaikutuksiin, erityisen huolellisuuden noudattaminen konfliktialueille sijoittuvassa yritystoiminnassa sekä sidosryhmien kattava osallistuminen huolellisuuvelvoitteen toimeenpanoon, Heidi Hautala sanoo.

Yritysvastuudirektiiviä koskeva mietintö etenee seuraavaksi parlamentin täysistunnon käsittelyyn. Mietinnöstä äänestetään viikolla 22 alkavassa täysistunnossa, jonka jälkeen alkavat parlamentin, neuvoston ja komission väliset kolmikantaneuvottelut direktiivin lopullisesta sisällöstä.

– Yritysvastuudirektiivi on keskeinen osa historiallista murrosta, joka tulevina vuosina määrittelee uudelleen yritysten vastuut ja velvollisuudet ihmisoikeuksien ja ympäristön kunnioittamisessa. Niin suurten kuin pientenkin yritysten on viimeistään nyt hyvä kartoittaa liiketoimintansa ja arvoketjujensa ihmisoikeus- ja ympäristövaikutukset, ja varautua tulevaan lainsäädäntöön, Heidi Hautala sanoo.

MEP Heidi Hautala toimii vihreiden varjoesittelijänä lakiesityksestä vastaavassa oikeudellisten asioiden valiokunnassa sekä mietintöön osallistuvassa ihmisoikeuksien alivaliokunnassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Vihreät Euroopan parlamentissa
Vihreät Euroopan parlamentissaTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät Euroopan parlamentissa

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme