Suur-Savon Sähkö Oy

Yhtiökokouksen päätökset ja energiamarkkinoiden näkymät vuonna 2023

Jaa
Suur-Savon Sähkö Oy:n varsinainen yhtiökokous pidettiin keskiviikkona 26.4.2023 Mikkelissä. Kokouksessa käsiteltiin yhtiöjärjestyksen varsinaiselle yhtiökokoukselle määrittelemät asiat.

Puheenjohtajana kokouksessa toimi Jarmo Makkonen, asianajotoimisto Krogerus Oy:stä.

Toimitusjohtajan katsaus

Toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen käsitteli katsauksessaan poikkeuksellisen vuoden tapahtumia. Energiakonsernin toimintaa leimasi varautuminen poikkeusolosuhteita varten. Tämä tarkoitti materiaali- ja tarvikevarastojen vahvistamista, sekä muita huoltovarmuutta tukevia toimenpiteitä. Käytettävissä olevan sähkötehon riittävyyteen liittynyt epävarmuus ei konkretisoitunut talvella 2022/2023 tehopulatilanteena lämpimän säätilan ansiosta. Tykkyläisen näkemyksen mukaan asiakkaiden energiankäyttöön poikkeuksellinen vuosi jättää pysyvänkin vaikutuksen, jonka arviointi on energiakonsernille tärkeää. Konserni kykeni erikoisen tilikauden aikana kohtuulliseen taloudelliseen tulokseen, mikä oli yhtiökokouksessa esitetyn osingonjakoesityksen perustana. 

Osingon maksu

Yhtiökokous hyväksyi hallituksen esityksen, jonka mukaan tilivuoden 2022 voitosta maksetaan osinkoina 100 euroa/osake, eli yhteensä 7.492.400,00 euroa.

Hallintoneuvosto ja tilintarkastajat

Yhtiökokous päätti hallintoneuvoston jäsenmääräksi 29.

Erovuorossa olleista hallintoneuvoston jäsenistä valittiin uudelleen vuoden 2026 yhtiökokoukseen asti:

Minna Pöntinen, Mikkeli
Timo Loikkanen, Enonkoski
Marjo Merivirta, Luhanka
Mervi Simoska, Juva
Tuukka Suomalainen, Savonlinna
Tommi Vehmala, Kangasniemi
 

Uusia jäseniä hallintoneuvostoon valittiin vuoden 2026 yhtiökokoukseen asti:

Kirsi Olkkonen, Mikkeli
Pekka Rilla, Pieksämäki
Mikko Lappalainen, Rantasalmi

Lisäksi hallintoneuvostoon valittiin vuoden 2024 yhtiökokoukseen asti:

Leena Pekkanen, Mäntyharju
Kimmo Järvinen, Toivakka

Tilintarkastajiksi kuluvan vuoden toimintaa ja tilejä tarkastamaan valittiin:

Varsinaiset tilintarkastajat:
Juho Himanen, KHT, Mikkeli
Jukka Lievonen, KHT, Savonlinna
Tilintarkastusyhteisö KPMG Oy Ab, päävastuullisena tarkastajana Antti Kääriäinen, KHT, JHT, Kajaani

Varatilintarkastajat:
Harri Jylhä, KHT, Savonlinna
Arto Saarinen, KHT, Jyväskylä

Energiamarkkinoiden 2023 näkymät

Yhtiökokoukselle esitettiin energiatoimialan näkymiä vuodelle 2023. Kuluvan vuoden alku on ollut normaalia lämpimämpi, minkä seurauksena sähköenergian hinta on laskenut. Toimitusjohtaja Tykkyläinen esitti näkemyksenään, että eurooppalaisella tasolla energian riittävyyteen liittyviä haasteita ei ole vielä ratkaistu. Saksan viimeiset käynnissä olleet ydinvoimalaitokset suljettiin keväällä, mikä osaltaan heikentää sähkön riittävyyden ennusteita. Tykkyläisen näkemyksen mukaan myös syksyllä 2023 on riski eurooppalaisten energiamarkkinoiden hinnan nousulle pakkasten lähestyessä. Vaikka Suomen sähköntuotanto on vahvistunut Olkiluoto 3 kaupallisen käyttöönoton sekä tuulivoimainvestointien myötä, eurooppalaisen sähkömarkkinan hinnan nousun vaikutukset oletettavasti vetäisi toteutuessaan myös Suomen sähkön hintaa ylös. –Varautumisen aika ei ole ohi, eikä varautumiseen saa väsyä, Tykkyläinen tiivistää seuraavaan talvikauteen 2023/2024 valmistautumista.

Energiaturvallisuuden kehittäminen ja vihreän murroksen edistäminen strategian ytimessä

Suur-Savon Sähkön hallitus päivitti konsernin strategiaa vuoden 2022 lopussa. Konsernin toimintaa ohjaavina periaatteina on Järvi-Suomen alueen energiaturvallisuuden kehittäminen sekä vihreän murroksen toteuttaminen niin omassa toiminnassaan kuin asiakkaille tarjottavissa tuotteissa ja palveluissa. Päästöttömän energian investoinnit sähkön- ja lämmöntuotannossa jatkuvat edelleen. Erityisenä painopisteenä on perinteisen oman toiminta-alueen aurinko- ja tuulivoimahankkeiden hankekehitys sekä investointien toteuttaminen. Järvi-Suomen alueen sähköomavaraisuus on alle seitsemän prosenttia, mikä on Suomen heikoimpia omavaraisuusasteita. Suur-Savon Sähkö -konsernilla on valmistunut Sulkavan kunnan kanssa yhteistyössä toteutettu 5 MW aurinkovoimahanke, ja valmistelussa ovat Juvan, Hirvensalmen sekä Pertunmaan Kuorttin hanke, sekä Luhangalla tuulivoimahanke. Säävarmemman sähköverkon investointien eteneminen Järvi-Suomen Energian toimesta osaltaan luovat edellytyksiä myös uusiutuvan energian investoinneille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Janne Lainehallituksen puheenjohtajaSuur-Savon Sähkö

Puh:044 417 4001

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suur-Savon Sähkö Oy
Suur-Savon Sähkö Oy
Otto Mannisen katu 6
50101 MIKKELI

https://www.sssoy.fi

Suur-Savon Sähkö on järvisuomalainen energiakonserni, joka vastaa sähkön siirto- sekä lämpöliiketoiminnasta Päijänteen itäpuolisella Järvi-Suomen alueella. Yhtiö omistaa sähkön tuotantoa oman toimialueen lisäksi muualla Suomessa ja Ruotsissa. Konserniin kuuluvat myös sähkönmyyntiyhtiö Lumme Energia ja aurinkovoimapalveluita tarjoava Solarigo Systems. Konsernin liikevaihto on yli 350 milj. euroa ja henkilöstömäärä noin 120 henkilöä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suur-Savon Sähkö Oy

Osavuosikatsaus 1-8/2023: Lämmin säätila vähentänyt energiankulutusta28.9.2023 10:17:45 EEST | Tiedote

Kulunut vuosi on ollut 8,1 % normaalia selvästi lämpimämpi, mikä on yhdessä energiakriisin aikana terävöityneen energiansäästön kanssa leikannut energiankulutusta merkittävästi. Perusliiketoiminnan ollessa energian siirtoa ja myyntiä, volyymin pieneneminen vaikuttaa suoraan taloudelliseen suoritukseen. Konsernin liikevaihto tammi-elokuussa on ollut 293 M€ (2022: 220,4 M€). Liikevaihto nousi energiakriisin aikana syntyneiden sähkön loppuasiakassopimusten korkeammasta hintatasosta. Käyttökate oli 25,2 M€ (2022: 29,1 M€) ja liikevoitto 7 M€ (2022: 12,3 M€).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme