Suomen Akatemia

Droonit ja tekoäly metsän kuntoselvityksen apuna

Jaa
Paikkatietokeskuksen ja Jyväskylän yliopiston muodostama sekä Suomen Akatemian rahoittama ASPECT-tutkimuskonsortio on kehittänyt autonomisen kuvantavaan spektroskopiaan ja tekoälyyn perustuvan droonipohjaisen mittausmenetelmän puiden kunnon analysointiin.

Autonomisten miehittämättömien lennokkien eli droonien käyttö yleistyy nopeasti kaikkialla maailmassa. Drooniin asennettavat kamerat ja sensorit yhdistettynä tekoälyyn tekevät droonista älykkään mittalaitteen. Älykkäät robottidroonit voivat kerätä tietoa ympäristöstä tehokkaasti ja turvallisesti.

Metsän ja puiden terveyden mittaamiseen on suuri tarve

Monien taloudellisten ja sosiaalisten vaikutusten ohella metsät ovat tärkeässä roolissa ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Toisaalta ilmastonmuutos lisää metsiin kohdistuvia riskejä. Ilmasto jatkaa lämpenemistä, jolloin lämpötilasta riippuvaiset tuhohyönteiset ja taudit leviävät. Lisääntyvä kuivuus heikentää puustoa. Myrskyt ja metsäpalot tuhoavat ja heikentävät metsiä.

Metsän kunnon tunteminen on perusta paremmalle metsänhoidolle ja tuhojen hallinnalle. Droonien avulla metsän kuntoa voidaan mitata yksittäisen puun tarkkuudella. Tarkka mittaustieto mahdollistaa muun muassa varhaisten häiriöiden tunnistamisen ja hoitotarpeen määrittämisen.

ASPECT-hanke keskittyi erityisesti kuusia tappaviin kirjanpainajiin, jotka ovat tällä hetkellä yksi suurimmista riskeistä boreaalisille metsille. Kirjanpainajat ovat aiheuttaneet laajoja metsätuhoja vuodesta 2015 lähtien Keski-Euroopassa ja vuodesta 2018 lähtien Etelä-Ruotsissa. Suomeen laajat kirjanpainajatuhot etenivät vuonna 2022, ja ne ovat aiheuttaneet merkittävää puustokuolemaa erityisesti Etelä- ja Kaakkois-Suomessa. Tämä on vasta alkua, koska ilmasto jatkaa lämpenemistään seuraavat sata vuotta. Suomessa pienikin lämpeneminen johtaa kirjanpainajan toisen saman vuotisen sukupolven syntymiseen, mikä aiheuttaa räjähdysmäisen populaatioiden kasvun.

Puun kunnon mittaaminen droonilla

Kirjanpainajaiskemän vaikutuksesta kuusen neulasten väri muuttuu vihreästä keltaiseksi, punaiseksi ja lopuksi harmaaksi, mikä voidaan havaita metsän yläpuolella lentävällä droonilla. Hankkeessa puiden kuntoa mitattiin erilaisilla kameroilla. Tarkimmat mittaukset tehtiin hyperspektrikameroilla, jotka tuottivat puiden latvuksista senttitarkkoja hyperspektrikuvia.

ASPECT-hankkeen tulokset osoittivat, että uudet syväoppivat tekoälymenetelmät pystyvät tunnistamaan puulajit ja löytämään terveet, kuolleet ja värioireiset puut jopa tavallisista värikuvista.

Lisäksi hanke osoitti, että tarkat hyperspektrikamerat havaitsivat varhaisessa vaiheessa pieniä muutoksia neulasten spektrivasteessa, ja tuottivat näin aikaisen tiedon kuusen terveydentilan muutoksesta.

Kehitetyt menetelmät mahdollistavat edullisen puiden kunnon mittauksen sekä myös muiden kuin kirjanpainajien aiheuttamien häiriöiden havaitsemisen. ASPECT-hankkeessa on myös selvitetty lannoitustarpeen tunnistamista sekä kehitetty menetelmiä ennalta määrittämättömien poikkeamien tunnistamiseen.

Tutkimushanketta on rahoitettu Suomen Akatemian ICT 2023 -ohjelmasta. Tässä kymmenvuotisessa ohjelmassa on pyritty ICT:n laaja-alaisen kansalliseen ja kansainväliseen hyödyntämiseen. Ohjelma kokoaa yhteen yliopistot, tutkimuslaitokset, yritykset ja rahoittajat.

Lisätietoja:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomen Akatemian viestintä
viestintäasiantuntija Vesa Varpula
p. 029 533 5131
vesa.varpula(at)aka.fi

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2023 rahoitamme tutkimusta lähes 505 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Uudistettu akatemiatutkijan tehtävän rahoitus saavutti kohderyhmänsä – akatemiahankkeiden rahoitus lisääntyi20.6.2023 14:08:56 EEST | Tiedote

Suomen Akatemia rahoittaa 153 uudistetun akatemiatutkijan tehtävän rahoituksen saajaa. Rahoituksen sai 15 prosenttia hakijoista. Uudistettu rahoitus oli ensimmäistä kertaa haettavana viime vuoden syyshaussa. Akatemiatutkija on lupaava nuoren tutkijasukupolven tutkija. Tehtävä on tarkoitettu urallaan nopeasti edenneiden nuoren tutkijasukupolven tutkijoiden tukemiseksi, jotta he voivat pätevöityä ja edetä merkittävästi urallaan.

Strategisen tutkimuksen teema-aloitteessa syvennytään veteen ja vesivaroihin sekä työn ja maahanmuuton vuorovaikutuksiin13.6.2023 09:10:05 EEST | Tiedote

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) ehdottaa valtioneuvostolle kahta teemaa vuonna 2024 käynnistettäville, kuusivuotisille strategisen tutkimuksen ohjelmille. Neuvoston ehdotukset uusiksi strategisen tutkimuksen ohjelmien teemoiksi ovat: Vesi hyvinvoinnin, turvan ja rauhan elementtinä sekä Maahanmuuton, työn ja hyvinvoinnin vuorovaikutukset tulevaisuuden Suomessa. Tutkimusteemoja läpileikkaavaksi painopisteeksi ehdotetaan demokratiaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme