Akavan Erityisalat

Akavan Erityisalat ja Nuoli: Nuorisotyön resurssit on määriteltävä nuorisolaissa

Jaa

Nuorisolakiin on kirjattava, kuinka paljon resursseja kunnan on käytettävä nuorisotyöhön. Lakiin tulee määritellä mm. henkilömitoitus ja nuorisotyöhön käytettävä budjetti, esittää Nuoriso- ja Liikunta-alan asiantuntijat (Nuoli) ry. Nuoli on Akavan Erityisalojen jäsenjärjestö.

Nuorisopalveluiden osuus kunnan budjetista voi vaihdella nollan ja 5 prosentin välillä. (Kuva: Kerttu Penttilä)
Nuorisopalveluiden osuus kunnan budjetista voi vaihdella nollan ja 5 prosentin välillä. (Kuva: Kerttu Penttilä)

Tällä hetkellä nuorisolaki määrittää keinot nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi, muttei velvoita kuntia resursoimaan riittävästi nuorisotyöhön. Monissa kunnissa nuorisopanostukset jäävätkin täysin riiittämättömiksi, osassa vain juhlapuheen tasolle. Tilanne tulee korjata vahvistamalla nuorisolakia, sanoo Harri Liikala Nuoriso- ja Liikunta-alan asiantuntijoista.

- Kunnan budjetista nuorisopalveluiden osuus voi vaihdella nollan ja 5 prosentin välillä. Yhden nuorisotyöntekijän työn varassa voi olla satoja lapsia ja nuoria, Liikala sanoo.

- Nuorisotyön aliresursointi näkyy nuorisotyön laadun heikentymisenä, nuorisotyöntekijöiden uupumisena, työturvallisuuden ongelmina, asiantuntemuksen poisvirtaamisena alalta ja alan alhaisena ansiotasona.

Nuoriso- ja Liikunta-alan asiantuntijat ehdottaa, että nuorisolakiin otetaan tulevalla hallituskaudella

1. sitovaksi nuorisotoimen tai -palveluiden mitoitukseksi kunnille vähintään 1 % määräraha suhteessa koko kunnan budjettiin

2. ehto, jonka mukaan kuntien nuorisopalveluin järjestämiseen tarkoitetut valtionosuudet, jotka maksetaan jokaisesta alle 29-vuotiaasta, on myös tosiasiallisesti käytettävä nuorisopalveluihin

3. henkilöstömitoitus suhteessa nuorten määrään avointen ovien toiminnassa, leireillä ja muussa ryhmätoiminnassa, kunnissa ja yksityisellä sektorilla

4. ehto, jonka mukaan ammattinimikkeen on vastattava työtehtävän vaativuustasoa; esimerkiksi ammattitehtävissä nuoriso-ohjaaja tai nuorisonohjaaja ja vaativissa ammattitehtävissä nuorisotyöntekijä, erityisnuorisotyöntekijä tai etsivä nuorisotyöntekijä.


Hallitustunnustelija Petteri Orpo nosti eduskuntaryhmille 14.4.2023 esittämissään kysymyksissä esille  lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin sekä nuorten syrjäytymisen torjumisen.

- Maamme tulevan hallituksen on vahvennettava nuorisolakia, jotta nuorten syrjäytymiseen päästään nuorisotyön keinoin kiinni käytännössä. Ilman lain velvoittamaa resursointia tämä ei onnistu, sanoo Elin Blomqvist-Valtonen Akavan Erityisaloista.

Lisätietoja:

Harri Liikala, puheenjohtaja, Nuoriso- ja Liikunta-alan asiantuntijat, puh. 045 187 7979, harri.liikala@nuoli.info

Lisätiedot ja tilastot nuorisoalan resursseista: Petteri Piirainen, toiminnanjohtaja, Nuoriso- ja Liikunta-alan asiantuntijat, puh. 045 894 5757, petteri.piirainen@nuoli.info

Elin Blomqvist-Valtonen, yhteiskuntasuhteiden päällikkö, Akavan Erityisalat, puh. 040 775 3040, elin.blomqvist-valtonen@akavanerityisalat.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäpäällikkö Anna Joutsenniemi, Akavan Erityisalat, puh. 040 2525 8282

Liitteet

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akavan Erityisalat

Suomen Suuhygienistiliitto: Suuhygienistin toimenpiteet saatava korotetun Kela-korvauksen piiriin9.11.2023 09:15:00 EET | Tiedote

Kansalaisia on tärkeää ohjata ylläpitämään suunsa terveyttä, jotta korjaavaa hoitoa tarvitaan vähemmän. Sen vuoksi potilaan tulee saada korotettua Kela-korvausta myös suuhygienistin toteuttamasta ehkäisevästä hoidosta, Suomen Suuhygienistiliitto vaatii. Liiton mielestä Kela-korvausta tulee saada myös ilman hammaslääkärin lähetettä. Suomen Suuhygienistiliitto SSHL ry on Akavan Erityisalojen jäsenjärjestö.

Akavan Erityisalat: Jäsenistöltä tyrmäys työelämäheikennyksille8.11.2023 13:00:00 EET | Tiedote

Akavan Erityisalojen jäsenkyselyssä 39 prosenttia ilmoittaa valmiudestaan poliittiseen lakkoon vastatoimena maan hallituksen työelämä- ja työttömyysturvaheikennyksille. Vain 8 prosenttia pitää maan hallituksen kaavailuja perusteltuina. Akavan Erityisalojen hallitus kehottaa jäseniä osallistumaan jo ilmoitettuihin lakkoihin ja Helsingissä 18.11. järjestettävään STTK:n Kohtuus kaikessa -mielenilmaukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme