Vihreät Euroopan parlamentissa

Vetoomusvaliokunta vaatii selvitystä Hannukaisen kaivoshankkeen YVA:n lainmukaisuudesta

Jaa
Euroopan parlamentin vetoomusvaliokunta päätti eilen pyytää komissiota ja Suomen valtiota selvittämään, toteutettiinko Hannukaisen kaivoshankkeen ympäristövaikutusten arviointi YVA-direktiivin edellyttämällä tavalla. Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala toivottaa vetoomusvaliokunnan päätöksen tervetulleeksi.
Muonionjoki. Kuva: Heikki Immonen  (CC BY 3.0)
Muonionjoki. Kuva: Heikki Immonen (CC BY 3.0)

Valiokunnalle jätetyssä vetoomuksessa korostetaan, että kaivoshankkeessa toteutettu YVA-menettely ei tarjonnut kansalaisille todellisia osallistumismahdollisuuksia. Kaivoshankkeen huomattavia ympäristövaikutuksia ei tutkittu riittävästi, eikä tietoja niistä saatettu kansalaisten tietoon siinä vaiheessa, kun hankkeen eri toteutusvaihtoehdot olivat vielä avoinna.

- Keskeinen osa ympäristövaikutusten arviointia on kansalaisten mahdollisuus vaikuttaa prosessiin oikea-aikaisesti, eikä vasta silloin kun toteutusvaihtoehdosta on jo päätetty. Hannukaisen kaivoshankkeen YVA-menettelyssä tämä oikeus ei toteutunut, Heidi Hautala sanoo.

Lapin ELY-keskus hyväksyi Hannukaisen kaivoshankkeen YVA-selostuksen vuonna 2014, vaikka olikin todennut, ettei esitettyä arviointia kaivoksen yhteisvaikutuksista Muonionjokeen yhdessä alueen muiden kaivoshankkeiden kanssa voida pitää riittävänä. Yhteisvaikutukset Muonionjokeen ovat yksi hankkeen tärkeimpiä arvioitavia vaikutuksia, sillä Muonionjoen herkkä ekosysteemi on Itämeren tärkein lohen lisääntymisjoki.

- Vaikka viranomaisten mukaan puutteellisellakin ympäristövaikutusten arvioinnilla voi edetä, ei luonto kestä tällaista ”yritys ja erehdys” -menetelmää. Kriittisten raaka-aineiden tarpeiden kasvaessa tällaiset hankkeet saattavat Suomessa ja koko Euroopassa lisääntyä. Ympäristöön, ihmisten elinolosuhteisiin ja toimeentuloon liittyviä prosesseja ei voi hoitaa näin leväperäisesti, Heidi Hautala sanoo.

Kaivoshankkeen YVA-menettelystä tehtiin komissiolle vuonna 2022 Suomea koskeva kantelu. Komissio vetosi vastauksessaan siihen, että kantelussa ei esitetty näyttöä yleisestä käytännöstä tai järjestelmällisestä direktiivin vaatimusten noudattamatta jättämisestä, joka olisi velvoittanut komission käynnistämään rikkomusmenettelyn. Komission tulkinnan mukaan YVA-menettelyn puutteet olivat yksittäistapaus, jonka tutkinta kuuluu kansallisille viranomaisille.

- Vetoomusvaliokunta katsoi, että näyttöä yleisestä käytännöstä Suomessa löytyy, ja se on tutkittava. Pallo heitettiin siis takaisin komission pöydälle. Tällä kertaa komission on syytä selvittää asia perusteellisesti, ja käynnistää tarvittaessa rikkomusmenettely. Ympäristövaikutuksiltaan mittavissa kaivoshankkeissa ei voi edetä puutteellisilla ja vanhentuneilla vaikutusten arvioinneilla, jotka eivät jätä sijaa kansalaisten osallistumiselle, Heidi Hautala sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Muonionjoki. Kuva: Heikki Immonen  (CC BY 3.0)
Muonionjoki. Kuva: Heikki Immonen (CC BY 3.0)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vihreät Euroopan parlamentissa
Vihreät Euroopan parlamentissaTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät Euroopan parlamentissa

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme