IKI-hanke tarjoaa digitaalisen kehittämis- ja testausympäristön ikäihmisten toimintakyvyn edistämiseen

GeroTestbed on ikäihmisten toimintakyvyn ja hyvinvoinnin edistämiseen erikoistunut digitaalinen kehitys- ja testausympäristö, jossa erityistä huomioita kiinnitetään laitepainotteisen tuotetestauksen rinnalla ohjelmistoihin ja tiedon jatkohyödyntämiseen. Ikääntyneiden palveluiden tueksi on kehitetty runsaasti ohjelmistoja, joita sote-ammattilaiset voisivat hyödyntää osana palvelutuotantoa, jos tietoisuus niiden saatavuudesta olisi parempi. Tässä hankkeessa edistetään myös järjestelmiin kertyvän tiedon hyödyntämistä palveluiden kehittämisessä. Toimintaa rakennetaan ja tullaan pilotoimaan olemassa olevissa ikääntyvien toimintakykyä tukevissa arjen palveluissa.
Palvelujen tuottamisen ja järjestämisen toimintaympäristössä on menossa merkittäviä muutoksia, kuten hyvinvointialueiden uudistus, tekoälyn ja teknologioiden kehittyminen sekä vähenevä henkilöresurssi suhteessa asiakasmäärän kasvuun. Hyvinvointialueet mahdollistavat uudella tavalla organisaatioiden välisen yhteistyön.
– GeroTestbed tarkastelee ikääntyneiden palveluita organisaatiorajat ylittävinä palveluprosesseina ja saattaa rekistereihin kertyvää tietoa nykyistä paremmin osaksi palveluiden kehittämistä ja toiminnan arviointia, selventää Satakunnan ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Mervi Vähätalo.
Yhteistyötä yli korkeakoulurajojen
IKI-hanketta toteutetaan yhteistyössä kolmen korkeakoulun ja paikallisten toimijoiden kanssa.
– Parhaillaan kartoitamme ikääntyvien palveluiden nykytilaa haastattelemalla ikääntyneiden palvelupoluissa ja heille palveluja tarjoavissa yksiköissä toimivia ammattilaisia. Haastatteluilla selvitetään yhteistyömuotoja eri toimijoiden välillä sekä datan keruuta ja sen hyödyntämistä, kertoo projektikoordinaattori Sinikka Paukkunen Diakonia-ammattikorkeakoulusta.
GeroTestbed toimii kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävänä tutkimus- ja kehitysympäristönä yrityksille, korkeakouluille ja tutkijoille.
– GeroTestbedistä tulee osa Satakunnan Testbed-toimintamallia ja se muodostaa uuden, merkittävän teknologiatestausalustan, kertoo Vähätalo.
– Hankkeen aikana kehittyvä toimintamalli mahdollistaa myös kolmen korkeakoulun opiskelijoiden integroitumisen osaksi teknologian testaus- ja kehittämistoimintaa, kertoo Tampereen yliopiston projektipäällikkö Eveliina Kaukkila.
Ikääntymisestä innovaatioksi – IKI-hanketta (1.3.2023–31.8.2025) toteuttavat Satakunnan ammattikorkeakoulu, Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Tampereen yliopisto. Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto.
Lisätietoa:
Projektipäällikkö Mervi Vähätalo (SAMK), mervi.vahatalo@diak.fi, p. 044 710 3983
Projektipäällikkö Eveliina Kaukkila (TAU), eveliina.kaukkila@tuni.fi, p. 050 479 4294
Projektikoordinaattori Sinikka Paukkunen (Diak), sinikka.paukkunen@diak.fi, p. 050 571 4686
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mirjami Ritolaviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 4385 288mirjami.ritola@diak.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Osallisuutta ja toimijuutta kuluneen kahden vuoden aikana12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
AVOT-hankkeessa on tuettu ja vahvistettu Oulun alueella heikoimmassa asemassa olevien työikäisten osallisuutta ja hyvinvointia kuluneen kahden vuoden aikana.
Asiantuntijapalvelut yhteistä hyvää rakentamassa11.6.2025 09:01:10 EEST | Tiedote
Diakin asiantuntijapalveluilla tuotetaan ratkaisuja työelämän ja yhteiskunnan tarpeisiin. Dialogin uusi teemanumero tuo esille asiantuntijuutta, jonka tarkoituksena on rakentaa vaikuttavia ja sosiaalista kestävyyttä edistäviä palveluita.
Diak rakentaa vaikuttavia hyvinvointipalveluita – uusi julkaisu kokoaa TKI-toiminnan konkreettisia tuloksia10.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diak on yhteiskunnan polarisoitumiskehityksen vastavoima. Diakin tavoitteena on katkaista eriarvoistumiskehitys Suomessa ja luoda sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, jossa jokainen voi elää onnellista elämää. Näihin tavoitteisiin tähtäämme vaikuttavalla tutkimus- ja kehittämistoiminnallamme (TKI) ja asiantuntijapalveluillamme. Uusi julkaisu tarjoaa kattavan katsauksen Diakin TKI-toiminnan painopisteisiin ja toimii tiekarttana strategiselle kehittämistyölle.
Yhdenvertaisuus korkeakouluun ei saa jäädä haaveeksi – uusi hanke tukee romanien koulutuspolkuja2.6.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen Romako korkeakoulutukseen -hanke edistää romanien osallisuutta korkeakoulutuksessa ja työelämässä. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) yhteistyössä toteuttaman hankkeen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta, parantaa romaniopiskelijoiden mahdollisuuksia valmistua ja työllistyä, sekä vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia tukea romanitaustaisia opiskelijoita.
Tulevaisuuden osaajat tarvitsevat liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen näkökulman yhdistämistä22.5.2025 10:17:15 EEST | Tiedote
Yhteiskunnallinen yrittäjyys kiinnostaa erityisesti nuoria, mutta sitä on hankala opiskella Suomessa, koska opintotarjontaa on vähän. Kansainvälinen Open Business for Community Development -hanke kehitti avoimia verkkokursseja, joilla kuka tahansa voi ottaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden salat haltuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme