Nuorten yrittäjyys ja talous NYT

Yhä useampi nuori aikoo hakea kesätöihin, myönteinen asenne työelämää kohtaan lisää kesätyöhaluja

Jaa
Yhä useampi yhdeksäsluokkalainen ja toisen asteen opiskelija aikoo hakea tänä vuonna kesätöihin. Talous ja nuoret TATin kesätyökyselyn yli 6000 vastaajasta 71 prosenttia kertoi aikovansa hakea työpaikkaa kesäksi. Vuonna 2022 68 prosenttia ja vuonna 2021 65 prosenttia nuorista aikoi hakea kesätöihin.

Innokkaimpia kesätöiden hakijoita ovat tytöt (74 %), lukiolaiset (79 %), yrittäjyydestä kiinnostuneet (79 %), nuoret, joilla on säännöllinen harrastus (74 %) ja ne nuoret, jotka kokivat TET-jaksonsa olleen erittäin hyödyllinen (81 %). Koulumenestys ei vaikuta, vaan alle 7 ja yli 9 lukuaineiden keskiarvon omaavat hakevat töitä yhtä innokkaasti.

Sen sijaan vastaajat, jotka ilmoittivat sukupuolekseen muu, hakevat kesätöitä selvästi vähemmän eli heistä 59 prosenttia aikoi hakea töitä. Ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevista kesätöihin aikoo hakea 70 % vastaajista. Ne nuoret, jotka eivät koe kuuluvansa suomalaiseen yhteiskuntaan, hakevat kesätöihin selvästi muita harvemmin.

Myönteiset työelämäasenteet ja usko omiin kykyihin vaikuttavat erittäin myönteisesti aikomukseen hakea kesätöitä

Niistä nuorista, jotka odottavat erityisen innolla työelämään pääsyä, peräti 81 prosenttia kertoo hakeutuvansa kesätöihin. Myös väitteet ”Uskon löytävänsä työelämästä itselleni sopivan paikan tulevaisuudessa” ja ”Koen, että minulla on sellaiset tiedot ja taidot, joilla menestyä työelämässä” olivat voimakkaasti yhteydessä aikomukseen hakea kesätöitä.

Niistä nuorista, jotka eivät usko löytävänsä työelämästä tulevaisuudesta itselleen sopivaa paikkaa, vain 44 % aikoo hakea kesätöitä. Myös nuoret, jotka arvostavat vapaa-aikaa enemmän kuin panostamista työelämään, hakeutuvat muita vähemmän kesätöihin (62%).

– Myönteisten työelämäasenteiden yhteys kesätöihin hakeutumiseen alleviivaa koulumaailman ja työelämän välisen yhteistyön merkitystä. Nuoret haluavat lisää tietoa työelämästä ja myönteisillä kokemuksilla - kuten onnistuneella TET-jaksolla tai kesätyökokemuksella - voi olla valtava merkitys nuoren käsitykseen työelämästä, arvioi Talous ja nuoret TATin työelämäasiantuntija Riikka Ahonvala.

– Erityisen huolestuttavaa on niiden nuorten tilanne, jotka eivät koe kuuluvansa suomalaiseen yhteiskuntaan. Meidän on varmistettava, että jokainen nuori saa myönteisiä kokemuksia työelämästä esimerkiksi koulun ja TETin kautta ja kokee, että työelämä on myös häntä varten.

Talous ja nuoret TATin kesätyökyselyn toteutti Taloustutkimus ja aineiston keruu tapahtui 4.2.–30.3. välisenä aikana. Kysely toteutettiin yhteistyössä LähiTapiolan kanssa. Vastaajia oli 6027, joista puolet opiskeli yläkoulussa ja puolet toisella asteella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Nuorten yrittäjyys ja talous NYT
Nuorten yrittäjyys ja talous NYT
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://nuortennyt.fi/

Talous ja nuoret TATin tavoitteena on tarjota lapsille ja nuorille oppimiskokonaisuuksia ja kokemuksia työelämästä, taloudesta ja yrittäjyydestä. Peräti 88 % 6.-luokkalaisista ja 84 % 9.-luokkalaisista suorittaa osana opetusta TATin Yrityskylä-oppimiskokonaisuuden, johon kuuluu työpäivä pienoisyhteiskunnassa ja yritystoimintasimulaatio peliareenalla.

Talous ja nuoret TAT ry ja Nuori Yrittäjyys ry yhdistävät toimintansa 1.6.2023 ja toimivat sen jälkeen nimellä Nuorten yrittäjyys ja talous NYT.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Nuorten yrittäjyys ja talous NYT

Enkät: Värderingar, kön och föräldrarnas utbildningsbakgrund påverkar ungdomarnas intresse för olika branscher30.8.2023 01:00:00 EEST | Tiedote

Meddelande, fritt att publicera 30.8.2023 kl. 01.00. Enligt NYT Ungas framtidsrapport är de mest intressanta branscherna för ungdomar hälso- och sjukvård, turism- och restaurangbranschen, konst-, kultur- och handelsbranschen. Föräldrarnas utbildningsbakgrund, ungdomarnas kön och deras värderingar är starkt kopplade till intresset för olika branscher.

Två priser till Finland i Europas största entreprenörskapstävling för ungdomar14.7.2023 12:20:28 EEST | Tiedote

Entreprenörskapstävlingen Gen-E 2023 samlade över 800 unga entreprenörer, deras lärare, affärspartner och beslutsfattare från hela Europa för att utforska nya affärsidéer och innovationer. Tävlingen ägde rum den 11–14.7 i Istanbul. Finland representerades i tävlingen av ungdomsföretagen Vapu NY från Tavastehus och Toteuma NY från Jyväskylä. Toteuma vann första pris i kategorin för startup-företag och Joseph Munyandamutsa, verkställande direktör i Vapu NY-teamet, vann ett specialpris för sina ledaregenskaper och sin potential.

Suomeen kaksi palkintoa Euroopan suurimmassa nuorten yrittäjyyskilpailussa14.7.2023 10:28:01 EEST | Tiedote

Euroopan suurin nuorten yrittäjyyskilpailu Gen-E 2023 kokosi yli 800 nuorta yrittäjää, heidän opettajiaan, liikekumppaneitaan ja päätöksentekijöitä uusien liikeideoiden ja innovaatioiden äärelle. Kilpailu järjestettiin Istanbulissa 11.–14.7. Suomea kilpailussa edustivat nuorten yritykset Vapu NY Hämeenlinnasta ja Toteuma NY Jyväskylästä. Toteuman tiimin voitti pääpalkinnon startup-yritysten kategoriassa ja Vapu NY:n toimitusjohtaja Joseph Munyandamutsa voitti erityispalkinnon johtamistaidoista ja -potentiaalista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme