Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Korkeakoulujen aloituspaikkoja tarvitaan koko maan osaajapulan ratkaisemiseksi

Jaa
OAJ kannattaa korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämistä niin, että tulevaisuudessa vähintään 50 prosentilla nuorista aikuisista on korkeakoulututkinto. Monilla aloilla vallitsee osaajapula, ja tarvitsemme osaajia ja kelpoisia opettajia koko maahan, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto toteaa.

Korkeakoulutusta on oltava tarjolla valtakunnallisesti. Samaten on varmistettava, että kelpoisia opettajia on saatavilla kaikille koulutusasteille. Koulutus ja tutkimus on tärkeää kuntien elinvoimaisuuden kannalta myös kasvukeskusten ulkopuolella. Näin muistuttaa puheenjohtaja Katarina Murto.

Työelämä tarvitsee ammatillisesta koulutuksesta valmistuneiden osaajien lisäksi entistä enemmän erilaisia tutkimus- ja työelämäpainotteisia korkeakoulututkintoja sekä näin rakentunutta tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa (TKI), jota yliopistot ja ammattikorkeakoulut tarjoavat.

- Ammattikorkeakouluilla ja yliopistoilla on suuri merkitys alueiden elinvoimaisuudelle. Korkeakoulujen omaleimainen ja toisiaan tukeva toiminta vahvistaa yhteiskuntaamme ja osaamistamme niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisesti. 

Tarvitsemme lisäksi koulutus- ja työperusteista maahanmuuttoa.

Koulutuksen rahoitusvaje paikattava

- Pelkkä korkeakoulujen aloituspaikkalisäys ei kuitenkaan riitä, ellemme huolehdi koko koulutusketjusta. Kaikki lähtee laadukkaasta varhaiskasvatuksesta ja siitä, että lapset ja nuoret saavat tarvitsemansa tuen sekä kelpoisen opettajan antamaa opetusta ja ohjausta koko koulutuspolun ajan. Sekä lukiosta että ammattikoulusta on saatava hyvät jatko-opintoedellytykset korkea-asteelle, Murto tähdentää.

- Koulutusjärjestelmän rahoitusvajeen korjaaminen on kohtalonkysymys. Uudella hallituksella on viimeinen mahdollisuus kääntää kurssi ja investoida koulutukseen. Panostuksia tarvitaan kaikilla koulutusasteilla. Rahoituksen siirtely koulutusasteiden välillä olisi kestämätön ratkaisu, eikä korjaa rahoitusvajetta.

Korkeakoulujen kehittämisen turvaa parhaiten vakaa ja ennustettava, riittävän korkea perusrahoitus.

Korkeakoulutettujen nuorten aikuisten osuuden nostaminen edellyttää, että uudet korkeakoulujen opiskelupaikat kohdentuvat korkeakoulujen välillä oikeudenmukaisesti. Ne on myös resursoitava täysimääräisesti. Tämä tarkoittaa rahoitustason nostamista noin 200 miljoonalla eurolla vuosittain.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
PL 20
00520 Helsinki

http://www.oaj.fi

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on maailman ainoa työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

OAJ selvitti: Vain murto-osa opettajista kokee työtään arvostettavan26.9.2023 07:45:00 EEST | Tiedote

Vain joka kymmenes opettaja on täysin sitä mieltä, että hänen ammattitaitoaan ja työtään arvostetaan yhteiskunnassa, selviää OAJ:n kyselystä. Tämän arvostusvajeen paikkaamiseen tarvitaan pitkäjänteistä resurssien vahvistamista, OAJ:n puheenjohtaja Katarina murto sanoo. Hän korostaa OAJ:n merkitystä edessä olevien yhteiskunnallisten muutosten ennakoijana ja laadukkaan koulutusjärjestelmän turvaajana.

Kolme tutkimuslaitosta, Karvi ja OAJ vaativat: Opettajarekisterin perustamista jatkettava22.9.2023 14:30:00 EEST | Tiedote

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos, Kansallinen koulutuksen arviointikeskus, Koulutuksen tutkimuslaitos, Työn ja talouden tutkimus LABORE sekä OAJ ovat pettyneitä siitä, että budjettiriihessä ei linjattu opettajarekisterin perustamisesta. Yhdessä ne esittävät, että hallitus jatkaa opettajarekisterin perustamista, jotta olisi mahdollista esimerkiksi kohdentaa opettajankoulutuksen aloituspaikkoja todellisen tarpeen mukaisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme