Lapin kauppakamari

Kysely: lappilaiset yritykset haluavat lisätä työperäistä maahanmuuttoa tulevalla hallituskaudella

Jaa
Kauppakamarikyselyn tuloksista selviää, että koko maan osalta lähes 84 % yrityksistä piti työperäisen maahanmuuton lisäämistä tärkeänä. Lapissa asia koettiin hieman muuta maata tärkeämmäksi ja Lapissa on Suomen keskiarvoa ahkerammin rekrytoitu työvoimaa ulkomailta.
Lapissa yli 86 % kyselyyn vastanneista yrityksistä piti työperäisen maahanmuuton lisäämistä tärkeänä tulevalla hallituskaudella. Kuva: Lapin materiaalipankki | Tapojärvi | Nina Susi
Lapissa yli 86 % kyselyyn vastanneista yrityksistä piti työperäisen maahanmuuton lisäämistä tärkeänä tulevalla hallituskaudella. Kuva: Lapin materiaalipankki | Tapojärvi | Nina Susi

Kyselyn mukaan 45 % lappilaisista yrityksistä pitää työperäisen maahanmuuton lisäämistä erittäin tärkeänä ja yli 41 % hieman tärkeänä. Vain 7,5 % prosenttia vastanneista ei pidä työperäistä maahanmuuttoa ollenkaan tärkeänä. Muuhun maahan verrattuna Lapissa työperäisen maahanmuuton lisääminen nähdään tärkeämpänä kuin muualla Suomessa.

”Tämä on yrityksiltä vahva, mutta odotettu viesti ja se tulee ottaa hallitusneuvotteluissa vakavasti. Tilanne on yrityksissä kriittinen ja pula osaavasta työvoimasta tulee syventymään entisestään. Väestön ikääntymisen vaikutukset alkavat näkyä toden teolla kuluvan vuosikymmenen aikana. Ilman osaavaa työvoimaa yrityksillä ei tule olemaan mahdollisuuksia menestyä ja työllistää”, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

Kyselystä selviää, että ammattitaitoisen työvoiman puute rajoittaa tällä hetkellä jo merkittävästi yritysten toimintaa. Vastanneista yrityksistä 37 prosenttia kertoi työvoiman puutteen vaikuttavan yrityksen toimintaan. Tätä enemmän toimintaan vaikuttaa vain riittämätön kysyntä, jonka arvioi eniten haittaavaksi tekijäksi 41 prosenttia vastanneista.

Kauppakamarit ovat esittäneet, että työperäisen maahanmuuton vauhdittamisen tulee olla yksi seuraavan hallituskauden kärkihankkeista, jotta syventynyt osaajapula ei muodostaisi pysyvää pullonkaulaa yritysten kasvulle ja tulisi näin esteeksi Suomen talouskasvulle.

Lapissa vajaa kolmannes yrityksistä on harkinnut rekrytointia tai rekrytoinut työvoimaa ulkomailta

Kauppakamarikyselystä selviää, että haasteet kotimaisen työvoiman saatavuudessa ovat kasvattaneet työvoiman rekrytoimista ulkomailta. Yrityksiltä kysyttiin, ovatko kotimaisen työvoiman saatavuuteen liittyvät haasteet vaikuttaneet yrityksen rekrytointiin tai rekrytointiaikeisiin ulkomailta.

Lapissa noin 19 prosenttia yrityksistä vastasi rekrytoineensa työvoimaa ulkomailta ja yli 11 prosenttia vastasi harkinneensa työvoiman rekrytoimista ulkomailta. 63 prosenttia vastanneista yrityksistä ei ole rekrytoinut ulkomailta. Koko maassa neljännes yrityksistä on harkinnut rekrytointia tai rekrytoinut työvoimaa ulkomailta.

“Lapissa yritykset matkailusta teollisuuteen kamppailevat osaavan työvoiman saatavuuden kanssa ja yritysten viesti on kyselyn tuloksissa selkeä: meidän tulee katsoa kansainvälisille markkinoille. Nyt alkavalla hallituskaudella on otettava kaikki keinot käyttöön tämän haasteen ratkaisemiseksi “, toteaa Lapin kauppakamarin edunvalvontapäällikkö Hanna Baas.

Kauppakamarien talouskysely tehtiin 26.-28.4.2023 siihen vastasi 1560 yritystä eri toimialoilta eri puolilta Suomea. Lapista kyselyyn vastasi 53 yritystä. Lisää kyselyn tuloksia julkaistaan Talouskatsauksen julkaisun yhteydessä 11.5.2023. Kyselyn aineisto on kerätty sähköpostitse kauppakamarien jäsenyrityksiltä. Kyselyyn on voinut vastata yhden kerran jäsenyritystä kohden.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lapissa yli 86 % kyselyyn vastanneista yrityksistä piti työperäisen maahanmuuton lisäämistä tärkeänä tulevalla hallituskaudella. Kuva: Lapin materiaalipankki | Tapojärvi | Nina Susi
Lapissa yli 86 % kyselyyn vastanneista yrityksistä piti työperäisen maahanmuuton lisäämistä tärkeänä tulevalla hallituskaudella. Kuva: Lapin materiaalipankki | Tapojärvi | Nina Susi
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin kauppakamari
Lapin kauppakamari
Maakuntakatu 29-31 B
96100 Rovaniemi

https://www.lapland.chamber.fi/

Lapin kauppakamari haluaa varmistaa, että yritystoiminnalla on Lapissa kilpailukykyinen toimintaympäristö, Lappi on vetovoimainen sijoittumispaikka, ja että yrityksillä on hyvät verkostoitumismahdollisuudet sekä oikeaa tietoa elinkeinoelämän toimintaympäristöstä.

Lapin kauppakamarin jäsenistöön kuuluu noin viisisataa yritystä eri toimialoilta ja eri puolilta maakuntaa, lisäksi kattava edustus Lapin kuntia ja muita keskeisiä sidosryhmiä. Kauppakamarin perustehtäviä ovat vaikuttaminen alueensa yritystoiminnan toimintaedellytyksiin, kilpailukykyyn ja vetovoimaisuuteen kansainvälistyvässä toimintaympäristössä. Lisäksi tarjoamme neuvontaa, koulutuksia ja verkostoitumismahdollisuuksia sekä myönnämme ja vahvistamme ulkomaankaupan asiakirjoja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin kauppakamari

Itämeren sulkeutuminen meriliikenteeltä: Lappi on ratkaisu Suomen kansainväliselle kaupalle häiriötilanteessa6.9.2023 14:00:00 EEST | Tiedote

Lapin kauppakamari selvitti yhdessä konsulttiyritys Rambollin kanssa Suomen viennin ja tuonnin vaihtoehtoisia reittejä Lapin maayhteyksien kautta tilanteessa, jossa Itämeri olisi osittain suljettu meriliikenteeltä. Häiriötilanteessa 50 % Suomen tuonnista ja viennistä voitaisiin, rimaa hipoen, järjestellä Lapin maayhteyksien kautta Pohjois-Norjan satamiin.

Pohjoisen ohjelman kirjaus riemuvoitto Lapin edunvalvonnalle16.6.2023 19:29:30 EEST | Tiedote

Tänään julkaistu hallitusohjelma on Lapin kauppakamarin tuoreen arvion mukaan kokonaisuudessaan hyvä ja pohjoisia investointeja mahdollistava. Ohjelmasta löytyy Lapin tulevaisuuden kannalta positiivisia kirjauksia esimerkiksi lupauksen pohjoisen ohjelman laatimisesta ja investointien vauhdittamisesta. Puutteena on, että hallitusohjelmassa ei tunnisteta matkailun roolia merkittävänä elinkeinoalana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme