Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan jokivarsilla asukkaiden on syytä varautua kevättulviin

Jaa
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja Tulvakeskuksen kevättulvatiedote 25.4.2023.

Pohjois-Pohjanmaan tulvaennuste on muuttunut merkittävästi säätilan muutoksen vuoksi. Tällä viikolla sää lämpiää nopeasti, jonka myötä vesistön varsilla olevat lumet tulevat sulamaan. Lisäksi torstain ja perjantain aikana laaja sadealue kulkee Pohjois-Pohjanmaan ylitse. Sääennusteessa viikon sadekertymä vaihtelee sisämaan 15 millimetristä rannikon 50 millimetriin saakka. Mikäli sateet toteutuvat ennusteen yläpään mukaisesti, tulvahuipusta tulee monessa vesistössä keskimääräistä suurempi.

ELY-keskus kehottaa jokivarsien asukkaita ja kiinteistön omistajia seuraamaan tulvatilannetta ja varautumaan siihen tarpeen mukaan. Irtotavara kannattaa kerätä pois tulvan tieltä ja alavilla paikoilla kannattaa mahdollisesti myös varautua rakennusten suojaamiseen.

Tähän mennessä jäät ovat liikkuneet ja osittain lähteneet Kala-, Pyhä- ja Siikajoen vesistöissä. Aiemmin suoritettujen jäämittausten perusteella jäljellä olevat jokijäät ovat heikkoja. Jääruuhkien ja jääpatojen muodostuminen on kuitenkin vielä mahdollista mm. Temmes- ja Kiiminkijoella.

Jokialueiden vesitilanteisiin ja tulvaennusteisiin voi tutustua vesi.fi-palvelussa:

  • Lestijoki, tulvahuippu tulevana viikonloppuna. Noin kerran kymmenessä vuodessa toistuva tulva.
  • Kalajoki, tulevana viikonloppuna. Keskimääräinen tai keskimääräistä suurempi tulva.
  • Pyhäjoki, tulevana viikonloppuna. Noin kerran kymmenessä vuodessa toistuva tulva. Yksittäisiä rakennuksia vaarassa.
  • Siikajoki, tulvahuippu tulevana viikonloppuna. Harjunnivassa vahinkoraja 200m3/s ylitetään. Lomarakennuksia ja asuinrakennus vaarassa.
  • Pattijoki, tulvahuippu tulevana viikonloppuna. Vesi voi nousta joihinkin rakennuksiin jokivarressa. Tulva pyritään pidättämään Haapajärven avulla.
  • Temmesjoki, tulvahuippu tulevana viikonloppuna. Kerran kahdessakymmenessä vuodessa toistuva tulva.
  • Oulujoki, jäätön. Virtaamahuippu huhtikuun lopussa.
  • Kiiminkijoki, tulvahuippu toukokuun alussa. Keskimääräinen tulva.
  • Iijoki, Pudasjärven tulvahuippu toukokuun keskivaiheella. Keskimääräinen tulva.
  • Kuivajoki, tulvahuippu tulevana viikonloppuna tai ensi viikon alussa. Keskimääräinen tulva.

Vesitilanne ja ennusteet verkossa:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Säännöstely (Kala- ja Pyhäjoki):
vesitalousasiantuntija Mikko Hinkkanen, p. 0295 038 817, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Vesitilanne, ennusteet, ja säännöstely (Siika-, Patti- ja Kuivajoki): vesitalousasiantuntija Riku Eskelinen, p. 050 351 1927, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Tulvantorjuntatoimenpiteet: johtava vesitalousasiantuntija Timo Karjalainen, p. 0295 038 341, etunimi.k.sukunimi@ely-keskus.fi


Valtakunnallinen tulvakeskus:
vesistömallin ennusteet Harri Myllyniemi, p. 0295 251 439, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi,
ryhmäpäällikkö Ari Koistinen, p. 0295 251 287, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Kasviplanktonin kevätkukinta värjäsi vettä Oulun edustalla merialueella12.4.2024 15:57:19 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus selvitti Oulun edustan merialueelta Kuivasmereltä Taskisenrannasta tehtyä vesistöhaittailmoitusta. Ilmoituksen mukainen ruskea vesi, haju ja verkkojen limoittuminen johtui todennäköisesti kasviplanktonin kevätkukinnasta. Kasviplanktonlevät voivat lisääntyä massoittain jään alla, kun valon määrä lisääntyy ja ravinteita on riittävästi. Kevätkukinta voi värjätä veden ruskeaksi tai punertavaksi ja sotkea verkkoja. Maalis- ja huhtikuun alun näytteissä vedenlaatu oli talviajalle tyypillinen. Pitkästä jäätalvesta huolimatta happitilanne oli syvemmillä alueilla hyvä. Matalaa ranta-aluetta on kuitenkin paljon ja vedenvaihtuvuudeltaan rajoitetuilla alueilla happitilanne on voinut heikentyä, mikä on voinut aiheuttaa hajuja ja kuplimista avannosta. Voimakkain kasviplanktonin kevätkukinta lienee ajoittunut maalis- ja huhtikuun näytteenottojen väliin. Vesinäytteiden ja vedenlaatutulosten osalta täytyy huomioida, että ne kertovat aina näytteenottohetken tilanteen. Vesist

ELY-keskus selvittää mahdollista vesistöhaittaa Taskisenrannassa Oulussa5.4.2024 13:25:04 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus selvittää mahdollista vesistöhaittaa Taskisenrannassa Oulussa. ELY-keskukselle on tehty vesistöhaittailmoitus 22.3. Taskisenrannan ja Kuivasmeren alueelta. Alueella on tehty havaintoja ruskeasta vedestä sekä kalaverkkojen mukana tulevasta ruskeasta ja pahanhajuisesta aineksesta. Ilmoituksen jälkeen ELY-keskukselle on myös tullut muita yhteydenottoja vesistöhaitasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye