Assemblin Oy

Sähkölaitteiston käytönjohtajalla on merkittävä rooli sähkölaitteiston turvallisuudesta huolehtimisessa

Jaa

Sähkö tulee pistokkeesta aina kun sitä tarvitsemme ja  se tuntuu itsestään selvältä asialta. Todellisuudessa Suomen sähköverkot koostuvat useista eri osista, jotka yhdessä luovat toimivan sähköjärjestelmän. Sähkötöissä turvallisuus on ykkösasia.

assemblin-sahkolaitteiston-kaytonjohtajuus
Sähkölaitteiston käytönjohtajalla on merkittävä rooli sähkölaitteiston turvallisuudesta huolehtimisessa

Sähkötöiden tekeminen on Suomessa säänneltyä toimintaa. Sähköturvallisuusmääräyksien noudattamista valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Muutamia erikseen säädettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta, sähkötöitä saa tehdä vain Tukesin urakoitsijarekisteriin ilmoittautunut sähköurakoitsija.

Assemblinilla sähkötöissä on nimetty sähkötöiden johtaja, joka vastaa siitä, että toiminta on sähköturvallisuudesta annettujen säännösten ja määräysten mukaista. Assemblin kouluttaa jatkuvasti henkilökuntaansa ja huolehtii, että työntekijöillä on töiden suorittamiseen tarvittavat sähköpätevyys- ja sähkötyöturvallisuustodistukset.

Sähkökäytönjohtaja on sähköturvallisuusviranomaisen hyväksymä, päteväksi todennettu henkilö, joka osaltaan vastaa kiinteistön sähköturvallisuudesta. Käytönjohtajana ja sähkötöidenjohtajana voi toimia sama henkilö, jos hän pystyy huolehtimaan kummankin vastuutoimen tehtävistä.

Milloin tarvitaan sähkölaitteiston käytönjohtajaa?


Sähkölaitteistot on ryhmitelty kolmeen eri kokoluokkaan. Käytönjohtajaa vaaditaan luokan 2 ja luokan 3 sähkölaitteistoille.

Luokan 2 laitteistoissa on yli 1 000 voltin sähkölaitteita tai sen liittymisteho on yli 1600 kilovolttiampeeria. Tälläisiä kohteita ovat yleensä kauppakeskukset, hotellit, suurkeittiöt tai muut teollisuusrakennukset.

Luokan 3 laitteistot ovat verkonhaltijan jakelu-, siirto- tai muita vastaavia sähköverkkoja.

Mitä käytönjohtaja tekee?


Sähkölaitteiston käytönjohtajalla on tärkeä rooli sähkölaitteiston turvallisuudesta huolehtimisessa. Siksi käytönjohtajalle on laissa määritelty tiettyjä velvollisuuksia.

Käytönjohtajan lakisääteisiin vastuisiin kuuluu valvoa muun muassa;

•    sähkölaitteiston käytössä ja huollossa noudatetaan sähköturvallisuuslakia 
•    sähkölaitteisto on lain edellyttämässä kunnossa käytön aikana 
•    käyttötöitä tekevät henkilöt ovat ammattitaitoisia ja riittävän opastettuja tehtäviinsä

Assemblinin käytönjohtaja varmistaa aina, että asiakkaan hallussa olevan sähkölaitteiston käyttö on turvallista ja käyttötöissä noudatetaan sähköturvallisuussäännöksiä. Assemblin huolehtii, että sähkötöitä tekevillä henkilöillä on riittävä ammattitaito ja heidät on opastettu tehtäviin. Käytönjohtaja huolehtii myös, että kiinteistöllä on huolto- ja kunnossapitosuunnitelma, sekä varmistaa kiinteistön määräaikaistarkastuksien ajantasaisuuden.

Käytönjohtaja valvoo myös sähkölaitteiston kuntoa esimerkiksi tekemällä tietyin määräaikavälein laitteistolle huoltoon ja kunnossapitoon liittyviä katselmuksia. Käytönjohtaja huolehtii myös siitä, että laitteistossa mahdollisesti havaitut viat ja puutteet poistetaan nopeasti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Assemblin on täyden palvelun asennus- ja palvelukumppani, joka toimii Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Kehitämme, toteutamme ja ylläpidämme ilmaan, veteen ja energiaan liittyviä järjestelmiä. Visionamme on tarjota älykkäitä ja vastuullisia teknisiä ratkaisuja ja saada siten rakennukset toimimaan ja ihmiset viihtymään. Tukenamme on tiivis paikallinen yhteistyö ja vahva organisaatio. Assemblinin liikevaihto on noin 1,3 MRD euroa, ja palveluksessamme on noin 6 900 henkilöä yli sadalla pohjoismaisella paikkakunnalla. Lue lisää osoitteesta assemblin.fi.

Lue lisää osoitteesta www.assemblin.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Assemblin Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme